Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 73

Wątek: Canon 24-70F/2.8 L czy nadal mozna trafic crapa??

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JSK
    Ale jest to obiektyw do jedynki!
    a czym sie roznia szkla do jedynki od innych ?

EDIT: juz wiem, pewnie to jest tak kiepskie szklo ze tylko najlepsze aparaty sa w stanie zmusic je do wlasciwego dzialania
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 15-05-2006 o 12:15

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Jak wiemy szkla typu L, sa przeznaczone dla profesjonalistow. Z samego wiec zalozenia Canon uwaza (i ja tez), iz amator kupujacy 350D nie bedzie inwestowac w szkla z najwyzszej polki CHYBA, ze predzej czy pozniej bedzie myslal o zakupie profesjonanego body.
    Idac dalej, domyslam sie, ze testy jakie Canon czyni z tymi obiektywami - sa robione "pod" puszki profi. To nie moja wina, iz AF w 350D jest taki a nie inny.
    Odpowiadajac na Twoje pytanie - widac, obiektywy typu L sa bardziej wymagajace niz inne, a co za tym idzie - dopiero z porzadnym sprzetem dzialaja na wysokim poziomie.

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    .....<ciach>
    Idac dalej, domyslam sie, ze testy jakie Canon czyni z tymi obiektywami - sa robione "pod" puszki profi. To nie moja wina, iz AF w 350D jest taki a nie inny.
    Odpowiadajac na Twoje pytanie - widac, obiektywy typu L sa bardziej wymagajace niz inne, a co za tym idzie - dopiero z porzadnym sprzetem dzialaja na wysokim poziomie.
    a co ma piernik do wiatraka? , przeciez literka L to jest tekst na obiektywie, napis nic wiecej... wiadomo ze szkla oznaczone ta literka maja szkla UD, lepsza obudowe itp.. ale komunikacja z body poprzez zunifikowany bagnet EF jest w calej seri identyczna (z wyjatkiem przekazywania odleglosci w starszych szklach)... format wymiany danych jest identyczny, poza tym nie slyszalem nigdzie zeby L byly robione tylko pod katem jedynek, to by byla kompletna bzdura, bo jak wiadomo glowny odbiorca tych szkiel to jednak amator a ne profi (ich jest znacznie mniej ;-) )
    Wszystkie obiektywy powinny dzialac tak samo, jedyna roznica moze wynikac tylko i wylacznie z body, ale stwierdzenie ze 24-70 jest tylko dla jedynek to bzdura kompletna...

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Jak wiemy szkla typu L, sa przeznaczone dla profesjonalistow.Z samego wiec zalozenia Canon uwaza (i ja tez) iz amator kupujacy 350D nie bedzie inwestowac w szkla z najwyzszej polki CHYBA, ze predzej czy pozniej bedzie myslal o zakupie profesjonanego body.
    a co z amatorem ktory potrzebuje swiatla 2.8 lub mniej?... przeciez nie ma 24-70/2.8 bez L.... chyba mylne jednak robisz zalozenia...

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

Ceną się różnią
    A poważniej... Potrzeba dobrych sensorów AF i pożądnego systemu sterowania tymże. A to niestety kosztuje.
    A tak poza tematem. Wyobraź sobie zamianę super sterowania komputerowego w najnowszym BMW na całkowicie manualne, inteligentne, ręczne sterowanie. Czy ujedziesz choćby kilkaset metrów? I czy to znaczy że BMW jest do bani?

A amator, który potrzebuje zooma o świetle 2.8 musi sobie kupić elke, albo coś taniej od konkurencji. I wymyślać różne za i przeciw.
    Ostatnio edytowane przez JSK ; 15-05-2006 o 16:56

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JSK
    Ceną się różnią
    A poważniej... Potrzeba dobrych sensorów AF i pożądnego systemu sterowania tymże. A to niestety kosztuje.
    A tak poza tematem. Wyobraź sobie zamianę super sterowania komputerowego w najnowszym BMW na całkowicie manualne, inteligentne, ręczne sterowanie. Czy ujedziesz choćby kilkaset metrów? I czy to znaczy że BMW jest do bani?
    Chcesz powiedziec ze byle tamron (sorry Cichy ;-) ) bedzie lepszy od eLki Canona tylko dlatego, ze nie jest podpieta do jedynki?...

Mam kilka eLek, i chodza one "rowno" i dobrze na 20D, jedyne szklo o ktorym sie co jakis czas slyszy ze ma problemy to 24-70/2.8... nie uwazasz ze to jest dziwne?, czy slyszales zeby 70-200/2.8, albo 24-105/4, albo 16-35/2.8, albo ktora kolwiek ze stalek (L) mialy takie problemy z utrzymaniem jakosci jak ten zoom? dla mnie to jest dziwne, bo z ewidentnej wady tego szkla probujecie mi wmowic ze to jest jego zaleta ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Chcesz powiedziec ze byle tamron (sorry Cichy ;-) ) bedzie lepszy od eLki Canona tylko dlatego, ze nie jest podpieta do jedynki?...
    Jac, opisze swoj przyklad:
    jesli ze zdjec robionych w dobrych warunkach wszystkie zdjecia sa zyleta przy f/2.8, a w trudnych raz tak a raz nie, bo ewidentnie wystarczy tylko kilka razy przycisnac AF i za ktoryms naostrzy dobrze, to sa tylko 2 wytlumaczenia - albo puszka slabo ostrzy albo szklo, prawda? Innego usprawiedliwienia nie ma

Ale jesli wszystkie moje obiektywy sie tak zachowuja tj.: 17-40L, 24-70L, 70-200 2.8L , to albo mam pecha i 3 szkla walniete, albo czas zmienic body

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

....bo z ewidentnej wady tego szkla probujecie mi wmowic ze to jest jego zaleta ;-)
    No to ja miałem pecha, że nie doświadczyłem tej wady. I cieszę się z tego.
    Ale nie mam zamiaru wmawiać Ci niczego, co było by niezgodne z Twoim doświadczeniem. Przyjmuję, że 24-70 może zadziałać nieprzewidywalnie. Takie jego prawo. Wydaje mi się jednak, że częstotliwość występowania błędów (lub wadliwych eksponatów) jest znacznie mniejsza niż się o tym pisze. To szkło ma złą (?) prasę (ze względu na cenę) przez obecność sławetnego (też ze względu na cenę) Tamrona.
    I to by było na tyle :wink:

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

FF robi swoje...
    ...

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    FF robi swoje...
    a crop robi czyje ?

wiecej szczegolow, 5D tez jest FF a nie jest jedynka

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Eeee... Tobie mam tlumaczyc?

Matryca FF jest moim zdaniem nieco mniej wymagajaca dla szkla. Wkoncu nie wycinamy paru mpix ze srodka i nie rozciagamy tego na a4 tylko korzystamy z calosci. Wtedy to "powiekszenie" jest znacznie mniejsze.
    ...

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów