Nie rozumiem intencji robienia fotek na pogrzebie dla mnie to nieetyczne ale to moj punkt widzenia, osobiscie nie podjałbym sie takigo zlecenia.
Nie rozumiem intencji robienia fotek na pogrzebie dla mnie to nieetyczne ale to moj punkt widzenia, osobiscie nie podjałbym sie takigo zlecenia.
Ja do tematu podchodze bez emocji. Ot szef poprosil wiec zrobie. Nie mam zamiaru biegac z aparatem jak na weselu ale zrobic kilka ujec z powaga sytuacji.Zamieszczone przez towersivy
Co do flasha to chyba zostane przy lampie wbudowanej i jesli bedzie potrzebna to jej uzyje
Zdjecia beda B&W wiec powinno byc ok przy wyzszych ISO
EOS 5Dkm3; EOS 50E; Canon 17-40L f4; Canon 100-400L; Canon 50/1,8; Canon 28-80 f3,5-5,6 IV; Carl Zeiss Jenna - Sonnar 135 f3,5 MC; Polar Hoya HMC i kilka roznych UV;
Powiem Ci szczerze, że też tak myślałem do niedawna..dopóki ktoś z rodziny nie poprosił mnie o to. Rozważając wszystkie za i przeciw postanowiłem, że podejmę się zadania. Niełatwe-przyznam, ale to kolejne doświadczenie na mojej amatorskiej fotograficznej drodze. Jak tak teraz na to patrze to jestem z siebie zadowolony. Widziałem reakcję rodziny, kiedy oglądali zdjęcia..emocjonowali się, a mi zależy na tym aby moje zdjęcia wywoływały emocje, koniecznie te pozytywne.Zamieszczone przez towersivy
Jeszcze dwie foty. Nic specjalnego, ale może podsunie jakiś pomysł.
Ostatnio edytowane przez Scream ; 14-05-2006 o 21:37
pucha i grucha
Mam takie same zdanie.Zamieszczone przez towersivy
Parę lat temu zdarzyło mi się wykonać taką usługę. Facet chciał ogólny reportaż oraz....portrety swojej żony!!!!(w trumnie) .
Ręce mi się trzęsły, wokół ryczeli ludzie, pani w trumnie miała dziwny kolor - nigdy więcej...!!!
Takie "portrety" w trumnie wykonuje się nawet 2-3 godziny przed uroczystością . Łapiduchy chętnie za jakiegoś browarka trumnę otworzą , a nawet inaczej ułożą ręce , różaniec itd.Zamieszczone przez emil
Zdarza się też że rodzina zamawia zdjęcie "grupowe" przy trumnie . Br.........
Mam akurat zupełnie inne zdanie. Jest to jednak bardzo ważne wydarzenie dla rodziny. Wielu jej członków na pewno będzie chciało mieć zdjęcia z takiej uroczystości. Świat jest taki jaki jest i często się zdarza że np. że są to jedne z niewielu wydarzeń przy których zbierają się wszyscy. Nie mniej jednak na pewno trzeba zachować sporo taktu. Przy takiej okazji nie robi się zdjęć tak jak na ślubie.Zamieszczone przez towersivy
Jakiś czas temu brałem udział w pogrzebie dalszej krewnej. Był to najpiękniejszy pogrzeb jaki widziałem. Bardzo prosty, skromny. Bardzo ładnie zachowali się wszyscy biorący udział w ceremonii. Była uczestniczką powstania warszawskiego byli więc przedstawiciele batalionu itd. ale tak jak napisałem było bardzo prosto i skromnie. I bardzo żałowałem że nie zabrałem aparatu. Ktoś tam robił zdjęcia jakimś kompaktem i wyszły tak jak wyszły. Trochę jednak szkoda bo nie jest może wydarzenie miłe ale jednak ważne.
Jestem zadowolony ze zdjec. Wyszly dobrze (ze zrozumialych wzgledow (zlecenie) nie bede ich pokazywal). Nie uzywalem flasha. Wszystko z 2 wczesniej wymienionych szkiel i naprawde spoko. W kaplicy bardzo ladne kolory witrazy i atmoswera (klient chcial kolor wiec nie dyskutowalem). Kilka zblizen pokazujacych zal, poddenerwowanie przed pochowkiem.
Troszke mnie zaskoczyli panowie od opuszczania trumny i mam sama koncowke tego zdarzenia (zmienialem szklo na krotkie)
Sypanie piasku przez najblizszych tez mnie troszke zaskoczylo (bo na szczescie nie bywam na pogrzebach za czesto i w zasadzie nie pamietam kiedy bylem ostatni raz) i lekko jest (w zasadzie bylo) przepalone ale po korekcji w PS jest OK a BW to juz calkiem ladne.
Kilka zdjec artystycznych roznych.
Nie bylo biegania. Nie bylo strzelania komus w oczy. Wszystko z daleka albo szeroki kat. Szef jest zadowolony z zachowania (powiedzial, ze bylem jak cien, wiec chyba wyszlo jak sie staralem) i zdjec.
EOS 5Dkm3; EOS 50E; Canon 17-40L f4; Canon 100-400L; Canon 50/1,8; Canon 28-80 f3,5-5,6 IV; Carl Zeiss Jenna - Sonnar 135 f3,5 MC; Polar Hoya HMC i kilka roznych UV;
To dobrze, że efekty podobają się zarówno tobie jak i zleceniodawcy. Tak powinno w gruncie rzeczy być. Widzę, że podpowiedzi się poniekąd przydały ;-) Dużo było stresu ?
pucha i grucha
Tak, dziekuje przydały sieZamieszczone przez Scream
Jesli chodzi o sam stres to tylko przed ceremonia. Juz w trakcie oddalem sie w pelni foceniu.