Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 73

Wątek: Canon 24-70F/2.8 L czy nadal mozna trafic crapa??

666
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amber
    Mozliwe ze "mieszane" opinie o 24-70 to przede wszystkim "zasługa" paru egzemplarzy będących od niepamiętynch czasów w posaidaniu najpopularniejszych sprzedawców w Polsce (nie bede wymienial z nazwy ale zainteresowani wiedzą o kogo chodzi). Na te kopie trafia wielu userów z tego forum, testują je, a potem opinie są jakie są.
    Sam po przetestowaniu 3 egzemplarzy u wlasnie takich TIP-ow, mocno się zniechęciłem. Przez chwile wszedlem w Tamrona, potem przez parę tygodni używałem Sigmy.
    Aż tu Tommy zadzwonił ze ma nówki 24-70 z 2005 roku. Bez entuzjazmu poprosilem o możliwość przetestowania. I nagle ups.. olsnienie. Jedna z tych sztuk to najlepszy zoom jaki widzialem!!! (a porównuje do 50 1.4, 85L i 135L). Ostry od 2.8 na KAZDEJ ogniskowej.
    Drugi tez niczego sobie. Oczywiscie nie wahalem sie ani chwili.

Nie bronie tego szkła. Na wlasnej skórze odczulem jak mogą roznic sie poszczegolne egzemplarze. Zastanawiam sie tylko czy negatywne opinie nie biorą sie z testowania przez wielu userów doslownie kilku, TYCH samych, starszych egzemplarzy, zalegających magazyny popularnych dostawców.
    I czy to wlasnie nie robi negatywnej opinii temu skądinąd doskonałemu obiektywowi.

pozdrawiam
    Amber

Nieco odświeżam wątek.

Staje właśnie przed decyzją zakupu tego szkła, naczytałem się różnych postów, naoglądałem różnych wykresów. Nadal jestem zdezorientowany!
    Testowałem dwa egzemplarze znajomych na ich 5D.
    Jeden jest równo ostry ale nie powalająco, powiedziałbym tak sobie.
    Drugi... Wielka Zagadka,
    plener, f8, portrety, a więc bliskie odległości, żyleta!!! aż się wystraszyłem swojego wizerunku, natomiast na 20-30m wielkie rozczarowanie
    I na 24 i na 70mm i pomiędzy, dno.

Będę mógł przetestować cztery egzemplarze.
    Poradźcie proszę, na co jeszcze mam zwrócić uwagę przy teście.
    Jakieś sugestie dotyczące numerów i oznaczeń typu "UU", "UT" żeby wyeliminować na dzień dobry
    TYCH samych, starszych egzemplarzy
    Termin nagli.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez 666 ; 22-06-2006 o 23:34

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Ja w koncu kupiłem, testowałem 3 sztuki wybrałem 1 z ktorej jestem zadowolony :smile:

Mam serie UT0500

Coś już napisał Awatar fotosc
    Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac
    Czyli chcecie powiedzieć, że Canon uporał się z problemem jakości, o których sporo pisało się na CB w 2004 i 2005 roku?
    gratuluje g5 dobry wybor :-D

Cytat Zamieszczone przez Jac
    mialem 24-70 przez kilka chwil w rece kilka fotek zrobilem, widzialem tez 50/1.4 @f/4 gorsza od mojego 17-40@ f/4 ... i szybciutko ja zwrocilem... duzo juz widzialem ;-) czytalem tez swego czasu chyba wszytkie dostepne opinie w necie o tym szkle... i cos jest jednak na rzeczy ze ma taki opinie... mam nadzieje ze canon to poprawi.. a moze to wina 'telecentrycznosci' i dopiero nowsze puszki/nowsze wersje szkiel beda lepsze... pozyjemy zobaczymy na dzien dzisiejszy 24-70 to nie jest szklo dla mnie... to nie to ;-)
    ja mam 24-70 od bozego narodzenia i jestem z niej zadowolony:-D

panowie!!!!!!!! powiem wam tak mam 10d i 24-70 i moge wam zrobic testy powidzcie mi tylko czy chcecie????? jaki czas jaka przyslona i bede focil nie mazadnego problemu

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Nie testuj nie warto! skoro juz kupiłes to badz zadowolony ja tak zrobiłem choc dzisiaj przyszedł kumpel z nowym 17-55F/2.8 IS i padłem na ryj...bił moja elke po dupie :smile: gdyby nie crop tego szkła i posiadanie puszki nie tylko pod cropa napewno bym zamienił ta eLke na tego IS-a ale podpiecie tylko pod 20tke dyskwalifikuje w moim wypadku ten zakup.

Coś już napisał Awatar fotosc
    Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

:-D :-D
    Cytat Zamieszczone przez towersivy
    Nie testuj nie warto! skoro juz kupiłes to badz zadowolony ja tak zrobiłem choc dzisiaj przyszedł kumpel z nowym 17-55F/2.8 IS i padłem na ryj...bił moja elke po dupie :smile: gdyby nie crop tego szkła i posiadanie puszki nie tylko pod cropa napewno bym zamienił ta eLke na tego IS-a ale podpiecie tylko pod 20tke dyskwalifikuje w moim wypadku ten zakup.
    nie wiem jak z 20 ,ale z 10 tka ten obiektyw nie pracuje a pozatym dalej jestem przy swoim i wiem ze lepszego szkla nie ma od tego obiektywu .Tu u mnie ten obiektyw cieszy sie dobra popularnoscia i kazdy zawodowy fotograf ma jego,A NAWET TEZ BY BYLO DZIWNEW DLA MNIE TO ZE JAKBY BYL ZLY TO CENA JEGO BY SZYBKO OPADLA NA DOL A TAK NIE JEST TRZYMA SIE STALEJ CENYtak ze pozostaje przy swoim a dzis zrobilem kilka prob i dziwi mnie to co piszecie Przy f/2.8 jest ostrosc ale dopiero po przetworzeniu no i wiadomo ze minimalna jest ta glebia a pozatym ja osobiscie nigdy jeszcze nie uzywalem takiej przyslony do zdjec Zazwyczaj uzywam 5.6 a w trudnych warunkach dopalam lampa
    Zaraz mozecie zadac mi pytanie Po co wiec mi jest taki jasny obiektyw?? a po to ze w tych trudnych warunkach af pracuje
    jedynym jego minuusem to chyba jest jego waga:-D ale i to mi nie przeszkadza:-D

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotosc
    jedynym jego minuusem to chyba jest jego waga:-D
    No i może jeszcze gabaryty, zarówno samego obiektywu jak i osłony przeciwsłonecznej. Swój amerykański egzemplarz kupiłem z drugiej ręki i uważam go za bardzo dobry. Na moim 5D to podstawowe szkło.
    Przykład 70mm@f/2.8:

666
    Guest

Domyślnie

Koledzy, to że zdania na temat tego obiektywu są rozbieżne,
    to że poszczególne egzemplarze różnią się diametralnie i że są egzemplarze O.K., to wszyscy już wiemy,
    dywagacjom nie będzie końca.
    Moje pytani dotyczyło sposobu wstępnej eliminaci egzemplarzy zalegających u TIPów.
    Na czym się oprzeć podczas testu,
    do jakiego obiektywu się odnosić?
    Czy jak sprawdzę BF i FF z odległości metra, to czy oznacza że na wszystkich odległościach będzie poprawnie?
    Czy test ostrości kultowych pudełek i cegiełek wystarczy?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 666
    Moje pytani dotyczyło sposobu wstępnej eliminaci egzemplarzy zalegających u TIPów.
    no i tu jest problem bo nie ma takiego sposobu, rozklad jest raczej dosc losowy, jedynie mozna przypuszczac ze nowsze beda lepsze... ale tez nie napewno

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Wg mnie, ten obiektyw (i nie tylko) powinno testowac sie na jedynkach. Wtedy eliminujemy kiepski AF puszki.

Cytat Zamieszczone przez fotosc
    Tu u mnie ten obiektyw cieszy sie dobra popularnoscia i kazdy zawodowy fotograf ma jego...
    Mnie tez ta rzecz troszke dziwi Dlaczego, nie slyszalem jeszcze ANI JEDNEJ negatywnej opinii o tym szkielku od zawodowca, tylko same superlatywy?

ps
    moze maja jakies chody u Canona i tylko do nich trafiaja idealne szkielka :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 666
    Cytat Zamieszczone przez Jac
    jedynie mozna przypuszczac ze nowsze beda lepsze... ale tez nie napewno
    Tak, to prawda (pozdrawiam Tonio Tajnera ;-) )
    Zakładając, że te krapy krążą po Polsce ze 2 lata staraj się kupić egzemplarz z data kodem UU (2006) i po sprawie.
    Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Wg mnie, ten obiektyw (i nie tylko) powinno testowac sie na jedynkach. Wtedy eliminujemy kiepski AF puszki.
    Bo 20D i nowsze mają kijowy i wcale nie widać ich na np. mundialu, tak?

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów