Strona 22 z 27 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 278

Wątek: EOS R - pierwsze wrażenia i ask me anything

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie Odp: EOS R - pierwsze wrażenia i ask me anything

Odniosłem się do tego ironicznego posta totamtena. Oczywiście brak drugiego slotu itp nie sprawia, że aparat nie robi zdjęć. Ale jak widać robi zdjęcia przeciętne, to drugi slot itp byłby argumentem "za" tym aparatem zamiast wieku innych aparatów które również robią przeciętne zdjęcia.

Podsumowując, w czasach gdy większość aparatów daje dobry obrazek, właśnie drugi slot itp jest cechą wyróżniającą dany model.
    Ostatnio edytowane przez PiKa ; 16-02-2019 o 18:00

Bywalec Awatar Shrek
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Odniosłem się do tego ironicznego posta totamtena. Oczywiście brak drugiego slotu itp nie sprawia, że aparat nie robi zdjęć. Ale jak widać robi zdjęcia przeciętne, to drugi slot itp byłby argumentem "za" tym aparatem zamiast wieku innych aparatów które również robią przeciętne zdjęcia.

Podsumowując, w czasach gdy większość aparatów daje dobry obrazek, właśnie drugi slot itp jest cechą wyróżniającą dany model.
    Ja mam R i mam 3 sloty, sam nie wiem jak to się stało ale są :-P Wprawdzie softwar'owo nie udało się Canon'owi pokonać bariery umożliwiającej jednoczesny zapis na przynajmniej dwóch ale to dla mnie nie jest problem. Fajna opcja jest taka, że przy odpowiednim ustawieniu sprzętu, każda wykonana fota online jest natychmiast wysyłana do sprzętu jaki przypiszemy (iPhone/iPad) i jakby rozwiązuje ten mankament Canona. Jak się zapełni (w co szczerze wątpię) 128GB karta, zamieniam miejscami z jednego z trzech slotów rezerwowych karty miejscami i dalej można zrobić kilka tysięcy świetnych! fotek, czego raczej nie uda mi się nigdy wykonać i tak można do śmierci ... jak z tymi jękami i żalami na tym forum ostatnio :-D
    EOS R | EF-s 10-18 IS STM | RF 24-105 f/4L IS USM | EF 70-200 f/2.8L IS USM | 580EX II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez Shrek Zobacz posta
    Ja mam R i mam 3 sloty, sam nie wiem jak to się stało ale są :-P Wprawdzie softwar'owo nie udało się Canon'owi pokonać bariery umożliwiającej jednoczesny zapis na przynajmniej dwóch ale to dla mnie nie jest problem. Fajna opcja jest taka, że przy odpowiednim ustawieniu sprzętu, każda wykonana fota online jest natychmiast wysyłana do sprzętu jaki przypiszemy (iPhone/iPad) i jakby rozwiązuje ten mankament Canona. Jak się zapełni (w co szczerze wątpię) 128GB karta, zamieniam miejscami z jednego z trzech slotów rezerwowych karty miejscami i dalej można zrobić kilka tysięcy świetnych! fotek, czego raczej nie uda mi się nigdy wykonać i tak można do śmierci ... jak z tymi jękami i żalami na tym forum ostatnio :-D
    Tylko, że to zżera energie i w aparacie i w telefonie. Jak idziesz na ślub na 12 godzin to zdecydowanie lepiej i łatwiej mieć dwie karty. Wifi nie jest też stabilne. Oba urządzenia muszą być non stop włączone. Dwa beckup jest tylko jpegów i to skompresowanych dosyć mocno.

Bywalec Awatar Shrek
    Miasto
    Poznań

Nic nie zrozumiałeś :-D

Bicie piany na setki stron, każdy założony temat staje się po chwili śmietnikiem o niczym, szkoda.
    EOS R | EF-s 10-18 IS STM | RF 24-105 f/4L IS USM | EF 70-200 f/2.8L IS USM | 580EX II

Mam pytanie do osób posiadających EOSa R.
    Kwestia AFa w fotografowaniu. Posiadam aktualnie między innymi 5d2 z sigmą 35art oraz 85Lii 1.2. Używając centralnego punktu w body oraz obu szkieł AF z reguły trafia, natomiast jak wiemy przeostrzając kilka razy i fotografując na zmianę to samo potrafi się mniej lub bardziej pomylić.
    I tutaj moje pytanie - jak wyglądała by skuteczność punktowego AFa w EOS R z użyciem tych dwóch szkieł? Mam na myśli sytuację, w której powiedzmy wybieram "centralny" punkt w EOS R i na zmianę ustawiam ostrość na obiekt usytuowany blisko i daleko (żadna ekstremalna sytuacja - normalne fotografowanie np człowieka). I tak w kółko Za każdym razem robię zdjęcie. Jak wygląda w takim sytuacji powatarzalność wyników? Zdarzają się błędy Af?
    Ostatnio edytowane przez technik8pl ; 18-02-2019 o 13:16
    3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

W R nie masz potrzeby przeostrzania 85L bo łapie w punkt. Gdy nie trafi to widzisz to jak na dłoni dzięki evf. Ja nigdy nie testowałem w taki sposób jak opisałeś, ale wydaje mi się, że nie będzie błędu. Jeśli będzie to go zobaczysz w EVF. Poza tym masz niemal całą powierzchnię do ustawienia punktu AF więc musisz się odzwyczaić przekadrowywać. Sigma 35 A wymaga najnowszego softu by działać na R.

Ok, więc, może zadam pytanie inaczej. Załóżmy - ostrze na wybrany nieruchomy obiekt. Zapala się potwierdzenie AFa. Czy to jest równoznaczne z każdorazowo perfekcyjnie ustawioną ostrością? Zakładając, że ani ja ani obiekt fotografowany się nie poruszył? Czy zdarza się sytuacja, że pomimo zapalania potwierdzenia afa, ostrość została ustawiona błędnie (jak np. czasami w lustrzankach) o 3-4 mm sprzodu lub z tyłu ? nie mówie tutaj o stałym bf czy ff, a o losowości otrzymywanych wyników.
    Czy np. temperatura barwowa światła ma realny wpływ na ostrość w przypadku bezlusterkowców?
    Ostatnio edytowane przez technik8pl ; 18-02-2019 o 17:21
    3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Czy perfekcyjnie to nie wiem ale Jeśli w wizjerze widzisz, że ostrość jest na np. napisie na kubku to po zapisaniu zdjęcia nie ma szans żeby była gdzie indziej. Układ Af jest na matrycy. Ja miałem tak w 5dIII z 85L, że prawy skrajny boczny punkt ustawiał mi ostrość inaczej niż potwierdzał i względem punktów środkowych. W R tego nie ma.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

@robertskc7 a robiłeś już R-ką jakieś śluby?
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

W maju dopiero.

Strona 22 z 27 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów