Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 94

Wątek: Tamron SP AF 17-50 mm F2.8 XR Di-II LD Aspherical

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    2 lata intensywnego uzytkowania Tamrona przeze mnie - smiga. Siostra teraz rowniez intensywnie uzytkuje od pol roku - nadal smiga. No ale to 28-75 a nie 17-50
    Jako nie doswiadczony w stajni Tamron, pytam co masz na mysli?
    Bo kiedys zastanawialem sie nad 28-75, jednak do obecnych moich zastosowan zaczalem sie zastanawiac nad 17-50. Chce zastapic czyms kita i miec cos szerokiego i jasnego np do kosciola.

Skoro juz pytam to zapytam jeszcze o roznice jakosciowe obrazu tych dwoch tamronow.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Jako nie doswiadczony w stajni Tamron, pytam co masz na mysli?
    Bo kiedys zastanawialem sie nad 28-75, jednak do obecnych moich zastosowan zaczalem sie zastanawiac nad 17-50. Chce zastapic czyms kita i miec cos szerokiego i jasnego np do kosciola.

Skoro juz pytam to zapytam jeszcze o roznice jakosciowe obrazu tych dwoch tamronow.
    Jak szeroko to na pewno wersja 28-75 odpada. 28 na kropie to wcale nie szeroko, nawet 24 to wg mnie zdecydowanie za szeroko, mimo wielu obrońców na tym forum 24-105/4 L jako "standardu" pod niepełną klatkę. Wiesz jaka ogniskowa ma kit, wiele pod tym względem się różnić nie będzie (mowa o 17-50), chociaż na szerokim końcu akurat każdy milimetr ma znaczenie. Pod względem wykonania 17-50 a 28-75 to wg mojej opinii to to samo, miałem podpięty ten i ten. Jeżeli nie zależy Ci na 100% szybkim i cichym fokusie (a jak tak to bierz Canona 17-55, tylko trochę inna cena) to na pewno 17-50 jako szkło i do podróży i do sytuacji gdzie 2.8 się przydaje (mój egzemplarz od Cichego jest już tam ostry) polecam w 100%.

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    Wiesz jaka ogniskowa ma kit, wiele pod tym względem się różnić nie będzie (mowa o 17-50), chociaż na szerokim końcu akurat każdy milimetr ma znaczenie. Pod względem wykonania 17-50 a 28-75 to wg mojej opinii to to samo, miałem podpięty ten i ten. Jeżeli nie zależy Ci na 100% szybkim i cichym fokusie (a jak tak to bierz Canona 17-55, tylko trochę inna cena) to na pewno 17-50 jako szkło i do podróży i do sytuacji gdzie 2.8 się przydaje (mój egzemplarz od Cichego jest już tam ostry) polecam w 100%.
    Dlatego mowie, bylo by to zamiast kita. Co do roznic w jakosci myslalem bardziej o roznicach w obrazie a nie wykonaniu.

Jak mam byc szczery to wykorzystanie mialo by byc takie jak sluby, glownie kosciol, szersze foty. Do reszty mam stalki. Mowie o slubach poki co w zakresie nie zarobkowym (dla rodziny, lub jako drugi fotograf).
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dlatego mowie, bylo by to zamiast kita. Co do roznic w jakosci myslalem bardziej o roznicach w obrazie a nie wykonaniu.

Jak mam byc szczery to wykorzystanie mialo by byc takie jak sluby, glownie kosciol, szersze foty. Do reszty mam stalki. Mowie o slubach poki co w zakresie nie zarobkowym (dla rodziny, lub jako drugi fotograf).
    Co do różnic w obrazie to akurat chociażby ze względu na duże różnice w jasności Tamron jest bezkonkurerencyjny... na długim końcu 2EV.. Przy 50mm możesz pokusić się o zdjęcia portretowe (wiadomo, że nie będzie to to samo co stałka, ale nie jest źle - popatrz też wątek najlepszych zdjęć dla tego szkiełka). Sam też robiłem parę razy rodzinne uroczystości: śluby, chrzciny, rocznice, zwykle jednak dopalałem lampą i wywoływałem 18 x 13, była żyleta Do zarobkowej pracy to już nie ufałbym temu sprzętowi, poza tym jak raz ksiądz na mnie dziwnie (karcąco) popatrzył jak mi Tamron przejechał po zakresie ogniskowych, wydając przy tym swój charakterystyczny dźwięk i musiałem przejść na manual , lekko drżąc o efekt tego eksperymentu.

Coś już napisał Awatar 1982wojtek

Domyślnie

ja też używam go jako kit-owe szkło i jestem z niego zadowolony -tylko ta ''wiertarka'' z AF można się przywyknąć,lub nie.
    ps. kupiłem go u cichego
    wszystko znaczy NIC!!!

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    Co do różnic w obrazie to akurat chociażby ze względu na duże różnice w jasności Tamron jest bezkonkurerencyjny... na długim końcu 2EV.. Przy 50mm możesz pokusić się o zdjęcia portretowe (wiadomo, że nie będzie to to samo co stałka, ale nie jest źle - popatrz też wątek najlepszych zdjęć dla tego szkiełka). Sam też robiłem parę razy rodzinne uroczystości: śluby, chrzciny, rocznice, zwykle jednak dopalałem lampą i wywoływałem 18 x 13, była żyleta Do zarobkowej pracy to już nie ufałbym temu sprzętowi, poza tym jak raz ksiądz na mnie dziwnie (karcąco) popatrzył jak mi Tamron przejechał po zakresie ogniskowych, wydając przy tym swój charakterystyczny dźwięk i musiałem przejść na manual , lekko drżąc o efekt tego eksperymentu.
    Sorry, ale w dalszym ciagu sie nie do konca rozumiemy, roznice obrazu pomiedzy tamronami 28-75 i 17-50, tj jakosc wypluwanych fotek.
    Ja doskonale orientuej sie jakie sa roznice pomiedzy T 17-50, a kitem. Jak jzu wczesniej wspomnialem, chodzilo mi oroznice miedzy Tamronami. Dlatego tez to co mowisz o koncu T i 2 EV jet zbedne, jak jzu mowilem od tego mam stalki.

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Sorry, ale w dalszym ciagu sie nie do konca rozumiemy, roznice obrazu pomiedzy tamronami 28-75 i 17-50, tj jakosc wypluwanych fotek...
    Jak dostaniesz wystarczajaco ostry model, to w zasadzie nie bedzie roznicy, poza tym ze masz wieksza ogniskowa co da lepsze rozmycie np. do portretu z 28-75 niz 17-50... I AF wg mnie z 28-75 jest cichszy W kazdym razie u mnie.

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ExploRa Zobacz posta
    Jak dostaniesz wystarczajaco ostry model, to w zasadzie nie bedzie roznicy, poza tym ze masz wieksza ogniskowa co da lepsze rozmycie np. do portretu z 28-75 niz 17-50... I AF wg mnie z 28-75 jest cichszy W kazdym razie u mnie.
    Aspekt wiekszego rozmycia uzyskany poprzez wieksza ogniskowa dla mnie odpada, bowiem potrzebuje takiego szkla do szerszych ujec w kosciele czy np w mniejszych pomieszczeniach, gdzie 50-tka nie wejde.

Ale tutaj mnie uspokoiles co do jakosci fotek.

Domyślnie

Witam Pięknie Wszystkich....

Jestem tu pierwszy raz na forum. Mam pytanie do Kolegi "CICHY". chyba dobrze zrozumiałem że można u Ciebie kupić dobry obiektyw Tamron 17-50 (sprawdzony i made in japan) a może i aparat cannon d40 body. Może ktoś da mi namiar do Cichego bo chciałem pohandlować. Dzięki i serdeczne pozdro dla wszystkich fotomaniaków.
    Zyga

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Aspekt wiekszego rozmycia uzyskany poprzez wieksza ogniskowa dla mnie odpada, bowiem potrzebuje takiego szkla do szerszych ujec w kosciele czy np w mniejszych pomieszczeniach, gdzie 50-tka nie wejde.

Ale tutaj mnie uspokoiles co do jakosci fotek.
    Jak stalki sa za waskie, biore wtedy 17-50 i wystarczy.

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów