Tak jak w temacie...kupić najpierw jasny obiektyw (c50 1.8) czy lapmę 430 ex ? Często zdarza mi się robić zdjęcia w pomieszczeniach, gdzie światło tylko "zagląda". Sąt o zdjęcia różne i myślę, że jeśli chodzi o ogniskową 50 by mi stykła.
canon ef 50 1.8
Canon 430 ex
Tak jak w temacie...kupić najpierw jasny obiektyw (c50 1.8) czy lapmę 430 ex ? Często zdarza mi się robić zdjęcia w pomieszczeniach, gdzie światło tylko "zagląda". Sąt o zdjęcia różne i myślę, że jeśli chodzi o ogniskową 50 by mi stykła.
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
ja bym wybral lampe - masz w koncu kit'a a do 50'tki potem szybciej nazbierasz fundusze..
lampa
Ja baaardzo żadko używam lampyZamieszczone przez Tomasz Golinski
Ale jeszcze mniejsze widze zastosowanie dla tej 50tki wiec kupił bym lampe
Mam i lampę(420EX) i 50 1.8. Dużo więcej radości przynosi mi 50ka-normalnie nie mogę jej od body odkleić. Mimo wszystko lampa była pierwsza i to jest IMO właściwa kolejność-po prostu w niektórych warunkach 1.8 to ciągle za mało.
tylko zapomniałem dodać, że na lampę będę musiał poczekać jeszce troszkę (2miechy może)
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
O zagalopowałem się, a widzę że jednak nie masz jeszcze kasy na 430 ex. Mimo wszystko w pierwszej kolejności wybrałbym lampę.Zamieszczone przez mattnick
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Powiem tak: mam 50/1.8 i 430EX. Zdecydowanie częściej przy robieniu zdjęć w słabym oświetleniu korzystam z lampy niż z 50-tki. Po drugie jeżeli masz kasę na lampę to później szybciej doskładasz na dużo tańsze szkło.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
No i zdania podzielone..... a może trzecie - i to i to kupić, a stosować jak wymagają warunki. Ale czy 50 nie za wąska do pomieszczeń? Chyba, że pałacowe......