Witam serdecznie
Za niedługo stanę się uzytkowniczką 350D. Jaką pamięć mam sobie dokupić aby normalnie robić zdjęcia seryjne
Na allegro znalazłam wiele pamieci od około 100 zł do 250 za 1 GB
Pozdrawiam
gocha
Witam serdecznie
Za niedługo stanę się uzytkowniczką 350D. Jaką pamięć mam sobie dokupić aby normalnie robić zdjęcia seryjne
Na allegro znalazłam wiele pamieci od około 100 zł do 250 za 1 GB
Pozdrawiam
gocha
Na pamięci nie ma co oszczędzać ale też bez przesady bo i tak wszystkich możliwości by się nie wykorzystało.Ja osobiście uważam że lepiej jest mieć karty 1 gigowe może Kingston 50x?Ale to moje zdanie.
Dodam, że wolę kilka kart o mniejszej pojemności, niż 1 o większej - jako rodzaj redundancji. W awarii/uszkodzenia/zgubienia karty zawsze jakaś część zdjęć ocaleje.
350D+grip, Sigma 24-60mm f/2,8 EX DG, 420EX, Lastolite Micro Apollo
Lo, there do I see my father.
Lo, there do I see my mother and my sister and my brother
Lo, there do I see the line of my people back to the beginning.
Lo, they do call to me. They bid me take my place among them
In the halls of Valhalla where the brave may live forever.
Masz rację, ale z jednym się nie zgadzam. Jeśli masz dwie karty ryzyko zgubienia rośnie o 100%, bo kiedy masz jedną o dużej pojemności to nie sposób ją zgubić - siedzi ciągle w aparacie. Natomiast, kiedy masz dwie, to możesz tak jak ja - którąś stracić... Pewnie do tej pory jeździ w eigpskim autokarze, pfff...Zamieszczone przez Encor
Ja bym brał jedną - większą, po moich przeżyciach. Choć w ramach zabezpieczenia będę woził ze sobą jeszcze jedną "awaryjną", tańszą i mniej pojemną od pierwszej, użwywaną tylko wtedy, gdyby ta pierwsza padła.
Tak swoją drogą - nie będzie dużej różnicy między byle jaką kartą a np. SanDisk Utra II? Chodzi mi o wpływ słabej karty na prędkość zapisu/odczytu zdjęć dla EOS 350D czy 20D, bo pod kątem tych aparatów będę niedługo wybierał kartę![]()
*pewnie ze jest wplyw, im szybsza karta, szczegolnie w zapisie, tym lepiej... Ale do 350D to i tak max 100x jakis bo pozniej nie ma zadnego i tak juz efektu w RAW, ale faktycznie roznica pomiedzy 50X a 100X jest widoczna w RAW seryjnych. A jezeli karta tylko jak backup ma sluzyc to nie ma co przeplacac, choc teraz 1GB to i tak malo sie robi... A z czasem coraz mniej ;/Tak swoją drogą - nie będzie dużej różnicy między byle jaką kartą a np. SanDisk Utra II? Chodzi mi o wpływ słabej karty na prędkość zapisu/odczytu zdjęć dla EOS 350D czy 20D, bo pod kątem tych aparatów będę niedługo wybierał kartę![]()
Powodzenia
Okej, to biorę SanDiska Ultra II 2 GB. To ma być główna karta, backupowe już mam (32, 256, 256, 512 MB). Będzie w czym wybierać jak SanDisk (odpukać) padnie![]()
zawsze mogą ulec awarii wszystkie karty, wszystkie możesz zgubić lub mogą zmienić właściciela...
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
Pechowemu i w drewnianym kościele cegła może na głowę spaść, a redundancja jest powszechnie stosowanym sposobem zmniejszenia (nie wyeliminowania) niebezpieczeństwa. Bez urazy, ale to IMHO niezbyt trafna uwaga.Zamieszczone przez mattnick
350D+grip, Sigma 24-60mm f/2,8 EX DG, 420EX, Lastolite Micro Apollo
Lo, there do I see my father.
Lo, there do I see my mother and my sister and my brother
Lo, there do I see the line of my people back to the beginning.
Lo, they do call to me. They bid me take my place among them
In the halls of Valhalla where the brave may live forever.
Ja proponuje na początek Kingston 1 gb 100x. Posiadam też Kingston 1 gb 50x, jednak w użytkowaniu widać zdecydowaną różnicę. Pierwsza śmiga niesamowicie-nie martwię się tym, czy zdąrze zrobić następne zdjęcie, gdyż wiem, że zdąrze. 50x też jest dobra-szczególnie na początekTutaj pozostawiam do wyboru wg uznania, potrzeb i zasobności portfela.
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
Zaczątek portfolio: link