Pokaż wyniki od 1 do 10 z 96

Wątek: 5d Classic punkt centralny i rekompozycja

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: 5d Classic punkt centralny i rekompozycja

Cytat Zamieszczone przez Martyna5d Zobacz posta
    Ale ta cała dyskusja ciągnie w złą stronę. Tak jak pisałam Olka nie chcę sprzedawać, ba nawet w przyszłości go rozwinąć żeby mieć 12-40 i 40-150 ale do zdjęć ludzi czy zwierząt z małą GO często też w pomieszczeniu wydaje mi się, że 5D będzie fajnym uzupełnieniem. Co do ceny to widziałam takie bardziej za 1500zł niż za 1000 wśród aktywnych a nie zakończonych aukcji. A co do obiektywu to tak jak napisałam 100/f2 też może być skoro jest optycznie lepszy niż 85 1.8

No i nadal nie uzyskałam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, czy skoro płaszczyzna ostrości przy przekadrowywaniu przesuwa się za obiekt to czy ciągniecie wtedy aparat do tyłu aby to zrekompensować?
    To nie dyskusja "ciągnie w złą stronę" tylko pytający nie zyskał poklasku dla swojego pomysłu wejścia w dodatkowy system z archaicznym złomem.

Już pisałem wcześniej, że przekadrowanie w przypadku płytkiej głębi ostrości może spowodować nieostrość. Przy bardzo płytkiej GO przesunięcie aparatu może być na tyle duże, że przesunie się płaszczyzna ostrości. Hasselblad w jednym z aparatów wprowadził nawet system, który rejestruje przesunięcie przy przekadrowaniu i koryguje odpowiednio ustawienie ostrości. (True Focus - Dzięki zastosowaniu w nowym modelu aparatu sensorów ruchu, po ustawieniu ostrości procesor jest w stanie śledzić zmianę pochylenia korpusu aparatu i za pomocą specjalnego algorytmu wyliczyć przesunięcie płaszczyzny ostrości. W rezultacie system autofokusa odpowiednio koryguje nastawy ostrości.) https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...mem-true-focus

Zdrowych i Wesołych oraz dobrego światełka życzę.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 24-12-2018 o 10:40
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów