Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Przesiadka z Nikona D800 na EOSa R

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Przesiadka z Nikona D800 na EOSa R

Cytat Zamieszczone przez dexone Zobacz posta
    Jakieś 80% fotografów których śledzę używa Canona. Reszta używa kliszy, Sony, Fuji albo Leici. Nikona chyba nikt
    Moi znajomi to akurat w większości używają Nikonów Te Twoje 80% wynika bardziej z charakteru pracy tych osób Praca dla agencji foto itp.

Wady EOSa R wkurzają, ale de facto nie mają dla mnie znaczenia (brak stabilizacji, crop 4k, jeden slot, etc.). Gdybym kierował się tylko specyfikacją i ceną, to wygrywają Sony A7 III lub Fuji XT3, ale już raz tak zrobiłem i teraz mam obawy. Nikona nie biorę pod uwagę, nie mam zaufania. Lustrzanki też nie chcę, więc 5D Mark IV odpada.
    Nie bardzo rozumiem... Szukasz czegoś małego do podróży, znasz system Fuji od strony Fuji X100F to naturalnym jest, że powinieneś przetestować X-T3 ze względu na kompaktowość systemu i doskonałe szkła serii XF.

Co sprawia że warto iść w Canona, o czym powinieniem wiedzieć?
    W nowy system R ? Na chwilę obecną o ile wcześniej nie byłeś z nim związany i nie posiadasz szklarni z mocowaniem EF to bardzo niewiele za nim przemawia. Z pewnością system R nie jest systemem "kieszonkowym" pod względem gabarytów (proponuję zapoznać się z ofertą szkieł pod względem wielkości wagi). System R i nowa puszka to jakby poligon testowy dla producenta i na razie nie wiadomo co z tego wyniknie w przyszłości.

Wszystko to, co chcesz poprawić i dużo więcej znajdziesz w X-T3 + grip (piszę to jako użytkownik X-E1, X-T1, X-T2 i szkieł XF). Generalnie nie dziwię się, że nie idziesz w stronę Nikona Z, bo niedopracowany AF bez EYE AF to strzał w stopę. No i pomyślałbym na Twoim miejscu rownież o przetestowaniu Sony A7RIII - to naprawdę są już dopracowane bezlustra. Trzecia generacja Fuji i Sony daje wszystko to, czego szukasz.

A jeśli bardzo zależy Ci na IBIS (stablizacja matrycy) oraz profesjonalnych funkcjach filmowych z Cinema 4K na czele to przemyśl również zakup Fuji X-H1 https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...stia-systemu-x - to również bardzo udany aparat i powinien w pełni zaspokoić Twoje wymagania. W Fuji masz ten komfort, że do flagowców masz co chwilę aktualizacje oprogramowania dotyczące pracy Af-a i różne inne usprawnienia - to, czego nie dostaniesz w innych systemach. W Fuji znajdziesz również doskonałą lampę systemową EF-X500 https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...pa-reporterska.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 12-11-2018 o 09:38
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów