Nie chcę zrobić błędu i szybko żałować. Jeszcze dwa lata temu jakoś sprzęt dawał radę , ale teraz już za dużo różnych problemów i za wolno ....czas do przodu.
Jeśli zdecyduję się na win 10 i 8 generację procesorów to znowu wybór jest duży , a większość reklamowana do gier .
Poza tym jeśli patrzeć cenowo to wszystkie procesory podrożały , bo jeśli w podobnej cenie można kupić 6/7 /8 generację ( tylko średnia półka bez tych najdroższych) to chyba trzeba wybrać najnowszą technologię.
Z tego co doczytałem to ważna jest jak największa częstotliwość procesora, a tu są ze stałą i zmienną .
Nie jestem znawcą tematu i już się gubię...
Może ktoś mi jednak doradzi .....nie można znać się na wszystkim.
pozdrawiam Wojtek
--- Kolejny post ---
[QUOTE=Merde;1378904]Wydaje mi się, że nadinterpretujesz informacje przeczytane w sieci. Na intelach 8 generacji można zainstalować Windows 7.
Tak jak pisałem nie jestem specjalista w temacie składania komputera .
Byłem w trzech firmach ( sklepach ) które się tym zajmują i wszędzie usłyszałem że procesory 8 generacji ,
będą działały tylko pod win 10 i koniec rozmowy .
Nie byłem w stanie wiedzy z nimi dyskutować .
Jedynie z w miarę nowego przedziału pod win 7 zaproponowano mi procesor i5 7400 ....a to zaledwie podstawowe 3.0 GHz ( w Turbo 3.5 GHz ), co nie wiem czy to jest przyszłościowe...