Inwestuj w źródła światła. Oczywistym jest, że należy mieć jasne szkła. Ale ponad tą prawdę jest oświetlenie. Fotografia to światło. Pewnie, że jedna lampa nie załatwi oświetlenia, będzie płasko i mało ciekawie. To początek.
canon ef 50 1.8
Canon 430 ex
Inwestuj w źródła światła. Oczywistym jest, że należy mieć jasne szkła. Ale ponad tą prawdę jest oświetlenie. Fotografia to światło. Pewnie, że jedna lampa nie załatwi oświetlenia, będzie płasko i mało ciekawie. To początek.
30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580
Wielu przede mna pisze, że wybraliby lampę, bo 50mm masz w kicie. To niby prawda ale KIT daje tylko f5,6 przy 50mm a stałka daje f1,8 - i to jest moim zdaniem niebagatelna różnica a gdy dodamy ostrośc rzeczonej stałki....
Właśnie niedawno fociłam w teatrze; lampy na razie nie mam, mam jednak 50/1,8 - i okazało się, że własnie ta stałka uratowała mi wiele sytuacji. Miałam ze sobą również tamrona ale ten ostatni zbyt często okazał się za ciemny![]()
Jasne, że najlepiej i lampa i stałka ale nie zawsze można mieć wszystko naraz(
Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!