Strona 2 z 27 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 278

Wątek: EOS R - pierwsze wrażenia i ask me anything

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: EOS R - pierwsze wrażenia i ask me anything

Cytat Zamieszczone przez dexone Zobacz posta
    Przesiadam się z Nikona D800, w którym najbardziej bolał mnie autofocus (precyzja, pokrycie) i cały czas poruszone zdjęcia. Mam też, i zostawiam, Fuji X100F. Wybrałem Canona ze względu na czułość AF w ciemnościach (to się okaże ;-) i spory wybór używanych eLek w dobrych cenach.
    I co nie masz już poruszonych zdjęć ?

Dopiero zaczyna

Za mało praktycznych testów, żeby się wypowiadać, ale ostrzenie w ciemnościach przy zoomie 2.8 nie wprawia w zachwyt, ale chcę przetestować na stałce 1.4 i wtedy się okaże. Ciemności to twarze w cieniu przy ogólnej ekspozycji 1/30s, f2,8 iso 12800, a zachwyt to super szybkie śledzenie i wykrywanie twarzy.

Coś już napisał

Dlaczego ostatecznie nie Fuji ? Co jeszcze rozwazales na poważnie jako alternatywy R ?

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez MichalPrz Zobacz posta
    Dlaczego ostatecznie nie Fuji ? Co jeszcze rozwazales na poważnie jako alternatywy R ?
    Kandydowali Fuji X-T3, Canon EOS R i Sony A7III. Nikona nie brałem pod uwagę.

Wygrał Canon ze względu na ostrzenie po ciemku i dużą dostępność relatywnie tanich a świetnych obiektywów (np. 24-70 2.8L za 2400zł...).

Fuji jest wspaniałe, i gdybym używał tylko stałek to bym wziął Fuji, ale cena i ekwiwalenty zoomów 2.8 psują wszystko. Sony to przeznakomity korpus, ale jak zacząłem się zastanawiać co bym do niego mógł podpiąć jako obiektyw, to mi wyszło, że większość szkieł to będą Canony...

Coś już napisał

Kandydowali Fuji X-T3, Canon EOS R i Sony A7III. Nikona nie brałem pod uwagę.

Wygrał Canon ze względu na ostrzenie po ciemku i dużą dostępność relatywnie tanich a świetnych obiektywów (np. 24-70 2.8L za 2400zł...).

Fuji jest wspaniałe, i gdybym używał tylko stałek to bym wziął Fuji, ale cena i ekwiwalenty zoomów 2.8 psują wszystko. Sony to przeznakomity korpus, ale jak zacząłem się zastanawiać co bym do niego mógł podpiąć jako obiektyw, to mi wyszło, że większość szkieł to będą Canony...
    Jeśli chodzi o dobór szkieł to faktycznie, jest to mocny argument za canonem, sam mam zamiar przesiąść się z 60D na bezlustro i najbardziej interesuje mnie właśnie Fuji. R trochę za droga jak na sam korpus, kwestia ilości obiektywów raczej odpada, gdyż planuje korzystać, przynajmniej na wstępie ze standardowego tele i portretowki.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez MichalPrz Zobacz posta
    Jeśli chodzi o dobór szkieł to faktycznie, jest to mocny argument za canonem, sam mam zamiar przesiąść się z 60D na bezlustro i najbardziej interesuje mnie właśnie Fuji. R trochę za droga jak na sam korpus, kwestia ilości obiektywów raczej odpada, gdyż planuje korzystać, przynajmniej na wstępie ze standardowego tele i portretowki.
    Z okazji Black Friday było 1k taniej, co ułatwiło przełknięcie ceny. I sumowałem cenę z obiektywami, co też pomaga Canonowi.

A X-T3 z Fujicronami jest ?

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Za mało praktycznych testów, żeby się wypowiadać, ale ostrzenie w ciemnościach przy zoomie 2.8 nie wprawia w zachwyt, ale chcę przetestować na stałce 1.4 i wtedy się okaże. Ciemności to twarze w cieniu przy ogólnej ekspozycji 1/30s, f2,8 iso 12800, a zachwyt to super szybkie śledzenie i wykrywanie twarzy.
    Jeśli masz możliwość to wybierz jakiś ostry obiektyw na 1.4. Wtedy af ma łatwiej. Te twoje ciemności to jednak bardzo trudne warunki nawet dla dobrego dslr. Nawet w reportażu ślubnym bardzo rzadko mam taką ekspozycję.
    Miłego dnia
    moja www

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Jeśli masz możliwość to wybierz jakiś ostry obiektyw na 1.4. Wtedy af ma łatwiej. Te twoje ciemności to jednak bardzo trudne warunki nawet dla dobrego dslr. Nawet w reportażu ślubnym bardzo rzadko mam taką ekspozycję.
    Tak, warunki nie są łatwe. Robię zdjęcia taneczne, oświetlenie jest na tle a nie na parkiecie. Wiem, że AF -6EV jest przy f1.2 więc będę focić 35 1.4, żeby dać światło dla AFu. Ostrzenie przy otwartej przesłonie to też był argument za EOSem R.

Nikon D800 ostrzy dzięki doświetlaniu z lampy SB-900 , ale oczywiście tylko w AF-Single i słabo na zewnętrznych polach i w wizjerze nic nie widać, więc jeśli EOS by sobie radził przy f1.4 w AF Continuous to byłaby rewelacja.

Coś już napisał

Sorry ale jak mam zgrać zdjęcia jeśli w opakowaniu mam kabel typ C zakończony z dwóch stron identycznie i niema żadnego "normalnego USB" Nie chcę wyjmować karty ...

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Cytat Zamieszczone przez privilege Zobacz posta
    Sorry ale jak mam zgrać zdjęcia jeśli w opakowaniu mam kabel typ C zakończony z dwóch stron identycznie i niema żadnego "normalnego USB" Nie chcę wyjmować karty ...
    Uzyj wifi

Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Strona 2 z 27 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów