Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: co wolno?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82
    jesli nie ma tam wielkiej tablicy "zakaz fotografowania" lub nie jest to np. zaklad zbrojeniowy to chyba nie maja sie do czego przyczepic..

Cytat Zamieszczone przez arturs
    A jak jest to co? Taka tablica nie ma żadnej mocy prawnej..
    arturs, mozliwe - nie sprzeczam sie.. niemniej faktem moze byc to, ze taka kartka daje im pewnien "komfort" w przypadku konforntacji czy wolno czy nie.. pewnie, ze mozesz sie wtedy klocic ale komu sie bedzie chcialo ?? 99% machnie reka i pojdzie pofocic gdzie indziej.. to tak jak kartki "po odejsciu od kasy reklamacji nie uwzgledniamy" - niby bezprawne ale w 90% sklepow sa.. i sporobuj cos powiedziec paniom zza lady :wink: ..

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82
    niemniej faktem moze byc to, ze taka kartka daje im pewnien "komfort" w przypadku konforntacji czy wolno czy nie..
    Taa.. to zależy.. jakby mnie gość poprosił to bym odpuścił ale jakby wyskoczył z ryjem a miałbym czas i nastrój to dla samej satysfakcji bym kazał wezwać policję czy coś ;-) - własnie dlatego że tyle rzeczy się odpuszcza i nie upomina a swoje prawa to ten kraj wygląda jak wygląda.. ale to już daleki OT..
    Może być nawet 10 takich kartek i czy to zwiększy ich "ważność"?

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A czy stację paliw można focić? Oczywiście chodzi o zewnętrzą jej część np. dystrybutory. Tutaj też spotkałem się z szybką reakcją na widok statywu . Bo z tego co można przeczytać to focić wolno (dobrze rozumiem?), ale jeszcze pytanie gdzie? Z terenu innego niż sama stacja OK, ale czy właściciel może mnie wyprosić ze statywem/aparatem z terenu stacji?
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs
    Może być nawet 10 takich kartek i czy to zwiększy ich "ważność"?
    w naszym szeroko rozumianym wspolnym interesie, nalezy miec nadzieje, ze NIE ;-) .. ale czasem do panow dozorcow czy zochrony ciezko trafic z argumentami ;-)

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    A czy stację paliw można focić? Oczywiście chodzi o zewnętrzą jej część np. dystrybutory. Tutaj też spotkałem się z szybką reakcją na widok statywu
    a kto Ci kazal robic zdjecia "profesjonalne" ;-) ??z reki Panie, z reki ;-)

tak na marginesie - dzis spotkalem sie z takim zdjeciem

robione wyraznie z terenu stacji wiec pewnie podobnie jak we wczesniejszych postach - powinno to byc dozwolone a ew. reakcje ze strony ochrony to najprawdopodobniej chec przedobrzenia z ich strony.. ale jak im to wytlumaczyc ;-)?? moze nosic ze soba wlasciwy kodeks ??
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 14-05-2006 o 22:44

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    A czy stację paliw można focić? Oczywiście chodzi o zewnętrzą jej część np. dystrybutory. Tutaj też spotkałem się z szybką reakcją na widok statywu . Bo z tego co można przeczytać to focić wolno (dobrze rozumiem?), ale jeszcze pytanie gdzie? Z terenu innego niż sama stacja OK, ale czy właściciel może mnie wyprosić ze statywem/aparatem z terenu stacji?
    Z tego co spotkałem się na pl.ec.prawo to jeśli jest to teren publicznie dostepny (w sensie że jest to miejsce gdzie wystawiona jest publicznie dostepna ofera do sprzedaży - bez ograniczeń nakładanych na wchodzących - czyli np. supermarket typu real, tesco itp. - tu bym również zaliczył stację benzynową) to można - nie dotyczy to miejsc gdzie dostep jest w jakiś sposób "reglamenowany" czyli np. żeby wejśc do hali MAKRO musisz zaakeptować regulamin (i inne zasady np. prowadzić działalność gosp. i dostarczyć kwity typu nip, wpis itp.) i karta uprawniająca do wejścia oznacza zgodę na jego akceptację (a tam jest napisane że nie wolno) to jesli zaakcepowałeś taki zapis to powinieneś się do niego stosować.
    Oczywiście w naszym kraju niektórzy uważają że mają rację zawsze - i jesli tylko są więksi od ciebie i są uzbrojeni w dodatkowe "argumenty" to nie pozostaje czasem nic innego jak uznać ich chwilową przewagę i wycofac się na z góry upatrzone pozycje stosując wcześniej obmyslany manewr taktyczny

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Czyli w Polsce jest obowiązek obsługi klienta? Nie może właściciel sklepu ustalić, że kogośtam nie wpuszcza?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar Encor
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czasem zastanawiam się nad wydrukowaniem sobie przepisów prawa regulujących kwestię zakazu fotografowania i noszenia sobie takiej karteczki na stałe przy sobie, tak na wszelki wypadek, gdyby zaszła potrzeba udowodnienia komuś, że się myli...
    350D+grip, Sigma 24-60mm f/2,8 EX DG, 420EX, Lastolite Micro Apollo

Lo, there do I see my father.
    Lo, there do I see my mother and my sister and my brother
    Lo, there do I see the line of my people back to the beginning.
    Lo, they do call to me. They bid me take my place among them
    In the halls of Valhalla where the brave may live forever.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Czyli w Polsce jest obowiązek obsługi klienta? Nie może właściciel sklepu ustalić, że kogośtam nie wpuszcza?
    pewnie wlasciciel malego osiedlowego sklepiku moze na wlasna reke nie wpuszczac osob ktore np. kradna mu towar ale czy to jest zgodne z prawem?? znajac nasz prawo nie bylbym tego wcale pewien!! poza tym jak mialaby wygladac taka kategoryzacja klientow?? np. na stacji benzynowej - maluchow nie tankujemy, mercedesy tak ;-) ??

mysle, ze jesli sklep jest ogolnodostepny (a nie np. makro czy selgros itp. gdzie trzeba miec najpierw zgloszona dzialalnosc gosp.) to kazdy moze wejsc i zrobic zakupy.. obecnie tablic z gatunku "tych klientow nie obslugujemy" juz sie nie widuje;-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Myślałem o zasadzie ogólnej, jakkolwiek praktycznie byłaby realizowana. A przysżło mi to do głowy w kontekscie regulacji: klientów ze statywami nie obsługujemy
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    A przysżło mi to do głowy w kontekscie regulacji: klientów ze statywami nie obsługujemy
    bo to statywofoby sa

ze tez mi sie prawo skonczylo w zeszlym semestrze, mialbym choc pretekst zeby sie odezwac na wykladzie i to z pozytkiem dla ogolu ;-)

ps. http://www.pod-semaforkiem.aplus.pl/zakaz.html - tu jest pare ciekawych informacji o tabliczkach, zakazach oraz rzeczywistosci dotyczacej fotografowania na terenie PKP..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 14-05-2006 o 23:36

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów