Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Pojemnosc CF: deklarowana a faktyczna

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Jest sens ruszac rozmiarem klastra? Przeciez to i tak ma minimalne znaczenie. Zreszta myslalem, ze automatycznie jest tworzony najmniejszy klaster, jaki FAT moze zaadresowac.
    No ale przy bardzo dużych plikach (i cyfrówki są dobrym przykładem) właśnie cały dowcip polega na tym, żeby zrobić największe możliwe klastry wtedy tablica alokacji się odpowiednio zmniejsza, bo jest mniej klastrów. Do tego czytałem też opinie, że przyspiesza to zapis na kartę - co jest w sumie możliwe, bo jest mniej operacji zapisu w części systemowej.

Pamiętam, że z 2600Z robiłem testy na karcie 128MB - różnice w pojemności/szybkości były niewielkie, ale zauważalne.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

jasne. FAT ma az taki rozmiar? Z szybkiego rachunku wychodzi, ze skoro FAT16 ma 65k klusterow, adres 2 bajty. to FAT powinien zajmowac 128Kb czyli raczej nieznaczace na 512 MB
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    jasne. FAT ma az taki rozmiar? Z szybkiego rachunku wychodzi, ze skoro FAT16 ma 65k klusterow, adres 2 bajty. to FAT powinien zajmowac 128Kb czyli raczej nieznaczace na 512 MB
    Tak naprawdę to jest trochę więcej, ale rzeczywiście mało w porównaniu z pojemnością karty. Toteż napisałem: niewielkie

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Teraz ja.

Rozmiar dysku CF czy innej karty po sformatowaniu ma jakąś teoretyczną pojemność.
    Teoretyczną czyli przybliżoną. To ile naprawde da sie wepchnac na dysk, pamięć, zależy własnie od systemu plików na tym dysku.

pojemność pliku
    - ok, mój błąd, ale zrozumiałes o co mi chodzi?
    //mj

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aszu
    Rozmiar dysku CF czy innej karty po sformatowaniu ma jakąś teoretyczną pojemność.
    Teoretyczną czyli przybliżoną
    Nie. Pominąwszy sprawy typu bad sectory sprytnie "zamaskowane" na etapie produkcji, pojemność nie jest ani "teoretyczna", ani "przybliżona", tylko określona z dokładnością do bita i taka sama np. w całej serii miliona dysków Seagate 80.
    (a przynajmniej na losowej próbce 20 dysków które kiedyś na wydziale instalowałem w pracowni )

To ile naprawde da sie wepchnac na dysk, pamięć, zależy własnie od systemu plików na tym dysku.
    Ale czy ktoś twierdzi inaczej? Mowa o karcie "256MB", której pojemność przed sformatowaniem wynosi 244MB. I nie jest to problem typu 1MB=1000000B .

pojemność pliku
    - ok, mój błąd, ale zrozumiałes o co mi chodzi?
    Jasne Tak się czepiam, bo mi wjechałeś na ambicję z tymi informatykami

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Mowa o karcie "256MB", której pojemność przed sformatowaniem wynosi 244MB. I nie jest to problem typu 1MB=1000000B .
    Ale chyba wyszło, że jednak głównie o to chodzi. Tylko wciąż nie rozumiem różnicy między wskazaniami Twojego 10d i mojego 300d.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Muflon, jaki ty jesteś ambicjonalny :wink:

Musi być ktoś, kto nakręci temat, żeby znalazl sie ktoś komu wejdzie się na ambicję i napisze cos mądrego.
    Fajnie że jestes takim kimś.
    ... a i jeszcze onanistą sprzetowym (ale o to się niemartw, bo mam ten sam problem, co prawda ostatnio mocno przyciołem wydatki na "fotoamatorszczyznę", trzeba się wybudować w życiu..)
    //mj

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów