Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 94

Wątek: Tamron SP AF 17-50 mm F2.8 XR Di-II LD Aspherical

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Podepnę się pod temat : Mam zamiar zmienić mojego Canona 28-105 3,5-4,5 na Tamrona 28-75 2,8 i mam pytanie czy zyskam na jakości zdjęć ? (chodzi mi tu o ostrość ) i czy naprawdę są takie głośne ? mam w mieście fotojokera ale nie mają takich tamronów do czego ten dźwięk można porównać może jakieś Sigmy podobnie hałasują ???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez huculak Zobacz posta
    Podepnę się pod temat : Mam zamiar zmienić mojego Canona 28-105 3,5-4,5 na Tamrona 28-75 2,8 i mam pytanie czy zyskam na jakości zdjęć ? (chodzi mi tu o ostrość ) i czy naprawdę są takie głośne ? mam w mieście fotojokera ale nie mają takich tamronów do czego ten dźwięk można porównać może jakieś Sigmy podobnie hałasują ???
    Trochę nie na temat piszesz, bo wątek jest o T 17-50mm, a nie T 28-75mm.
    Tamrony z natury są głośniejsze. Trochę to przypomina dźwięk wiertarki. Często muszą sobie pomyśleć, zanim wyostrzą. Poza tym miewają BF i FF, więc trzeba dobrze sprawdzić daną sztukę przed zakupem. Jednak jak już się kupi dobrą sztukę i wybaczy się głośną pracę, to naprawdę można być zadowolonym z każdego Tamrona i nieważne, czy jest to 17-50mm, czy też inny model.

Uzależniony

Domyślnie Tamron 17-50 i 28-75 (AF, dźwięk, sound, mp3, wav, youtube)

T28-75 i T17-50 brzmieniem silnika AF zbytnio się nie różnią (dźwiek T17-50 jest może nieco "wyższy"). Poniżej może nie najlepsza próbka, ale i tak dość treściwa:

Tamron 17-50/2.8 AF Sound @ YouTube
    Tamron 28-75/2.8 AF Sound @ YouTube

Do odgrzebania jest plik .wav albo .mp3, tam dźwięk (T17-50) był wyraźniejszy, niestety nie udało mi się w rozsądnym czasie go wyszukać.
    W naturze dźwięk jest może nieco bardziej metaliczny (jakość nagrania). Jest głośniejszy od np. kit'a (28-105 ma USM, więc...), ale IMHO bardzo rzadko zdarza się żeby wydawał się drażniący (może kiedy w otaczającej ciszy zaczyna ponownie lecieć przez cały zakres, zwykle jednak to tylko krótkie "zzzip" )

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    T28-75 i T17-50 brzmieniem silnika AF zbytnio się nie różnią (dźwiek T17-50 jest może nieco "wyższy"). Poniżej może nie najlepsza próbka, ale i tak dość treściwa:

Tamron 17-50/2.8 AF Sound @ YouTube
    Tamron 28-75/2.8 AF Sound @ YouTube

Do odgrzebania jest plik .wav albo .mp3, tam dźwięk (T17-50) był wyraźniejszy, niestety nie udało mi się w rozsądnym czasie go wyszukać.
    W naturze dźwięk jest może nieco bardziej metaliczny (jakość nagrania). Jest głośniejszy od np. kit'a (28-105 ma USM, więc...), ale IMHO bardzo rzadko zdarza się żeby wydawał się drażniący (może kiedy w otaczającej ciszy zaczyna ponownie lecieć przez cały zakres, zwykle jednak to tylko krótkie "zzzip" )
    Wielkie dzięki już wiem że musze poszukać takiego tamrona od CICHEGO kupuje na bank nie jest to tak makabryczne jak myslalem

Dopiero zaczyna

Domyślnie

takie małe porównanie zrobiłem może się komuś przyda

Uzależniony

Domyślnie

Niestety bez zaznaczenia co przedstawiają liczby i skąd pochodzą (np. jak zostały uzyskane), to taka tabela (?) jest niestety bezwartościowa :neutral:
    Że aż się prosi o poprzesuwanie tego i owego to jeszcze inna sprawa

EDIT:
    Chciałem napisać, że OT, ale w końcu doszukałem się Tamron'a 17-50
    Ostatnio edytowane przez APP ; 17-10-2009 o 20:03

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Czy warto kupić to szkiełko z "przebiegiem" ok 9000 zdjęć. Gdyby chodziło o puszkę - pogląd miałbym jasny na tą sprawę. Jeśli chodzi o obiektyw Tamrona (nigdy nie miałem) nie mam pojęcia (nie wiem czego się spodziewać po mechanice). Sztuka, którą mam na oku jest wizualnie w bdb stanie - bardzo zadbana. Co Wy na to?
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Uzależniony

Domyślnie

Mój ma mniej więcej tyle i zamierzam z powodzeniem używać go dalej (w każdym razie żadnych niepokojących oznak / zmian nie zauważyłem, może pierścień zoom'a chodzi nieco lżej, niż w "nówce", ale to raczej zaleta)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Czy warto kupić to szkiełko z "przebiegiem" ok 9000 zdjęć. Gdyby chodziło o puszkę - pogląd miałbym jasny na tą sprawę. Jeśli chodzi o obiektyw Tamrona (nigdy nie miałem) nie mam pojęcia (nie wiem czego się spodziewać po mechanice). Sztuka, którą mam na oku jest wizualnie w bdb stanie - bardzo zadbana. Co Wy na to?
    Nie widziałem nigdzie na forum (tym i innych) żeby ktoś opisywał blokującą się (zaolejoną) przysłonę, a to jest chyba jedyny problem który może wystąpić "od wieku i używania".
    Fotograf platoniczny

Coś już napisał

Domyślnie

To i ja coś w tej sprawie napiszę.
    Otóż niespełna miesiąc temu stałem się szczęśliwym posiadaczem takiego obiektywu, długo wertowałem różne watki, opisy i testy i w końcu zdecydowałem się na kupno. Moja radość nie trwała niestety zbyt długo. Pomijam już fakt, że po kilku przezoomowaniach podczas sprawdzania w domu pracy af, w wenątrz obiektywu pojawiły się male paproszki w ilości około 3 szt. (co doprowadziło mnie do białej goraczki), to bodajże 2 lub 3 soczewkę okala jakaś metalowa obejma, która jest czymś zarysowana. Rozumiem wszystko, drobiny kurzy itp., ale żeby na etapie produkcji, takie niedoróbki to sie w głowie nie mieści. Postanowiłem oczywiście klika dni temu odesłać obiektyw do sklepu z prośbą o wymianę na inny. Sklep odesłał szkło do serwisu Foto-techniki i zobaczymy co będzie dalej. Mam tylko nadzieję, że wymienią na inny, sprawny no i bez ff, czy bf. Bo niestety co do jakości i fachowości tego serwisu to można przeczytać różne rzeczy.

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów