Nie znam się ,ale jak sprzęt ma 8 lat to może coś nawalać.
Na pewno zaczyna brakować prądu , musiałem odłączyć jeden ( sprawny na 100% )dysk bo mi znikał , a jak chcę coś wypalić to tez nie zawsze nagrywarka daje radę .
Jakoś przez kilka lat wszystko działało ok , więc myślę że to zasilacz. Coraz trudniej wygląda obsługa wejść usb na płycie ....zresztą szkoda czasu na opisywanie.
Sprzęt swoje zrobił i należy go wymienić.
Nawet procesora już nie zmienię bo go zmieniałem dwa lata temu i lepszego raczej nie znajdę pod taką płytę...
Także na temat reanimacji mojego komputera już nie rozmawiajmy szkoda czasu....
--- Kolejny post ---
witam
Fakt ceny zwariowały , ale co robić .
Chyba jeszcze poczekam , może przed gwiazdką coś drgnie w dół .
Ja jeśli zdecyduję się na zmianę systemu na win 10 to mam zamiar iść w procesory w stylu i5 8500 6 rdzeni i 6 wątków . trochę na wyrost , ale nie wiadomo co życie przyniesie i jakie wymagania ADOBE wymyśli.
Pewnie można jeszcze drożej , ale to już nie moja półka.
Problem jest taki , że nie jestem pewien czy do fotografii , potrzebny będzie aż taki wydatek na procesor, co powoduje także droższe pozostałe elementy zestawu.
Cały czas analizuję i czytam wypowiedzi innych użytkowników ....Zawsze mogę zmienić zdanie , tylko na razie jeszcze na 100% go nie mam i tu jest największy problem .
A tak przy okazji to muszę napisać że podziwiam zapał kolegi w temacie fotografii lotniczej i zawsze z przyjemnością oglądam kolejne zdjęcia.
Byłem dwa razy w Radomiu i raz przejazdem w Czechach, ale jeszcze dużo musze się uczyć.
pozdrawiam Wojtek
Ostatnio edytowane przez fancik ; 23-10-2018 o 12:43
Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.
ja byłem w podobnej sytuacji co Ty 3 miesiące temu, 9 letni komputer, dużo PS i LR, obramiam same RAWy i dużo skanów, w tym panoramy. zazwyczaj 20-30 MPix, ale jak składam to nawet do 300 MPix.
długo chodziłem wokół sprawy, spać mi nie dawała, w końcu wylądowałem z:
AMD Ryzen 2600X na Gigabajcie, 32 GB RAM, Samsung 970 Evo 256 GB SSD, 4 TB WD Gold, GTX1060 - całość bardzo dobrze zbalansowana. jeśli nie pracujesz na bardzo dużych plikach, wystarczy 16 GB, mniej już może być słabe. dla Adobe nie ma sensu w większości zastosowań więcej rdzeni niż 6, za to ważne jest dużo RAMu, a jak go brakuje to szybki SSD nvme.