Cytat Zamieszczone przez ocean Zobacz posta
Miałem swego czasu A5000, żadnych problemów z AF nie zauważyłem. Ale też obiektyw PZ przestał mi działać z dnia na dzień choć traktowałem sprzęt bardzo delikatnie. Kupiłem potem 18-55. Jedno do czego mogę się przyczepić to ergonomia takiego zestawu, leci do przodu. Niewygodnie się to trzyma i będąc na urlopie po prostu w upalny dzień wyślizgnął mi się z ręki i poleciał na chodnik. Co ciekawe aparat zdechł a obiektywowi 18-55 nic się nie stało choć to on przyjął na siebie uderzenie :-). Chciałem potem kupić A6000, ale wróciłem do lustra i wszedłem w Canona 80D. Bardziej mi leży kolorystyka. W Sony w słoneczny dzień było super, ale w pochmurny nie mogłem (nie potrafiłem?) ogarnąć zieleni. Drażniła mnie też niebieska dominata. Pliki z Canona zdecydowanie lepiej mi się obrabia. A6000 ma już jakiś tam grip i z ergonomią powinno być lepiej. Mam też Fuji X-M1 i kolorki na ziemi bajka, gorzej z niebem... Ostatnio akurat zacząłem się zastanawiać nad jakąś jasną szerszą stałką do 80D. I wpadłem na pomysł że mógłbym sobie kupić bezlustro Canona z 22 2.0, chodzi mi taki zestaw teraz po głowie. 24 1.4L mnie jakościowo i finansowo nie zadowala, 35 2.0 trochę za szeroko. 24 2.8 na APSC trochę ciemno. Brakuje mi takiego 22 czy 32 STM ze światłem 1.8 czy choćby 2.0 do lustra w rozsądnej cenie, jakości, wadze i wymiarach, a w bezlustrach Canon zaczyna szklarnię właśnie od takich szkieł... WTF? M6 będzie dobrym wyborem, ma już normalny grip a to przy takich maleństwach bardzo się przydaje, będziesz zadowolony. Z M100 byłby z tym problem bo to taka sama mydelniczka jak A5100.
Focilem roznymi aparatami i systemami i nigdy nie mialem problemow z ergonomia ani nic mi do przodu nie lecialo.
A6000 + 18-105/4 latwo trzymac. Jest to dosc lekki zestaw.

Co do kolorystyki zdjec.
Kazdy system ma swoje cechy i wystarczy kwestia otrzaskania sie z charakterystyka budowania obrazu preferowana przez danego producenta.
Jak to ogarnac, to obrobka w ACR nie stanowi wiekszych problemow.