Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 73

Wątek: Canon 24-70F/2.8 L czy nadal mozna trafic crapa??

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Wg mnie, ten obiektyw (i nie tylko) powinno testowac sie na jedynkach. Wtedy eliminujemy kiepski AF puszki.
    a co ma do rzeczy mydlo na calej klatce do AF'a? albo CA - AF Puszki nie ma wpływu na zle zestrojenie optyki... Poza tym jak wytlumaczyc to ze inne szkla pracuja dobrze a to jedno jedyne powinno sie uzywac tylko na 1dynkach... po to zeby nikt nie napisal ze zdazaja sie crapy... slyszal kiedys ktos cos () o walnietej nowej 135'ce albo 200'ce... ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Bo 20D i nowsze mają kijowy i wcale nie widać ich na np. mundialu, tak?
    Wybacz, ale nie chcesz mi powiedziec chyba, ze AF np. 20D nie ustepuje w niczym jedynkom Albo, ze jest tylko minimalnie gorszy.
    To cos, co sprawia, ze ludzie (nawet profesjonalni fotograficy) kupuja np. 20D, to chyba przede wszystkim cena, a nie wspanialy niczemu nie ustepujacy chocby AF
    Poza tym chodzilo mi tylko o to, ze jak chce sie miec pwnosc co do ostrosci szkla, to nalezaloby najpierw wyeliminowac podstawowe slabe ogniwo jakim moze byc niedokladny AF w body.

Cytat Zamieszczone przez Jac
    a co ma do rzeczy mydlo na calej klatce do AF'a?
    Jak robisz np. fotke lasu (krajobraz) i AF zgubi ostrosc, gdyz nie zlapie jej na takim tle dobrze, to bedziesz mial mydlo po calosci kadru. (nieostro jak wolisz)

albo CA - AF
    85L tez robi sliczna CA. Patrz... a to stalka i do tego z najwyzszej polki za marne 8000pln. Jak nic tylko brac Tamrona. (to zupelnie inna dyskusja)

slyszal kiedys ktos cos o walnietej nowej 135'ce albo 200'ce...
    Jac - czasem tak madrze a teraz takie ...... wypisujesz.
    Dobrze wiesz, ze to sa zupelnie INNE ogniskowe. I wiadomo, iz trudniej zbudowac idealny szeroki kat niz tele.
    Odpowiadajac na pytanie - dlatego mniej problemu sprawia ognisowa 135 niz 24.

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Jak robisz np. fotke lasu (krajobraz) i AF zgubi ostrosc, gdyz nie zlapie jej na takim tle dobrze, to bedziesz mial mydlo po calosci kadru. (nieostro jak wolisz)
    ale ja nie mowie o jednej fotce!, ktora nie wyszla bo zgubiona ostrosc, poza tym wiem kiedy mam ostrosc (potwierdzenie) a kiedy nie ;-)

albo CA- AF Puszki nie ma wpływu na zle zestrojenie optyki
    85L tez robi sliczna CA. Patrz... a to stalka i do tego z najwyzszej polki za marne 8000pln. Jak nic tylko brac Tamrona. (to zupelnie inna dyskusja)
    Chcesz powiedziec ze AF wplywa na CA?

Jac - czasem tak madrze a teraz takie ...... wypisujesz.
    Dobrze wiesz, ze to sa zupelnie INNE ogniskowe. I wiadomo, iz trudniej zbudowac idealny szeroki kat niz tele.
    Odpowiadajac na pytanie - dlatego mniej problemu sprawia ognisowa 135 niz 24.
    no widzisz czyli jednak wystepuja walniete 24-70? czy znowy napiszesz ze sa tylko te zle przetestowane?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

a co ma do rzeczy mydlo na calej klatce do AF'a?
    Jeszcze raz
    ..it is very difficult to calibrate for autofocus over the entire zoom range...
    Chuck Westfall, Canon USA

Oczywiście, to może zapodam - mam nadzieję - namiastke zdjęć referencyjnych z komentarzem ładnej autorki ;-)
    These were shot RAW. No post sharpening.
    http://www.pbase.com/melaniekipp/2470test

BTW: do twoich pytań odnośnie AF oraz braku narzekań pro na jakość 24-70L wypowiem się ASAP. Teraz jeszcze nie mogę

BTW: miałeś kiedyś /masz 24-70L ?

