Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
Chodzi Ci o to, że lepsza skuteczność jest przy manualnym wskazaniu punktu AF, że śledzenie twarzy, czy servo mają średnią skuteczność?
Ja bym chciał, żeby autofocus automagicznie wiedział gdzie ma ostrzyć, z mniejszym moim udziałem. Tutaj konkretnie chodzi o a) nie-100% skuteczność wykrywania twarzy i b) ostrzenie na najbliższy obiekt nawet jeśli to bez sensu. W przyszłości aparaty będą bardziej inteligentne i będą to ogarniać, teraz jeszcze tak nie jest.

Jak bardzo to wpływa na skuteczność AF? Innymi słowy, czy przez to sporo zdjęć ma ostrość nie tam gdzie chciałeś?
To chyba nie jest kwestia obiektywnej skuteczności, tylko user experience (dla którego częściowo kupiłem Canona). Nie czuję się jeszcze komfortowo z dostępnymi polami/trybami. Nie sądzę, żeby to się przekładało na nieostre zdjęcia.

A pojedynczy punkt w one-shot?
Pojedynczy punkt w one shot działa super, tylko co z tego, skoro to dopiero byłoby "siłowanie się", bo wymaga ode mnie największej precyzji i zaangażowania. Właśnie oto chodzi, żeby aparat przejął ode mnie jak najwięcej mechanicznej pracy, żebym ja się mógł skupić na obrazie a nie na technikaliach.

Jak to wygląda względem Twojego nikona?
W Nikonie miałem pełno lekko nieostrych zdjęć – takich że nawet na zmniejszeniu było widać, że coś jest nie-halo. Chyba połączenie niedokładności autofocusa i okrutnie niefinezyjnej migawki. Tutaj zapowiada się o niebo lepiej i ostrość raczej jest większa, ale to częściowo może być też kwestia obiektywu.

Identycznie mam 6d2. To jednak jeszcze nie jest dopracowane finalnie. Do filmu bajka, ale w fotografii jednak widać nawet małe nietrafienia.
Nie wiem jak z małymi nietrafieniami, bo F2.8 i duże ziarno trochę maskują temat – mi raczej chodzi o to, że twarze nie są wykrywane zawsze kiedy bym chciał. Znów - kiedyś wjedzie taka sztuczna inteligencja, że ten problem przestanie istnieć, ale jeszcze nie teraz (ale może u innych producentów już tak...).

Idzie tego używać? Są sytuację, że wybierasz na ekranie punkt AF a to jednak nie reaguje, bo źle (pod nieodpowiednim kątem) przyłożyłeś palec? Da się szybko powrócić do centralnego punktu np. przez podwójne kliknięcie w ekran albo wciśnięcie jakiegoś guzika? (w6d2 to jest "kosz", ale trochę za długo to trwa.)
Tak, idzie tego używać, co nie znaczy że jest idealnie. A mając do dyspozycji tylko joystick albo tylko ekranik na pewno wybrałbym ekranik. Problem mam tylko z touch & drag, kiedy przeciągam palcem punkt AFu, wtedy coś nie gra.