Widzę, że Ty to niezły filozof jesteś, taki typowy leśny dziadek. Jeśli jeszcze tego nie zauważyłeś, to jest właśnie to o czym pisałem - nie szukam grupy foto żeby słuchać takiego smęcenia przy piwie, ale właśnie, żeby.... uwaga... pojechać razem na zdjęcia! Serio mam w poważaniu opinie takich osób jak Ty, które nic nie mają do powiedzenia, ale byłem mega ciekaw co możesz napisać - nie napisałeś nic, bo nie masz nic do powiedzenia. Widziałem dziesiątki razy jak ludzie dla lepszych kadrów niszczą przyrodę itp, sorry jak już gdzieś pojadę na wakacje i biorę aparat to nie będę wyprawiać takich numerów. Miałem swoje zdjęcia w różnych magazynach itp, do dziś zarabiam na foto mimo, że od wielu lat nie focę - wystarczy mi, że się sprzedaje, że edytorom pasują. Dlatego średnio obchodzi mnie ocena ludzi z forum albo jakiś plfoto (gdzie dziś mam ponad 15-letnie konto) itp serwisów. Dla Ciebie sztuka przy krajobrazach to wnioskuję tylko kwestia obróbki i kręcenia w górę suwakami - patrząc po zdjęciach wcześniej wspomnianego "artysty". Chyba dalej nie widzisz, że wszystko jest na jedno kopyto, o czym wspomniałem, i ostro pogłaskane niskiej jakości obróbką - o czym też wspominałem, stąd te białe odcięcia na styku z niebem itp. To jest właśnie kicz, tak samo jak generalnie walenie HDR w opór, co kończy się tym samym jak tutaj, widocznymi odcięciami.
W tym jest właśnie problem, że w Warszawie generalnie z tego co obserwuję to działają tylko takie geriatryczne grupy foto. Gdzie fotki się nie liczą, bardziej gadanie o nich i zobaczenie modelki. Może się zaloguj gdzieś tam i sam oceń jeśli z góry wyciągasz wnioski. https://www.facebook.com/groups/123812844957311/photos/
To kwestia kolorów, obróbki i tyle, akurat tu była mgła co powoduje ten niedosyt + niska rozpiętość tonalna M100 szczególnie dla wyższego ISO.