Po to jest chyba forum? pytam praktycznie tylko o kwestie sprzetu, bo nie mam z tym obycia i nie interesuje mnie jakos sprzet poza tym, zeby kupowac cos sensownego i dobrego, dlatego wole sie poradzic
, co wiecej przez ostatnie ~7 lat prawie nie focilem nic, duzo rzeczy sie pozmienialo pod wzgledem cyfrowek, pojawily sie bezlusterkowce itd.
Dlatego tez pytalem na forum i teraz jestme posiadaczem M100 oraz R, albo kwestia kart, 350D/50D/5DmII wszedzie mialem CF, teraz SDXC sa - dopiero po lekturze forum zwrocilem uwage, ze moze rezczywiscie adapter nie jest idealna opcja. Po to sa fora, po to pytam, nikt nikogo nie zmusza do odpowiedzi. Ja w dziedzinach gdzie dzis czuje sie ekspertem tez chetnie podpowiadam, na tym to chyba wszystko polega i taki jest tego sens?
Z kolei np. wracajac do tematow modelek, to dziwi mnie ze 10 lat temu byl strobist, a teraz ludzie robia tak ch... zdjecia, zamiast robic "studio w plenerze", a to jeszcze grupy foto sa... no to chyba nie focenie jest na pierwszym miejscu, ale slutejarstwo zeby przebywac z modelka. Spoko, po X latach juz dawno widze, ze niektorzy maja takie podejscie, coz - co kto lubi. Kiedys zabieralismy lampe z softboxem w plener i cykalo sie super fotki, a na tamte czasy to bylo cos niewyobrazalnego, jednak teraz to sie chyba postep cofa mam wrazenie. Zreszta wystarczylo zwykle lampy zsynchronizowane na statywach z parasolkami i tez byla magia, bez jakis inwestycji specjalnych. Dlatego dla mnie to co zacytowalem to nie sa grupy foto, na pewno foto nie jest tam az tak istotne, a ja nie szukam towarzystwa wzajemnej adoracji i kolegow do picia piwa, a fajnej ekipy zajaranej foto z ktora pojde na wschod slonca siedziec w krzakach i focic ptaszory albo na zachod focic miasto z wiezowca
. Kiedys to musialem ze statywem sie wdrapywac po kaloryferze zeby wejsc na dach i porobic fotki, a nie sadze ze wspomniane przeze mnie grupy foto sa tak zaangazowane - inne podejscie po prostu, inne cele i priorytety
. Jak robilismy kiedys grupe foto to dogadywalismy sie z prasa, z organizatorami rozych imprez czy z promocja miasta oraz regionu aby moc gdzies pofocic, a niestety nie znalazlem jakies grupy tego typu w Wawie, wszyscy tylko albo foca w kolko te slabe modelki albo spotykaja sie na piwo. Jest jeszcze jedna opcja czyli grupy foto ktore polegaja na organizacji platnych sesji w studio etc.