Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 76

Wątek: Obiektywy FD do cyfrówek

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

tzn nie chce sie wtracac, ale kolega ma przejsciowke zwykla, sprowadzona z usa z ebaya, ostrzy mu na nieskonczonosc i w ogole... poprosze go zeby sie tu wypowiedzial
    Martin Gorczakowski

Uzależniony

Domyślnie

Jezeli to prawda i przejsciowka nie ma optyki to byla by to rewelacja...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee
    Jezeli to prawda i przejsciowka nie ma optyki to byla by to rewelacja...
    jaka rewelacja?, soczewka nie jest potrzebna do wszystkich obiektywów ale tylko do tych długoogniskowych, na krótkich mozna ostrzyć na nieskończoność bez soczewki, wszystko zależy co to za obiektyw

jaro4444
    Guest

Domyślnie

Trochę niezgodnie z tytułem wątku ale mam konkretne pytania:
    - czy optykę FD można przerobić do mocowania EF w 50E?
    - czy ktoś orientuje się jakie to są koszta i czy robi to ktoś w okolicach Warszawy?
    - najbardziej interesuje mnie obiektyw FD 1,4 50mm i jego dostosowanie do EOS-a ale inne ogniskowe też wydają się kuszące
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez jaro4444 ; 10-06-2006 o 11:50

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac123
    jaka rewelacja?, soczewka nie jest potrzebna do wszystkich obiektywów ale tylko do tych długoogniskowych, na krótkich mozna ostrzyć na nieskończoność bez soczewki, wszystko zależy co to za obiektyw
    Wybacz ale to bzdura...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee
    Wybacz ale to bzdura...
    Może to i bzdura ale taka jest rzeczywistość, ja taką przejściówkę miałem i używałem. Poszła na Allegro.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac123
    Może to i bzdura ale taka jest rzeczywistość, ja taką przejściówkę miałem i używałem. Poszła na Allegro.
    To moze wskaz miejsce gdzie mozna sie w taka zaopatrzyc... Mam nadzieje ze pamietasz i firma lub sprzedawca nie zwineli sie do tej pory bo kupil bym kilka sztuk.

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czytam i czytam ten watek i juz nie wytrzymalem. Musze sie wypowiedziec. Szanowni forumowicze, nalezy sobie odpowiedziec na jedno bardzo wazne pytanie (kluczowe w calej tej dyskusji): Jaka jest glowna przyczyna, dla ktorej prawie wszystkie obiektywy wszystkich znanych mocowan da sie podlaczyc do korpusu Canona (poprzez odpowiednie przejsciowki) ale ze starymi obiektywami Canona jest ogromny problem (o ironio!)? Ano jest tak z powodu 2mm!!! Juz wyjasniam. Najwazniejszym parametrem opisujacym system mocowania obiektywu jest tzw. Register Distance, czyli odleglosc pomiedzy kolnierzem mocowania obiektywu, a elementem swiatloczulym. Otoz wszelkie obiektywy sa projektowane w taki sposob zeby dawac idealnie ostry obraz wlasnie na odleglosci Register Distance. Podaje liste najpopularniejszych mocowan wraz z Register Distance dla nich:

Canon EOS (EF) 44.0mm

M42 45.5mm

Minolta A 44.5mm

Nikon F 46.5mm

Pentacon Six 74.1mm

Olympus OM 46.0mm

Leica R 47.0mm

Pentax K 45.5mm

i na koniec

Canon FD 42.0mm

Co jest charakterystycznego na tej liscie? Ano to, ze wszystkie Register Distance w dowolnych systemach sa WIEKSZE od Register Distance w systemie Canon EOS (EF)... wszystkie za wyjatkiem Register Distance w mocowaniu Canon FD!!! Oznacza to, ze mozemy podlaczac prawie wszystkie obiektywy do korpusu EOS poprzez odpowiednie przejsciowki, ktorych glowne zadania sa dwa: 1. ZWIEKSZYC Register Distance do takiego jakiego "uzywa" obiektyw innej firmy (np. przejsciowka EOS/M42 zwieksza ta odleglosc o 1.5mm) 2. miec z jednej strony mocowanie systemu A a z drugiej mocowanie systemu B...i to wszystko. Wydluzyc Register Distance jest bardzo latwo (kazda przejsciowka ma przeciez pewna grubosc). Ale jak zmniejszyc Register Distance??? No wlasnie... i tutaj zaczynaja sie problemy. Przejsciowki o ujemnej dlugosci nie ma (moze w alternatywnych swiatach ), wobec tego, aby obiektyw ostrzyl w calym zakresie odleglosci, trzeba stosowac soczewki. To wlasnie te soczewki w przejsciowce EOS/FD powoduja, ze Register Distance dla obiektywu FD wydluza sie z 42mm -> 44mm. Wyobrazmy sobie, ze bierzemy obiektyw FD, ktory ma Register Distance 42mm i przykladamy go do korpusu EOS (w sposob zupelnie swobodny). Obiektyw FD ostrzy (na nieskonczonosci) na dystansie 42mm wiec brakuje mu 2mm do elementu swiatloczulego w korpusie EOS...co mozna w takiej sytuacji zrobic? Mozna sprobowac wcisnac obiektyw FD do srodka korpusu EOS (na 2 mm) ale nie udaje sie to z zadnym znanym mi obiektywem FD...po prostu dziura w EOS jest za mala aby zmiescic w nia jakikolwiek obiektyw FD. I tutaj wlasciwie koncza sie dywagacje na temat przejsciowki EOS/FD.
    Po prostu Canon w 1986 przechodzac z mocowania FD na mocowanie EOS (EF) WYDLUZYL Register Distance o te pieprzone (pardon) 2mm, co zamknelo droge obiektywom FD do "bezsoczewkowej" wspolpracy z korpusami EOS (brawo Canon!!!). Czemu tak zrobili? Nie wiem...i nie wiem czy sie kiedykolwiek dowiem. To bylo dawno temu i tym ruchem Canon stracil bardzo wielu klientow...tak tak...
    Podsumowujac: najwiekszym problemem przy wspolpracy korpusow EOS z obiektywami FD jest to, ze mocowanie EOS(EF) ma o 2mm wiekszy Register Distance w porownaniu z mocowaniem FD.

Ogolna regula jest taka:

1. jesli Register Distance Obiektywu > Register Distance Korpusu to prawie zawsze uda ci sie podlaczyc ten obiektyw do korpusu poprzez odpowiednie przejsciowki i bedziesz mogl bez problemow ostrzyc na nieskonczonosc (bez zadnych specjalnych soczewek w przejsciowce)

2. jesli Register Distance Obiektywu < Register Distance Korpusu to prawie zawsze nie uda ci sie podlaczyc tego obiektywu do korpusu poprzez przejsciowki tak aby mozna bylo ostrzyc na nieskonczonosc -> aby ostrzenie na nieskonczonosc bylo mozliwe musza byc soczewki w przejsciowce

to wlasnie z powodu punktu 2. Canonierzy nie bardzo moga sie cieszyc szklami FD na korpusach EOS ale na pocieszenie powiem, ze z tego samego powodu Nikoniarze nie moga cieszyc sie szklami M42 na korpusach z mocowaniem Nikon F :-) (porownajcie to z zamieszczona lista...w obu przypadkach trzeba uzywac soczewek w odpowiednich przejsciowkach)

pzdr

dodane pozniej:

oczywiscie z listy ktora podalem wynika, ze powinno byc bardzo trudno zrobic przejsciowke EOS/Minolta A... nie wiem czy tak jest, ale tak wlasnie nakazuje logika

pzdr
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 11-06-2006 o 00:34
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek
    dodane pozniej

Do "dodawania pozniej" sluzy przycisk 'edytuj' .
    Tym razem cie wyreczylem ale w przyszlosci milej, samodzielnej zabawy tym przyciskiem zycze 8)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek
    Podaje liste najpopularniejszych mocowan wraz z Register Distance dla nich:

Canon EOS (EF) 44.0mm

M42 45.5mm

...
    pozwolisz, ze uzupelnie:
    http://bobatkins.com/photography/eos...focus_EOS.html
    choc pewnie poza Twoja liste systemow nie bedzie nikomu potrzebne wiecej

EDIT: ale jeszcze jedno uscislenie musze dodac
    sama odleglosc mocowania od matrycy (chyba tak to by sie po polskiemu nazywalo) nie rozwiazuje jeszcze problemu. bo przeciez nie wszystkie bagnety/gwinty maja te sama srednice. zeby zrobic przejsciowke obiektyw docelowy musi sie jeszcze fizycznie "miescic" wewnatrz bagnetu docelowego korpusu tak, by po prostu taka przejsciowke dalo sie wykonac. z M42 czy Nikon F to jest latwe, bo bagnet jest wezszy.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 11-06-2006 o 20:54
    www albo tez flickr

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów