Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Wątek: Obiektywy FD do cyfrówek

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Moim zdaniem nie warto ich psuć. Już teraz masz Sony nex i Samsungi NX do których możesz podpiąć te szkła nie psując ich. Tyle że masz crop 1,5x. Ale może kiedyś użyjesz ich z takim kompaktem FF. Szkła FD zwłaszcza stałki mają tę zaletę że są małe i dość solidne.

Coś już napisał
    Miasto
    Lodz, Poland

Domyślnie

35mm 2.8 TiltShift

Przerobka juz prawie wykonana, w poniedzialek odbieram ostatnie czesci.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

nie wiem czy dobrze widzialem, ale w poznaniu jest sklep z adapterami pod te obiektywy za 180zl

Coś już napisał
    Miasto
    Lodz, Poland

Domyślnie

sa 3 rodzaje adapterow:
    1. adapter FD-EOS by Canon. Cena 500-1000USD w zaleznosci jak sie trafi. Sklada sie z ukladu soczewek, nie trafi sie jakosci, dziala ze szklami 200mm i dluzszymi. Nie wiem jak z mnoznikiem. ostrzy na nieskonczonosc.
    2. adapter "czajna" bez soczewki. obiektyw pracuje jako szklo "makro", nie ma mnoznika. nie ostrzy na nieskonczonosc. (35mm ostrzy tak do 30cm)
    3. adapter "czajna" z soczewka. mnoznik ogniskowej 1.2-1.6x, jakosc obrazu niezla, ale podlaczenie eLki z FD moze dac smieszne rezultaty. Traci sie 1-stop swiatla.

wersja nr3 generalnie jest "dla ludzi" - przy obiektywach o centralnym ukladzie soczewek. w przypadkusoczewek asferycznych lub szkiel typu "shift" pojawia sie problem, bo soczewka zostaje tam gdzie byla, a os optyczna sie przesuwa. testowalem 35/2.8 TS na takim adapterze i bez shifta pracuje znosnie. z shiftem 11mm daje bardzo artystyczna interpretacje tego, co ma sie przed soba.

i dlatego 35/2.8 zostal "z tylu" rozebrany i wlasnie w produkcji jest pod niego bagnet EF. przerobka w pelni odwracalna - zadnej oryginalnej czesci nie ruszam.

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

ciekawe co Ci wyjdzie z tego ,ja się napróbowałem troszke optyki Fd z adapterem z soczwką , jest jako tako dopiero od f 5,6 ,na wiekszych dziurach jest lipa i jeszcze aparat mierzy bardzo źle światło , traci się zdecydowanie więcej niż jeden stopień przysłony.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stroos Zobacz posta
    i dlatego 35/2.8 zostal "z tylu" rozebrany i wlasnie w produkcji jest pod niego bagnet EF. przerobka w pelni odwracalna - zadnej oryginalnej czesci nie ruszam.
    Ten TiltShift ma przeniesienie sterowania przesłoną z bagnetu? Bo w jednym obiektywie (80-200mm f4), który przerobiłem, oraz w innych które rozbierałem (70-210mm f4, 35-70mm f4) właściwie skrócenie Register Distance nie jest żadnym problemem, natomiast nie umiem znaleźć sprytnego sposobu na regulację przysłony. Kombinowałeś z przysłoną w swoim projekcie?

Coś już napisał
    Miasto
    Lodz, Poland

Domyślnie

Nie ma przeniesienia.

Pierwsza wersje przerobki wykonalem, rozminalem sie troche z technologia wykonania i w poniedzialek robie powtorke z nowymi wytycznymi.

Licze ze w poniedzialek go juz poskladam.

W necie jest opis kilku przerobek do zrobienia blokady bolca przeslony tak zeby dalo sie ja zmieniac.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeśli chodzi o "technologie" to najprościej chyba wykorzystać przejściówkę M42-EOS i pod nią dostosować resztę.
    Muszę poszukać jakiegoś obiektywu z bagnetem FL, niektóre mają sterowanie przesłony na przodzie. Może się okazać że ich przystosowanie będzie łatwiejsze niż FD/newFD.

Coś już napisał
    Miasto
    Lodz, Poland

Domyślnie

Update z obiektywem: jutro odbieram ostateczne czesci do zlozenia zestawu. Pomierzone, bede musial tylko nawiercic 5 otworow wiertlem 1.6mm i poskladac w calosc.

Oby sie udalo - nie lubie az tak dlugo czekac na sprawna zabawke

Tomekd2: akurat przejsciowka M42-EOS jest wg mnie malo ciekawa - wpierw taka rozwazalem, ale miala kilka minusow i rozebralem przejsciowke Nikon-EF (plaska) i z niej zrobilem baze pod mocowanie.

Coś już napisał Awatar SergioM
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Adaptora nie polecam, chyba ze ktoś chce się tylko pobawić i nie obchodzi go jakość

http://s4rg10.mezoka.com/photography/?p=330
    EOS 5DmkII | EOS 600 | EF 28 f/1.8 USM | EF 50 f/1.4 USM | EF 135 f/2.0 L USM
    PowerShot S95 | AE-1p | Canonet QL19 GIII
    SergioM

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów