Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Warszawa, inicjatywy foto?

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Warszawa, inicjatywy foto?

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    to zupelnie nie o to chodzi.

mozesz postepowac , jak chcesz , nic mi do tego.

jesli innym stawiasz zarzuty z jakiegos powodu , to dokladnie ze tego samego moglbys postawic je sobie, gdyz sam postepujesz identycznie.

nie zdajesz sobie sprawy z tego , ze nie jestes ani oryginalny , odmienny , ani nie masz odpowiednich kwalifikacji by wyszydzac z tego powodu innych.

jesli nie znajdujesz sensu w istniejacych grupach fotografizcnych , kursach, to nie oznacza , ze sa one bez sensu jak napisales , tylko Ty nie znajujsz w nich sensu. Jak uczen w szkole jeden znajdzie sens w ukladzie rownan , inny za chiny tego nie zrozumie i nijakiego sensu sie dopatrzyc nie moze. Szukalbym braku sensu raczej w sobie.

Mnie wprawdzie nic to tego, ale obawiam sie, ze istnieje potezna rozbieznosc pomiedzy wyobrazeniami o swoich mozliwosciach fotograficznych a stanem rzeczywistym.
    w 10 minut mozesz sobie kupic kybord w sklepie zabawkowym , zagrac wszystkie preludia Chopina , jeszcze zdazyc wypic piwo - efekt bedzie Taki sam jak na zdjeciu , ktorym sie chwalisz, iz wszystko powstalo w 10 minut.

Adams mowil - " jedno dobre zdjecie na rok to bardzo duzo".
    Nie ludzmy sie , ze komukolwiek wysypuja sie dobre zdjecia jak z rekawa , mamy prawo do robienia zdjec slabszych , ale to czym sie chwalimy swiadczy o nas - naszych wyobrazeniach i mozliwosciach.

--- Kolejny post ---

"@Bechamot - mało konstruktywnie... apeluje jednak o rzeczową krytykę."

sorry , tylko za odplatnoscia .
    Widzę, że Ty to niezły filozof jesteś, taki typowy leśny dziadek. Jeśli jeszcze tego nie zauważyłeś, to jest właśnie to o czym pisałem - nie szukam grupy foto żeby słuchać takiego smęcenia przy piwie, ale właśnie, żeby.... uwaga... pojechać razem na zdjęcia ! Serio mam w poważaniu opinie takich osób jak Ty, które nic nie mają do powiedzenia, ale byłem mega ciekaw co możesz napisać - nie napisałeś nic, bo nie masz nic do powiedzenia. Widziałem dziesiątki razy jak ludzie dla lepszych kadrów niszczą przyrodę itp, sorry jak już gdzieś pojadę na wakacje i biorę aparat to nie będę wyprawiać takich numerów. Miałem swoje zdjęcia w różnych magazynach itp, do dziś zarabiam na foto mimo, że od wielu lat nie focę - wystarczy mi, że się sprzedaje, że edytorom pasują. Dlatego średnio obchodzi mnie ocena ludzi z forum albo jakiś plfoto (gdzie dziś mam ponad 15-letnie konto) itp serwisów. Dla Ciebie sztuka przy krajobrazach to wnioskuję tylko kwestia obróbki i kręcenia w górę suwakami - patrząc po zdjęciach wcześniej wspomnianego "artysty". Chyba dalej nie widzisz, że wszystko jest na jedno kopyto, o czym wspomniałem, i ostro pogłaskane niskiej jakości obróbką - o czym też wspominałem, stąd te białe odcięcia na styku z niebem itp. To jest właśnie kicz, tak samo jak generalnie walenie HDR w opór, co kończy się tym samym jak tutaj, widocznymi odcięciami.

W tym jest właśnie problem, że w Warszawie generalnie z tego co obserwuję to działają tylko takie geriatryczne grupy foto. Gdzie fotki się nie liczą, bardziej gadanie o nich i zobaczenie modelki. Może się zaloguj gdzieś tam i sam oceń jeśli z góry wyciągasz wnioski. https://www.facebook.com/groups/123812844957311/photos/

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    @Bechamot - mało konstruktywnie... apeluje jednak o rzeczową krytykę. Jeśli Ci się fota nie podoba to napisz konkretnie co byś zmienił, a nie ogólnie, że do du....
    @adzi - ja daleki jestem od oceniania zdjęć innych, ale może spróbuję, by pokazać Bechamotowi, jak to powinno wyglądać - a więc zdjęcie które pokazałeś tego wspaniałego kanionu (mam nadzieję, że będę miał okazję zobaczyć na żywo) IMHO wygląda jakby było zrobione komórką i jak dla mnie brakuje mu kontrastu, żywszych kolorów, ostrości; w postprodukcji bym je również trochę ocieplił i podkręcił kolory.

Ale to tylko moja subiektywna ocena
    To kwestia kolorów, obróbki i tyle, akurat tu była mgła co powoduje ten niedosyt + niska rozpiętość tonalna M100 szczególnie dla wyższego ISO.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez adzi Zobacz posta
    Miałem swoje zdjęcia w różnych magazynach itp, do dziś zarabiam na foto mimo, że od wielu lat nie focę - wystarczy mi, że się sprzedaje, że edytorom pasują.
    dla ciebie trzeba by stworzyć nowy dział pt. "moje fantazje i urojenia"
    tylko ze administracja jest niechętna otwieraniu kolejnych działów
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez adzi Zobacz posta
    Widzę, że Ty to niezły filozof jesteś, taki typowy leśny dziadek. Jeśli

To kwestia kolorów, obróbki i tyle, akurat tu była mgła co powoduje ten niedosyt + niska rozpiętość tonalna M100 szczególnie dla wyższego ISO.
    mysle , ze terminu "filozofia " nie powinienes poruszac - lepiej obchodzic szerokim lukiem .

nikt nie ma pretensji o to jakie zdjecia robisz. nikogo to nie obchodzi , mozesz robic co chesz.

ale jesli krytykujesz innych za to , ze robia banalne , nieciekawe , sztampowe zdjecia , dajac jako przyklad zdjecie wlasniej produkcji rownie banalne , sztampowe- typowa widokowka - do tego zle obrobiona , to nie dziw sie, ze napotykasz odpor.
    Nie dlatego , ze ktos ma cos a priori przeciwko Tobie , a dlatego , ze raczej nikt nie lubi by rozmawiac z nim jak z idiota.

zdjecie ktore pokazales to zachwycajacy krajobraz , ktorego autorstwo nalezy przypisac naturze , znakomity kadr , ktorego autorstwo nalezy przypisac czlowiekowi , ktory w tym miejscu posadowil Podest dla fotografow , gdyz to okresla kadr , znakomite oswietlenie , w ktorym sie znalazles , co nalezy przypisac naturze i przypadkowi , oraz fatalne wywolanie zdjecia, katastrofalna obrobka calosci - co jest zadaniem fotografa.
    To co nalezalo do Ciebie - spier...es , pozostali ze swoich zadan sie wywiazali. Jestes jednym elemenetm w tym zdjeciu , ktory zawiodl.

I chcesz pouczac innych ?

Nie masz najmniejszego pojecia o czym piszesz.
    Nie bede tego glebiej poruszal , bo to juz moze i zahacza o filozofie , a obawiam sie , ze nie bylbys odpowiedniem adresatem .

--- Kolejny post ---

mgla ? - toz to najlepsze co moglo sie przytrafic.

--- Kolejny post ---

jesli masz RAW to sugerowalbym przysiadz nad tym motyem tak dlugo jak trzeba , nawet tydzien i dwa gdyby bylo to konieczne , gdyz jest to kadr o poteznym potencjale. Zawsze bedzie baanlny , ale przynajmniej moze dobrze zrobiony.

- "tak sie nie kocha , tak sie wodke pije .".

nasuwa mi sie Fragment jednego z cudownych wierczy Nowaka.

w fotografi nie choodzi o to by jak najszybciej przelknac -jak kieliszek spirytusu, lecz ...

a zreszta -nie ma po co pisac , nie dotrze.

Uprawnienia umieszczania postów