Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 94

Wątek: Tamron SP AF 17-50 mm F2.8 XR Di-II LD Aspherical

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    A co ma tylna do rzeczy? Pytam, bo nie wiem... wydawałoby się, że szczelność obiektywu "od dupki strony" nie jest tak istotna, bo zakładamy jaką-taką szczelność aparatu i połączenia bagnetowego* ?
    * "jaką-taką" - bo nie każdy obiektyw/aparat jest uszczelniany o-ringami, po prostu "raczej" nie powinno przepuszczać.
    A co przeszkadza zassac paprochy z aparatu?
    CANON EOS 40D z dodatkami

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymekgd Zobacz posta
    A co przeszkadza zassac paprochy z aparatu?
    Nic! Po prostu nie myślałem w taki sposób - założyłem, że w aparacie nie ma znaczącej ilości śmieci... co oczywiście jest "szemranym" założeniem.
    Fotograf platoniczny

Uzależniony

Domyślnie

No i właśnie to "jako tako" jest tu kluczem -na dobrą sprawę wystarczy raz otworzyć aparat / odpiąć obiektyw i nieazleżnie od uszczelnień coś może dostać się do środka, a potem to już ganianie powietrza (i czego tam jeszcze) w zamkniętym układzie, aż do "skutku" -jeśli obiekyw nie ma właściwego uszczelnienia "od dupki strony", to staje się równoprawną częścią układu

Szkoda, że nie mam wojego egzemplarza pod ręką, bo o ile wiadomo, że T17-50 uszczelnień jako takich nie ma, to nigdy nie zwróciłem uwagi na pracę tylnej soczewki.

EDIT:
    No i mnie ubiegli...
    Ostatnio edytowane przez APP ; 15-10-2009 o 16:36

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    ... Szkoda, że nie mam wojego egzemplarza pod ręką, bo o ile wiadomo, że T17-50 uszczelnień jako takich nie ma, to nigdy nie zwróciłem uwagi na pracę tylnej soczewki...
    Na zdjeciach obiektywu widac,ze tylnia soczewka porusza sie.. Szkoda,ze tamron nie pomyslal o wewnetrznym ogniskowaniu w nowej wersji tego szkla, podnioslo by to znacznie komfort pracy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Na zdjeciach obiektywu widac,ze tylnia soczewka porusza sie.. Szkoda,ze tamron nie pomyslal o wewnetrznym ogniskowaniu w nowej wersji tego szkla, podnioslo by to znacznie komfort pracy
    Sprawdziłem organoleptycznie. Przy ogniskowaniu się nie porusza... za to przy zoomowaniu całą tylna grupa jeździ aż miło. Przy 35-50mm jest w takim miejscu, że dostęp do wnętrza obiektywu jest szerooko otwarte
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RaFko Zobacz posta
    Witam, to moj pierwszy wpis na tym forum. Mam Tamrona od paru miesiecy i jestem zadowolony. Wiadomo, czasem ostrzy dobrze, czasem nie. Jaki najlepiej przeprowadzic test i jaki powinien byc jego wynik, aby stwierdzic czy mam "dobry" czy "zly" egzemplaz?

Pozdrawiam
    Dla mnie testem jest ustawienie osoby przed soba, odleglosc zalezy od Ciebie, ale bez przesadzymow. Na roznych ogniskowych probuj rozne przeslony i zobaczysz czymasz ostre na to na co ostrzysz czyli np oko modela.

Tylko nie baw sie w linijki, bo sie jeszcze okaze, ze na oko ostrzy dobrze, a z linijka se nie radzi.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Sprawdziłem organoleptycznie. Przy ogniskowaniu się nie porusza... za to przy zoomowaniu całą tylna grupa jeździ aż miło. Przy 35-50mm jest w takim miejscu, że dostęp do wnętrza obiektywu jest szerooko otwarte
    zdRAWki
    A czym sie rozni "zoomowanie" od ogniskowania?

Uzależniony

Domyślnie

Jak niczym się nie różni, to ja wysiadam z tego wątku... :wink:
    Ostatnio edytowane przez APP ; 15-10-2009 o 20:38

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

A czym sie rozni "zoomowanie" od ogniskowania?
    Jak zwykle, YMMV - ja używam słowa "zoomowanie" w sensie "transfokacja" w sensie "zmiana ogniskowej". Używam "ogniskowanie" w sensie w sensie "fokalizacja" w sensie "nastawianie ostrości".
    Fotograf platoniczny

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Jak niczym się nie różni, to ja wysiadam z tego wątku... :wink:
    Zostan prosze Nie wyszedl mi najwyrazniej ten skrot, przez ogniskowanie mialem na mysli zmiane ogniskowej czyli tzw. "zoom"

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów