'jestesmy z programu "ajm sori". czy wie pani od kogo sa te kwiaty'Zamieszczone przez Arkan
![]()
![]()
![]()
http://plog.sputnik.pl/anitkowa/7303...cietej_ripostyZamieszczone przez Tomasz Golinski
Hmmm taki ciekawy wątek, a odpowiedzi sensownych prawie wcale :/ To w końcu jak należy mierzyć światło z połówką i z polarem?
5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
Fotki tutaj: flickr.com/photos/robinfoto i tutaj: plfoto
"Tylko kisielem spłynie prawda" - ruchoporu.org
Przecież pomiar następuje przez obiektyw, więc jak założysz polara to zostaje on automatycznie uwzględniony
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
ja znalazłem w tym wątku trzy wyraźne i poprawne odpowiedzi. Trzeba czytać :-?Zamieszczone przez Robin
Tak, jasne. Przeanalizujmy wiec:Zamieszczone przez Kubaman
Czacha - robic to tak jak logika nakazuje - mierzysz swiatlo, a potem nakladasz filtr...
Klosiu - mnie sie jego prace bardzo podobaja a podpowiadal zeby mierzyc swiatlo z filtrem i pomiarem wielopunktowym
(ale to ponoć źle, bo nastąpiła dyskusja, że ta fotka jest źle zrobiona)
Arkan - Polar + pomiar punktowy na trzcinę + RAW.
Natomiast reszta postow dotyczy filtra polaryzacyjnego (to raczej nie jest polowka :P ) i guzika do podgladu glebi ostrosci.
Moglbys przeczytac watek dokladniej :P.
Tak wiec nie ma sensownej odpowiedzi wciaz...
PS. Aha, no i o dowcipie oczywiscie zapomnialem![]()
Ostatnio edytowane przez Robin ; 01-12-2005 o 15:04
jeśli ci to nie wystarcza, to nie wiem czego oczekujesz :rolleyes:
Najlepiej byś zrobił, gdybyś wziął aparat i wykonał kilka zdjęć z filtrem według rozmaitych opisanych w tym wątku recept - w końcu nikt inny tego za ciebie nie zrobi.
tez prawda. dobre uzycie szarych polowek wymaga doswiadczenia. sama teoria sie tego nie nauczy. mozna zajarzyc podstawy, ale od podstaw do dobrych zdjec jest dluuuuuga droga
Oczekuje sensownych odpowiedzi, a nie dowcipow, guziczkow itp. Rozumiem, ze cie to nie drazni? Ale ok. Popraktykuje sam w takim razie.
Zamieszczone przez Robin
To wcale nie jest taki zły pomysł ;-)
W sposób przystępny i sensowny pisze o tym Mroczek w książce' "Książka o fotografowaniu" coś za ok 60 PLN www.merlin.com.pl
Ogólnie i krótko to tak:
- pomiar oświetlenia sceny i ocena rozpiętości tonalnej
- dobór poprawnego naświetlenia do głównego tematu sceny
- ustawienie parametrów w aparaciku
- wsunięcie "połówki" przy wcisniętym guziku podglądu głębi ostrości (przysłona tak jak na zdjęciu) - dobór właściwego filtra wynika z deltaEv
- pstryk.
To ogólnie i krótko. Do tego dochodzi duuuuużo na temat pomiaru matrycowego - osobiście prawie nie uzywam z filtrem połówkowym. Pomiar "Centralny" (spot) tak ale najlepiej światłomierz.
Janusz