Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: EOS 50e (Elan IIe) ile za niego dac?

Coś już napisał
    Miasto
    Myślenice

Domyślnie EOS 50e (Elan IIe) ile za niego dac?

wiem ze to kolejny waten o tym aparacie, ale jestem na jego kupnie(bo do szkoly cos musze miec). ile mozna za ten model dac? stan bardzo dobry(tak pisze). i na co zwrocic uwage przy zakupie!? blagam o szybka pomoc!

Domyślnie

Witam.
    Za samo body w stanie idealnym to około 900PLN + obiektyw (zależy, jaki = jakaś cena)
    Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na:
    - wygląd zewnętrzny - obtłuczenia, pęknięcia, ślady klejenia (np. po upadku.)
    - aparat mało używany lub zadbany powinien wyglądać jak nowy.
    - czy pokrętła przyciski itd. sprawnie działają.
    - czy nie ma śladów wylania baterii.
    - na migawkę - czy listki nie są zniekształcone, wyzwolić ją na sucho - czy nie wydobywa dziwnych nienaturalnych dźwięków.
    - na lustro czy nie zanieczyszczone lub porysowane.
    - czy AF działa
    - czy właściwie działa pomiar światła (to najlepiej sprawdzić porównując pomiar ze światłomierza zewnętrznego, mierząc światło na jednolicie oświetlonej większej powierzchni)
    - czy lampa działa
    oj duuuuużo by jeszcze wymieniać.
    Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja za EOSa 50 (bez oka) zapłaciłem 500 zł. Na Allegro chodzą po ok 500-700, na giełdzie w Warszawie 600-800 (bez obiektywu of course). Na co zwrócić uwagę: to co masz powyżej, a prócz tego najlepiej zrobć jeszcze parę zdjęć i obejrzeć przed zakupem. O ile masz taką możliwość.

Coś już napisał
    Miasto
    Myślenice

Domyślnie

wiec kupiłem:
    Canon EOS Elan IIe
    Canon 28-105 f3,5-4,5 USM + osłonka

za 1300 sprawdzilem i wszystko wyglada na to ze jest OK. zrobilem pare fot wywaolalem w labie i jestem happy :-) terz tylko jeszcze szukam gripa i czekam na paczke z cyfra w srodku :-)

P.S. dzieki za rady ale nie zdazylem nawet przeczytac :-)

Domyślnie

Cena dobra, obiektyw (jak dla amatora) też dobry. Co tu dodać?
    Powodzenia w fotografii. Nie poddawać się za szybko, nie popadać w samouwielbienie po kilku pierwszych dobrych zdjęciach. Fotografować, fotografować, fotografować....
    Powodzenia.
    Leprekan.

Coś już napisał
    Miasto
    Myślenice

Domyślnie

co do amatorstwa pragne z tym skonczyc, analoga musialem kupic na potrzeby edukacji fotograficznej(szkola :-)), obiektyw tylko tymczasowy jak uzbieram kaske planuje kupic tamrona a pozniej cos dlugiego.

Domyślnie

A to przepraszam jeśli uraziłem :wink: .
    Ja tam zawodowcem nie jestem, ale zarabianie na fotografii musi chyba mocno nadwyrężać przyjemność z fotografowania?

Coś już napisał
    Miasto
    Myślenice

Domyślnie

nie uraziles! nie wiem jak z zarabianiem. poki co fotografowanie sprawia mi wiekla przyjemnosc :-) zobaczymy jak kiedys bedzie, moze zostanie tylko hobby

Uprawnienia umieszczania postów