Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: LCD mnie zabije!! Prosze o pomoc.

Coś już napisał Awatar misiul
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja miałem odwrotną sytuację. Obrobiłem na CRT, wyniki mojej pracy ogladano na zwyklym LCD i się załamałem. Na szczęscie fotki, ktore przyszły z labu były podobne do fotek z mojego trinitrona, ufff...

Uważam, że troszkę szkoda kaski na super LCD, który i tak będzie gorszy od dobrego CRT. Trzeba sobie wydzielić niestety miejsce na taką "krowę"
    350d +kit + tamron 28-75 Speedlite 380EX

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Liczac ile crt wymaga energii, ile wydziela energii w postaci ciepla, ktore potem trzeba nastepna porcja energii do klimatyzatora zneutralizowac do poziomu "da sie tu siedziec" mysle, ze moje LCD bylo warte i z pewnoscia sie oplacilo...

Dorzucajac do tego fakt ze crt jakie mialem to stary wyjarany mydlasty zlom ktory i tak trzeba by zastapic czyms lepszym, ze w okolicznych sklepach znalezienie CRT graniczy z niemozliwoscia obecnie dorzucic na wysylke i inne takie... Eee... Lepiej bylo doplacic minimalnie i miec LCD.

O extra przestrzeni na smiecie na biurku nie ma nawet co wspominac
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Liczac ile crt wymaga energii, ile wydziela energii w postaci ciepla, ktore potem trzeba nastepna porcja energii do klimatyzatora zneutralizowac do poziomu "da sie tu siedziec" mysle, ze moje LCD bylo warte i z pewnoscia sie oplacilo...

Dorzucajac do tego fakt ze crt jakie mialem to stary wyjarany mydlasty zlom ktory i tak trzeba by zastapic czyms lepszym, ze w okolicznych sklepach znalezienie CRT graniczy z niemozliwoscia obecnie dorzucic na wysylke i inne takie... Eee... Lepiej bylo doplacic minimalnie i miec LCD.

O extra przestrzeni na smiecie na biurku nie ma nawet co wspominac
    Ale za to w zimie miałbyś jak znalazł - oszczędność na ogrzewaniu :-).
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hocken
    teraz mam LCD Belinea 101710 17' jest to bardzo dobry monitor.
    ROTFL

Wybacz, ale kto Ci naopowiadal ze ta Belina jest "bardzo dobrym monitorem"? To co najwyzej srednia klasa biurowa, a juz napewno nie do grafiki i zdjec. Do grafiki to juz predzej 101750 albo 101751 (inna matryca = lepsze odwzorowanie kolorow).

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Liczac ile crt wymaga energii, ile wydziela energii w postaci ciepla, ktore potem trzeba nastepna porcja energii do klimatyzatora zneutralizowac do poziomu "da sie tu siedziec"

Ze hmm?
    Nie znam zadnego CRT ktore az tak by ogrzewalo pomieszczenie mieszkalne ze zachodzilaby koniecznosc uzywania klimatyzaotra. No chyba ze na Florydzie a nie w NY .
    Z moim 19" NEC-iem to nawet w polaczeniu z kaloryferem w zimie nadal bywa za zimno ... ale za to ile koty maja radochy z grzania dupek na wierzchu CRTa.
    Kupno LCD? Tego sie nie robi kotu

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Wszystko zalezy gdzie ten monitor postawic i kto ile ich ma

Niestety budownictwo w stanach to nie chlodne betonowe budynki jak w europie.

Tutaj jest klimat z wilgotnoscia dochodzaca do 100 procent i utrzymujaca sie na poziomie 80-90 duza czesc roku a temperatura dochodzi do 40 calkiem czesto (tak, w NY, na florydzie wcale nie jest wiele gozej). Bez klimatyzatora tutaj sie praktycznie nie da wytrzymac i to jest bardziej podstawowe wyposazenie mieszkania jak stol i krzeslo do obiadu

40 stopni w Polsce przy niskiej wilgotnosci to przyjemnosc w porownaniu z mocno dajaca w kosc tutejsza "parowa" 80 procent przy nawet "niskich" 30 stopniach. Tego sie w sumie nie da opisac. To trzeba poczuc osobiscie... Zapraszam

Kazda elektronika dorzuca extra stopnie. Moja stara 17'stka ogrzewala w zimie (fakt, ze dosyc maly pokoj, ale zawsze) o nie takie bagatelne 3-4 stopnie "z termometrem w reku". 19" CRT pochlania ponad dwa razy wiecej energii jak 19" LCD. Fakt ze tego nie widac w temperaturze w lecie jak klima chodzi caly czas ale na rachunku jej czestsze wlaczainie zaraz obok "drugie tyle" za to co zezarl monitor widac. Zwlaszcza jak spedza sie przy kompie sporo godzin w ciagu tygodnia.

Niby prad tani a w ciagu roku paroma zarowkami i kilkoma innymi urzadzeniami na tania elke zbiera sie na luzie

A kot ma inne lepsze miejsca... Zwykle zaraz blisko klimatyzatora.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ze hmm?
    Nie znam zadnego CRT ktore az tak by ogrzewalo pomieszczenie mieszkalne ze zachodzilaby koniecznosc uzywania klimatyzaotra. No chyba ze na Florydzie a nie w NY .
    ...

hehe...ja mam chłodzenie wodą i chłodnicę na zewnątrz kompa...w zimie kaloryfera nawet nie ruszałem
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Koledzy, tak przy okazji wątku o LCD, co sądzicie o samsungu 740T?
    Oczywiście pod kątem zdjec, obróbki itp. (amatorskiej!)
    http://www.samsung.com/pl/products/m...tor17/740t.asp
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar Klosiu
    Miasto
    Tarnów/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Koledzy, tak przy okazji wątku o LCD, co sądzicie o samsungu 740T?
    Oczywiście pod kątem zdjec, obróbki itp. (amatorskiej!)
    http://www.samsung.com/pl/products/m...tor17/740t.asp
    jest to matryca PVA wiec jak juz pisalem idealem to nie bedzie aczkolwiek przy pomocy kalibratora mozna by bylo z tym cos powalczyc
    5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Klosiu
    jest to matryca PVA ...
    To ja wiem :-)
    Jestem własnie na zakupie LCD-ka, budżet na to mam niestety niewielki i wybrałem 740T na zasadzie kompromisu między ceną, jakością, dostępnością i okazją. Ponadto przyjąłem (nie wiem czy do końca słusznie?), ze 740T jest następcą niezłego 720T.

Ideałem byłby Eizo L568. Niestety cena :-( choć trafiłem nawet jednego powystawowego za 1399zł, ale opalcowany, zakurzony, wiec odpuściłem. Dla zainteresowanych: stoi "u idiotów" w Bielsku-Białej.

Dalej Samsungi:
    173P+ fajny, ale ponoć jego oprogramowanie wiesza komputer, więc nie chcę ryzykować. Zresztą nie podoba mi się taki patent bez przycisków.
    720T w sumie to już historia...

Myślałem też o Fujitsu-Siemens P-17-2, ale jakoś nie potrafię poważnie traktować monitora z głośnikami.

W miedzyczasie trafiłem na Allegro nówkę Samsunga 740T w cenie 1050zł... click... no i czekam na kuriera :-)
    Mam nadzieję, że się nie rozczaruję?
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 15-05-2006 o 12:27
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów