Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: Canon 24-70F/2.8 L czy nadal mozna trafic crapa??

Widok wątkowy

666
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amber
    Mozliwe ze "mieszane" opinie o 24-70 to przede wszystkim "zasługa" paru egzemplarzy będących od niepamiętynch czasów w posaidaniu najpopularniejszych sprzedawców w Polsce (nie bede wymienial z nazwy ale zainteresowani wiedzą o kogo chodzi). Na te kopie trafia wielu userów z tego forum, testują je, a potem opinie są jakie są.
    Sam po przetestowaniu 3 egzemplarzy u wlasnie takich TIP-ow, mocno się zniechęciłem. Przez chwile wszedlem w Tamrona, potem przez parę tygodni używałem Sigmy.
    Aż tu Tommy zadzwonił ze ma nówki 24-70 z 2005 roku. Bez entuzjazmu poprosilem o możliwość przetestowania. I nagle ups.. olsnienie. Jedna z tych sztuk to najlepszy zoom jaki widzialem!!! (a porównuje do 50 1.4, 85L i 135L). Ostry od 2.8 na KAZDEJ ogniskowej.
    Drugi tez niczego sobie. Oczywiscie nie wahalem sie ani chwili.

Nie bronie tego szkła. Na wlasnej skórze odczulem jak mogą roznic sie poszczegolne egzemplarze. Zastanawiam sie tylko czy negatywne opinie nie biorą sie z testowania przez wielu userów doslownie kilku, TYCH samych, starszych egzemplarzy, zalegających magazyny popularnych dostawców.
    I czy to wlasnie nie robi negatywnej opinii temu skądinąd doskonałemu obiektywowi.

pozdrawiam
    Amber

Nieco odświeżam wątek.

Staje właśnie przed decyzją zakupu tego szkła, naczytałem się różnych postów, naoglądałem różnych wykresów. Nadal jestem zdezorientowany!
    Testowałem dwa egzemplarze znajomych na ich 5D.
    Jeden jest równo ostry ale nie powalająco, powiedziałbym tak sobie.
    Drugi... Wielka Zagadka,
    plener, f8, portrety, a więc bliskie odległości, żyleta!!! aż się wystraszyłem swojego wizerunku, natomiast na 20-30m wielkie rozczarowanie
    I na 24 i na 70mm i pomiędzy, dno.

Będę mógł przetestować cztery egzemplarze.
    Poradźcie proszę, na co jeszcze mam zwrócić uwagę przy teście.
    Jakieś sugestie dotyczące numerów i oznaczeń typu "UU", "UT" żeby wyeliminować na dzień dobry
    TYCH samych, starszych egzemplarzy
    Termin nagli.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez 666 ; 22-06-2006 o 23:34

Uprawnienia umieszczania postów