za 20tys 4 sobie kupie.
Kurcze Panowie przeciez ten temat byl walkowany juz nie raz a Wy ciagle te same farmazony wypisujecie![]()
Hocken wpisz w wyszukiwarce slowo "KALIBRACJA" albo znajdz uzytkownika Duty i poczytaj co ciekawego ma do powiedzenia. Nie bedziesz musial dzieki temu kupowac tego potwora za 20k a moze nawet sie okaze ze Twoj monitor nie jest taki najgorszy.
Tutaj powinieneś się wszystkiego dowiedzieć:
http://www.mva.pl/forum/index.php
Generalnie do obróbki zdjeć lepiej nadaje się LCD na matrycy xVA (MVA, PVA).
Twoja Belinea jest na TN, więc niestety nie był to dobry wybór.
Równie ważna jest kalibracja, o czym już koledzy wspomnieli.
Pracuje na LCD Eizo SlimEdge L568 i uważam za bdb monitorek.
Nigdy nie miałem problemu z kolorkami ...
Mam ustawiony tryb do zdjęć - IMHO widać lepiej niż na CRT![]()
EOS 350D BG-E3 | EOS 300 BP-200 | EF 50/1.8 II | EF 28-105mm 3.5-4.5 | PENTACON 4/200 | RS-60E3 | 1 GB SanDisk II
jezeli juz generalizujemy to zadne *VA a jedynie matryce IPSZamieszczone przez gwozdzt
najtansza propzycja (nadajaca sie do pracy z kolorem ) to Nec 1980 FXI
http://monitory.mastiff.pl/opisy.php...c%201980FXi-BK
5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8
Sa dwa wyjsca:
- albo Twoj monitor wcale nie jest taki dobry jak uwazasz (juz koledzy wyzej napisali ze matryce ma nienajlepsza)
- albo jest nieskalibrowany
Osobiscie uwazam ze LCD jak najbardziej nadaje sie do obrobki grafiki tylko zalezy jaki. Rzeczywiscie matryce S-IPS daja najdokladniejsze odwzorowanie kolorow. Sam uzywam Della na matrycy PVA i spisuje sie swietnie. Kolory sa dosc blisko tego co bym oczekiwal i po odpowiedniej kalibracji jest to niezly monitor. PVA daje z kolei znacznie glebsza czern i kontrast niz S-IPS.
We wlasciwosciach, pewnie ustawia ci sie Twoj monitor. Dlatego sugeruje - zmien odzwierciedlanie na sRGB. Powinien Ci sie zblizyc, do innych monitorow.
To se kup nawet 6, ale **** nie zawracaj.Zamieszczone przez hocken
Jak mieszkasz na wyższym piętrze to wywal to badziewie przez okno. I będzie OKI przerobione w PSIE.
Zdrowie!
30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580
sprobuj sobie skalibrowac monitor najpierw na oko np za pomoca tego opisu, jesli to nie pomoze to poszukaj "na miescie" moze ktos ma kalibrator i ci utworzy profil dla monitora..., jesli to nie da porzadanych efektow... to przyjmij do wiadomosci ze belinea nie robi dobrych monitorow :-(
Zaraz... Zrzucacie wine na jego monitor, a moze to wcale nie jest jego wina?
Ja na swoim LCD jak widze foty, to po wydrukowaniu wychodza slicznie ladnie tak samo jak na monitorze. A na monitorach u innych i na moim laptopie z mva najczesciej ciezko to zwykle ogladac...
No chyba ze ktos kupil cos w miare nowego i przyzwoitego, ale to dwa/trzy monitory w okolicy na kilkadziesiat kiepskich.
Czy to, ze wszystkie CRT w okolicy to wyjarane stare badziewia a lcd w wiekszosci to tani zlom nadajacy sie w porywach do "ofisa" powoduje ze mam sie do nich kalibrowac i potem jeszcze kombinowac z drukarka zeby mi plula to samo co na rozregulowanym monitorze? Eeee...
...