uważam, że klatka naświetlana 30sec daje akceptowalne rozmazanie gwiazd. ich pozycja jest względnie mało przesunięta i dobrze się to ogląda. ostatnio w weekend robiłem startrailsy i panoramki z drogą mleczną w tle. 6d+c17-40 na f4 i 17 mm, ISO 6400, 30 sec. lepszy histogram uzyskiwałem z jeszcze wyższym ISO, np. 10000. więc jeśli masz 2.8 na szerokim, to zastosuj wyższą czułość.
ebe ebe
jak robiłem na 25s to były delikatnie rozmazane ale widać to było tylko przy powiększeniu do pełnego rozmiaru
R + C 50 1.8 STM + C 17-40 + C 70-200 f/4 + CDN.
https://www.facebook.com/dawidzawilafotografia
Witam
Wybieram się na Islandię i mam zamiar zrobić kilka fotek zorzy polarnej. Aparat to Canon 80D i kupiłem specjalnie do tego celu Sigme 10-20mm 3.5f. Czy coś jeszcze poza statywem będzie potrzebne lub coś polecacie?
Ale chyba nie teraz lecisz polować na zorzę ?
Ja już byłem 2 razy na Islandii (marzec, październik) i nie udało mi się sfotografować zorzy.
Na miejscu warto się zaopatrzyć w samochód i dużo szczęścia![]()
Zakupiony, dziękuję
--- Kolejny post ---
Nie, nie teraz. Dopiero w listopadzie. Czytałem, że wtedy jest największa szansa. Samochód zarezerwowany, Suzuki Grand Vitara IITaki sam mam na własność
Planuję też zahaczyć o jakiś lodowiec tylko w listopadzie będzie krótki dzień niestety i mało czasu na zdjęcia w dzień.
Polecasz może jakieś specjalne miejsce? Generalnie będę w dwóch hotelach południowy zachód wyspy.
Pozdrawiam
koniecznie jak wrócisz pokaż fotki![]()
ebe ebe
Jeżeli uda się zrobić jakieś fajne to oczywiście![]()
Południowy zachód czyli "moje" okolice. Ja zawsze spałem u znajomych w Grindaviku (niedaleko lotniska)w domu prywatnym.
Gdzie się nie ruszysz to masz piękne widoki, wodospady itp.
Jest to dobry punkt bo w jeden dzień sporo objedziesz, na pewno te główne punkty Islandii się zobaczy.
Na lodowiec Jokulsarlon wyjechaliśmy coś koło 4:00-5:00 rano bo jest kawałek drogi, ale warto tam jechać i od razu Diamond Beach po sąsiedzku zahaczyć.