Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: BF/FF po raz 100...

Mieszany widok

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie BF/FF po raz 100...

30D z 50-tką f/1.4 robi mi BF. Im większa odległość od obiektu tym BF jest większy. Przy 0,5m praktycznie niezauważalny, przy 1m już widać 2-3cm a przy 5m BF robi się nawet metrowy.
    Niestety nie posiadam żadnego jasnego szkła żeby porównać, na 70-200 f/4 BF nie zauważyłem ale głębia jest dosyć duża więc nie bardzo nadaje się do porównania.

Puszka czy obiektyw? Albo inaczej, czy ktoś miał taki BF z winy tego obiektywu?
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 17-05-2006 o 23:35

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Tylko sprawdzenie 2 sztuki moze dac Ci odpowiedz na pytanie szkło czy puszka.

Pozdro

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy
    Tylko sprawdzenie 2 sztuki moze dac Ci odpowiedz na pytanie szkło czy puszka.
    Się powtórzę, ale moim zdaniem sprawdzenie przy MF, z wykorzystaniem potwierdzenia ostrości, uniezależnia test od napędu AF w obiektywie, przez co testuje się w ten sposób puszkę.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Się powtórzę, ale moim zdaniem sprawdzenie przy MF, z wykorzystaniem potwierdzenia ostrości, uniezależnia test od napędu AF w obiektywie, przez co testuje się w ten sposób puszkę.
    Mnie się wydaje, że nic to nie da. AF czy potwierdzenie ostrości "ustawia" ostrość w ten sam sposób - z tym że jedno automatycznie (mamy również potwierdzenie ostrości) drugie nie.

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Mnie się wydaje, że nic to nie da. AF czy potwierdzenie ostrości "ustawia" ostrość w ten sam sposób - z tym że jedno automatycznie (mamy również potwierdzenie ostrości) drugie nie.
    Zgadza sie, dlatego jesli ma sie watpliwosci trzeba wyostrzyc na oko, pozniej zrobic identyczna fotke z AF i wszystko bedzie jasne.

Pozdro
    Ostatnio edytowane przez towersivy ; 14-05-2006 o 21:00

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Moim zdaniem nie jest tak samo. Przy AF oprócz czujnika w puszce działa serwo w obiektywie. Źle działać może jedno i/lub drugie. Ostrząc ręcznie polegasz tylko na wskazaniach czujnika, nieprawidłowe działanie samego napędu w obiektywie w oczywisty sposób nie wpłynie na wyniki takiego testu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Właśnie tak zrobiłem, BF jak cholera :], puszka do kalibracji.
    BTW rozczarowała mnie trochę ta 50-tka. Spodziewałem się żylety już na f/2.0. Chyba jednak optyczne.pl robią bardziej miarodajne testy MTF niż photozone.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

@MMM
    Jesteś z Warszawy, więc możesz się zawsze wybrać na Żytnią.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

@MMM
    Jesteś z Warszawy, więc możesz się zawsze wybrać na Żytnią.
    No właśnie w tym problem że jestem w tej chwili poza Warszawą i mam tylko kilka dni na zwrot obiektywu w razie czego. Puszkę też mam od niedawna i nie testowałem jej na BF/FF z innymi obiektywami.

Uprawnienia umieszczania postów