Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Cześć, jestem nowa na tym forum i można powiedzieć, że raczkuję w temacie fotografii.
Posiadam aparat Olympusa E-M10 II z Zuiko 12-40 2.8 do fotografii ogólnej/turystycznej i pojawiła się opcja zakupu Canona 5D Classic z 85 1.8 do fotografii portretowej. W Olympusie drażnią mnie trochę szumy i duża głębia ostrości dlatego myślę o dokupieniu taniego 5D Classic. Słyszałam, że w 5D ostrzymy tylko punktem centralnym i trzeba zdjęcie przekadrowywać co byłoby dla mnie pewnym utrudnieniem w porównaniu do dotykowego wybierania punktu ostrości w Olympusie. Powiedzcie, czy przy takim zabiegu gdy osoba fotografowana jest usytuowana z boku kadru, w okolicach mocnych punktów, przy przysłonie rzędu 1.8, postać nie będzie uciekała poza głębie ostrości? Czy trzeba wtedy też cofać aparat? Czy może ustawiać ostrość na nos nie na oczy? Jak to wygląda z Waszego doświadczenia?
Cześć, jestem nowa na tym forum i można powiedzieć, że raczkuję w temacie fotografii.
Posiadam aparat Olympusa E-M10 II z Zuiko 12-40 2.8 do fotografii ogólnej/turystycznej i pojawiła się opcja zakupu Canona 5D Classic z 85 1.8 do fotografii portretowej. W Olympusie drażnią mnie trochę szumy i duża głębia ostrości dlatego myślę o dokupieniu taniego 5D Classic. Słyszałam, że w 5D ostrzymy tylko punktem centralnym i trzeba zdjęcie przekadrowywać co byłoby dla mnie pewnym utrudnieniem w porównaniu do dotykowego wybierania punktu ostrości w Olympusie. Powiedzcie, czy przy takim zabiegu gdy osoba fotografowana jest usytuowana z boku kadru, w okolicach mocnych punktów, przy przysłonie rzędu 1.8, postać nie będzie uciekała poza głębie ostrości? Czy trzeba wtedy też cofać aparat? Czy może ustawiać ostrość na nos nie na oczy? Jak to wygląda z Waszego doświadczenia?
Jeśli ustawisz ostrość na środkowym punkcie i przekadrujesz to zmieni się z automatu płaszczyzna ostrości. Ostrość będzie już w innym miejscu. Im jaśniejszy obiektyw i mniejsza GO tym większe będzie przesunięcie.
Tak w ogóle to po się chcesz pchać w dużego archaicznego kloca 5D? Używasz bezlustra - to chyba znasz "zady i walety" AFa w bezlustrach ? Masz do wyboru inne systemy bezlusterkowe APS-C i FF, które nie mają problemu z kadrowaniem na środkowym czujniku i mają Eye AF z którym ostrość zawsze będzie tam, gdzie powinna
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Tak w ogóle to po się chcesz pchać w dużego archaicznego kloca 5D? Używasz bezlustra - to chyba znasz "zady i walety" AFa w bezlustrach ? Masz do wyboru inne systemy bezlusterkowe APS-C i FF, które nie mają problemu z kadrowaniem na środkowym czujniku i mają Eye AF z którym ostrość zawsze będzie tam, gdzie powinna
A teraz trolu szybciutko dawaj konkrety zbliżone cenowo do 5D i 85/1,8.
A teraz trolu szybciutko dawaj konkrety zbliżone cenowo do 5D i 85/1,8.
Trolem to raczej nazwałbym osobę, która nie odpowiada w żaden sposób na zypytanie w temacie wątku. Zdrowych, Wesołych.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
5D MK1 to staroć, ale wypluwa ciekawy obrazek. 77d/750d/800d oczywiście dużo nowsze, ale za te pieniądze masz używane 6D i 5D MK2. Żeby nie było: nie jestem jakimś fanatykiem FF, wręcz przeciwnie, sam od lat siedzę a APS-C. Szczerze mówiąc z lustrzanek APS-C najbardziej mnie kręcą 200d i 80d. A teraz jeszcze bezlustra,.... wybór nigdy nie był tak trudny jak dziś.
Jeśli ustawisz ostrość na środkowym punkcie i przekadrujesz to zmieni się z automatu płaszczyzna ostrości. Ostrość będzie już w innym miejscu. Im jaśniejszy obiektyw i mniejsza GO tym większe będzie przesunięcie.
Niekoniecznie. Tzn nas interesuje jeden punkt (oko), nie cała płaszczyzna. I jak się umiejętnie to robi to się trafia. Jak sie ma wprawę to z zadziwiająco dobrą skutecznością (powiedzmy 95%), większą niż z celowania "słabym" (liniowym, mniej czułym) bocznym punktem.
Z tego co widziałam 5d i 85 1.8 daje dużo ładniejsze zdjęcia niż 45 1.8 w Olku. GO jest płytsza, kolory ciekawsze, fajniejszy bokeh. W przyszłości doszłoby pewnie jeszcze 50 1.4 lub 35 1.4. Wiadomo, że są lepsze zestawy ale chodzi mi o to aby możliwie niewielkim kosztem uzyskać najlepsze efekty.
Z tego co widziałam 5d i 85 1.8 daje dużo ładniejsze zdjęcia niż 45 1.8 w Olku. GO jest płytsza, kolory ciekawsze, fajniejszy bokeh. W przyszłości doszłoby pewnie jeszcze 50 1.4 lub 35 1.4. Wiadomo, że są lepsze zestawy ale chodzi mi o to aby możliwie niewielkim kosztem uzyskać najlepsze efekty.
Mogę zapewnić z autopsji, że "to co widziałaś" z 5D i EF 85 1.8 - nie było fotami z puszki. Trochę nad nimi trzeba się "nasiedzieć" i dopracować w PS, dodatkowo EF 85 1.8, który uwielbiam to szkło mające wiele "za uszami".
Tak wiec jeśli szukasz kultowej magii pełnej klatki skropionej łzami jednorożca podczas pełni księżyca to podążaj z zawiązanymi oczami w tym kierunku. Na mnie one "łzy jednorożca" dawno przestały działać. A podobną GO co 85 mm z f1.8 w FF otrzymasz również w APS-C z 56 mm f1.2
Masz do wyboru inne systemy bezlusterkowe APS-C i FF, które nie mają problemu z kadrowaniem na środkowym czujniku i mają Eye AF z którym ostrość zawsze będzie tam, gdzie powinna
Powtórzę pytanie kolegi w mniej napastliwy sposób: czy możesz zaproponować inne rozwiązanie, zapewniające podobnie małą głębię ostrości (itd)?
Założenia są takie: jest matryca micro 4/3 (Olympus to nie APS-C), jest 1500-1700 do wydania na wszystko, tzn. albo szkło do Olka, zapewniające takie efekty, albo na body 5d plus 85/1.8. Więcej niż 1700 za zestaw to chyba gdy 5d ma potwierdzony czterocyfrowy przebieg.
Obawiam się że będzie ciężko, a jeszcze 5Dc ma to coś .....
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Jak się źle trafi, to nie tyle "ma to coś", ale "tego czegoś nie ma, bo odpadło" (lustro)
[MENTION=59789]Martyna5d[/MENTION] to nie żart. Canon 5d miał wadę fabryczną, lustro potrafiło się odkleić. Zazwyczaj nie powodowało to żadnych problemów, poza koniecznością wysłania aparatu do autoryzowanego serwisu na gratisowe umocowanie lustra łącznie z założeniem dodatkowych elementów zapobiegających ponownej usterce, ale od kilku lat już tego gratis nie robią. Nie ma pewności, że w "Twoim" (przyszłym) wystąpi ten problem, ale jeśli wystąpi, to będzie konieczna wizyta w serwisie. Koszt to pewnie kilkadziesiąt zł, oczywiście w serwisie nieautoryzowanym, w E-CSI stawiałbym na okolice 200zł, jeśli to jeszcze robią (mogą nie robić - to stary model, więc może być brak części, zakończona obsługa serwisowa).
A co do sedna pytania: jeśli stan zestawu jest dobry, nie zajechany, a cena nie jest większa niż rynkowa, to bierz. Jak Ci się nie spodoba sprzedasz w podobnej cenie, ale zdobędziesz trochę doświadczenia. To nie jest "nówka z półki", która w momencie zakupu traci dużo na wartości, jeśli kupisz używany zestaw w dobrej (nawet rynkowej) cenie, i Ci się nie spodoba, to gdy sprzedasz w krótkim czasie, raczej nie stracisz.
Są osoby, które standardowo stosowały taką metodę (przekadrowanie) robiąc z 85/1.2, i były zadowolone z efektów, więc warto spróbować.
Jestem świadoma że jest to stary zestaw i że nad zdjęciami zawsze jeszcze trzeba trochę przysiąść i pogmerać np. w Lightroomie ale właśnie aby osiągnąć zbliżone rezultaty w m43 potrzebne są obiektywy F 1.2 których nie ma praktycznie na rynku wtórnym a ceny nowych są kosmiczne szczególnie gdy fotografia jest dla kogoś rozrywką a nie sposobem na zarabianie pieniędzy. W dodatku zdjęcia z Olka podobają mi się tak do iso 800. Co do 5d Classic to się tylko trochę boje właśnie, że będzie ciężko z ustawianiem ostrości na oczy.
Jestem świadoma że jest to stary zestaw i że nad zdjęciami zawsze jeszcze trzeba trochę przysiąść i pogmerać np. w Lightroomie ale właśnie aby osiągnąć zbliżone rezultaty w m43 potrzebne są obiektywy F 1.2 których nie ma praktycznie na rynku wtórnym a ceny nowych są kosmiczne szczególnie gdy fotografia jest dla kogoś rozrywką a nie sposobem na zarabianie pieniędzy. W dodatku zdjęcia z Olka podobają mi się tak do iso 800. Co do 5d Classic to się tylko trochę boje właśnie, że będzie ciężko z ustawianiem ostrości na oczy.
Dodam tylko, że do osiągnięcia małej GO nie są potrzebne obiektywy f/1.2. Wiele osób fotografuje obiektywami z f/2.8. Przykładowo poniżej moje foty 5D z ogniskową 200 mm z f/2,8.
Kamila, Czasopismo Foto-Kurier, ponad 35. lat na rynku, poradniki, testy sprzętu foto i wideo: bezlusterkowce, lustrzanki, kompakty, kamery, obiektywy itp. zdjęcia, konkursy, galerie, wywiady z fotografami.
Adrianna, Czasopismo Foto-Kurier, ponad 35. lat na rynku, poradniki, testy sprzętu foto i wideo: bezlusterkowce, lustrzanki, kompakty, kamery, obiektywy itp. zdjęcia, konkursy, galerie, wywiady z fotografami.
Nawet nie próbuję sugerować, że w bezlusterkowcach doskonale spisują się stare analogowe/manualne szkła z użyciem peakingu (sam używam czasem canona FD 200 mm f/2.8). No ale można też wejść w kolejny system po tylko, aby mieć małą GO
Komentarz