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Dodam tylko ze mam 1nke i w moim przekonaniu body nie odgrywa tutaj zadnej roznicy bynajmniej na moim 24-70, bo zarowno na 20D jaki i 1D ostrzy identycznie.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy
    Dodam tylko ze mam 1nke i w moim przekonaniu body nie odgrywa tutaj zadnej roznicy bynajmniej na moim 24-70, bo zarowno na 20D jaki i 1D ostrzy identycznie.
    I tak ci nie uwierzą ;-)

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    BTW: miałeś kiedyś /masz 24-70L ?
    Mam, od ponad 0,5 roku.
    W mojej galerii sa zdjecia chocby z koncertu Richarda Bona robione wlasnie tym szkielkiem. Niestety robie nim jeszcze na 350D
    Przed zakupem tegoz obiektywu balem sie bardzo (panika na CB) o czym swiadczyc moga moje watki zakladane na CB. Narobilem sie testow i... jedyny problem jaki widze, to to, ze w trudnych warunkach AF czesto sie gubi natomiast w dobrych wychodza ostre. Mam nadzieje, ze zmiana puszki na 5D albo na nowe 1D wyzbedzie mnie tych problemow.

BTW: Jac, nie wiem czemu ten obiektyw jest taki kaprysny z nizszymi modelami body Nie wiem i juz mnie to nie interesuje ;-)
    Nie kupowalem szkla za prawie 5 kafli, zeby mi pracowalo z 350D. To jest sytuacja typowo przejsciowa w moim przypadku. Moze Canon powinien poprawic to szkielko, a moze zaczac robic lepsze body... nie wiem, niech oni sie o to martwia.

Coś już napisał Awatar twi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

mam to szkło z 5D (poprzednio z 350D) i nadal mu się zdarza zgubić - ale zdecydowanie rzadziej niż z 350D

Czasami zdjęcia są ostre już od 2,8 a czasami robi lekkie mydełko - obawiam się, że to jednak moja wina
    Canon 5D, EF 24-105/f4L, EF 70-200/f2,8L IS, TC2xII, Speedlite 580EX, SanDisk 2GB 133x, B+W UV 010 MRC, Velbon Sherpa 750n, Lowepro Mini Trekker AW + Tamrac Lens case

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Chcesz powiedziec ze AF wplywa na CA?
    Nie, chce powiedziec, ze zarzuca sie temu szkielku, iz ma duze CA. Dalem przyklad b. drogiej stalki, ktora tez ma CA. Bo jak juz kiedys zostalo na forum powiedziane: kazde szkielko ma CA a tylko umiejetnosc fotografa potrawi je w duzym stopniu wyeliminowac.
    no widzisz czyli jednak wystepuja walniete 24-70? czy znowy napiszesz ze sa tylko te zle przetestowane?
    Jac - ostatnim razem jak sie widzielismy, podpialem 24-70 i cyknalem z reki na 35mm na f/2.8 przy czasie 1/80. Potem wzialem 35L i uczynilem tak samo z tym, ze na Twoim szkielku f/1.4 a czas byl 1/400.
    Zrobilem prosty test - nie bawilem sie w zadne ustawiania na statywie. Uczynilem tak, jakbym byl na koncercie i chcial porownac przy kiepskim swietle te dwa obiektywy.
    Celowo ani Ci nie wysylalem porownania ani nie umieszczalem nowego watku na forum, bo jakbym nie wiedzial czego to byla wina, to dzwonilbym do Ciebie co sil, abys wymienil walnieta 35L

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Jac - ostatnim razem jak sie widzielismy, podpialem 24-70 i cyknalem z reki na 35mm na f/2.8 przy czasie 1/80. Potem wzialem 35L i uczynilem tak samo z tym, ze na Twoim szkielku f/1.4 a czas byl 1/400.
    Zrobilem prosty test - nie bawilem sie w zadne ustawiania na statywie. Uczynilem tak, jakbym byl na koncercie i chcial porownac przy kiepskim swietle te dwa obiektywy.
    Celowo ani Ci nie wysylalem porownania ani nie umieszczalem nowego watku na forum, bo jakbym nie wiedzial czego to byla wina, to dzwonilbym do Ciebie co sil, abys wymienil walnieta 35L
    CA wzrasta w jasnych szklach, sam widziales jaka jest roznica pomiedzy 1.4 a 2.8 to jaka bedzie w 1.2? (to jest chyba az 2EV od 2.8 ) wiec sam pomysl, inna klasa, przymykanie tych szkiel do 2.8 wlasciwie eliminuje CA ;-)
    poaz tym my o mydle rozmawiamy, wlasciwie o walnietych egzemplarzach 24-70, ktorych jak sie nie jeden na tym forum przekonal w cale nie barkuje, sam tez wymieniales 24-70 bo cos w nim skrzypialo/ruszalo sie?

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów