Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
Są dziedziny fotografii w której mechaniczna jest w praktyce jedyną możliwą. Mowa o foceniu z błyskiem na ultrakrótkich czasach (lampy, bez HSS). Cięcie błysku miawką ma sporo wad, ale to nie miejsce na taki wykład.
Na dziś z elektroniczną migawką Nikon Z ma 2x więcej fps, więc fajnie, ale jak pewien nasz reporter poszedł na mecz piłki to wrócił ze zdjęciami z rugby, bo na zdjęciach piłka była owalna.
Jacek - teraz tak jest ale wraz z rozwojem technologii mechaniczna migawka pójdzie do piachu - to jest nieuniknione.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
Co byś nie napisał, jak bardzo się "wysilił" to prawdą jest że teraz puszki Sony są lepsze.
Za 2-3 laty może być inaczej.

Ale teraz takie są fakty.
I tyle

jp
Ale przecież ja piszę coś innego ?

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
Wspomniałem gdziekolwiek o S ???. Weź głęboki oddech, policz do dziesięciu to może doczytasz, że w nikonie Z AF jest problematyczny nawet z systemowymi szkłami (tymi lustrzankowymi - co pisało już kilka osób) a w canonie R jak wiadomo są stare problemy współpracy z sigmami. A wynika to głównie z braku udostępnienia danych bagnetu C i N firmom zewnętrznym.

Gdybym używał wyłącznie natywnych szkieł canona to zapewne zmieniałyby się u mnie tylko cyferki na puszkach canona, ale tak się składa że używam także szkieł sigmy i nie tylko. No ale po ja to piszę... Wszystko do piachu.
Nie pisałeś o AF w Nikonie ani o Sigmach tylko o ogólnikowych bzdurach, że puszki N I C są nieatrakcyjne dla użytkowników tych systemów. Naprawdę to choć nie cierpię takich personalnych wtrętów ale to Ty weź głęboki oddech zanim napiszesz taką kolejną "mądrość".