Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: nowy komputer jaki win jaki procesor

  1. #21
    Uzależniony
    Dołączył
    Apr 2013
    Posty
    679

    Domyślnie Odp: nowy komputer jaki win jaki procesor

    Ja też w zeszłym roku zmieniałem komputer. Zdecydowałem się na procesor Ryzen 7 1700, 16 GB RAM, GTX1060, Dysk SSD GOODRAM CX100 + WD 1TB a wszystko na małej płycie MSI B350M MORTAR. Sprzęt daje radę.
    2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 35/2IS, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 100/2.8L, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

  2. #22

    Domyślnie Odp: nowy komputer jaki win jaki procesor

    W 2015 przesiadlem sie ze starych Xeonow na i7 6700K podkrecone lekko na 4.4GHz i moj workflow mocno przyspieszyl. Wczesniejsza stacja robocza HP juz sie dlawila przy eksporcie wiekszej ilosci RAWow. A eksportuje ich sporo w tygodniu, bo foce eventy. Rawy standardowej wielkosci z 5dmk3. Obecna konfiguracja pozwala na eksport 150 rawow do jpeg w okolo 6-7 minut, 25 rawow w okolo 50-60sek. Komputer pracuje pod kontrola Win 10 i po odpowiedniej konfiguracji nie mam z nim zadnych problemow - tylko co jakis czas czyszcze smieci i rejestr za pomoca CCleaner'a. Reszta konfigu to Asus Z170-P/ GTX 750/ 16GB RAM/ m.2 Samsung 120GB na system/ SSD SATA 120GB na cache dla Adobe/ HDD 2x2TB RAID 0 na magazyn zdjec.

    Aha, nie korzystam z Lightrooma tylko z Adobe Camera RAW do ktorego wchodze przez Adobe Bridge.
    Ostatnio edytowane przez miszaj ; 28-10-2018 o 11:40

  3. #23
    Bywalec Awatar fancik
    Dołączył
    Aug 2010
    Miasto
    warszawa
    Posty
    214

    Domyślnie Odp: nowy komputer jaki win jaki procesor

    W końcu wybrałem dwa procesory i z nich wybiorę jeden. Jeżeli ma być win 10 pro to będzie i7-8700 albo tańszy i5-8600 oba bez K bo nie mam zamiaru bawić się w kręcenie. Moim zdaniem oba są trochę na wyrost, ale też nie mam zamiaru za rok czy dwa zmieniać komputera.

    Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

  4. #24
    Bywalec Awatar fancik
    Dołączył
    Aug 2010
    Miasto
    warszawa
    Posty
    214

    Domyślnie Odp: nowy komputer jaki win jaki procesor

    Oczywiście zdaję sobie sprawę że obecnie u nas mają one chore ceny, więc trzeba trochę poczekać albo kupić tam gdzie jeszcze jest normalnie...

    Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

  5. #25
    Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Dołączył
    Jun 2013
    Miasto
    Londyn
    Posty
    2 887

    Domyślnie Odp: nowy komputer jaki win jaki procesor

    Sam do kompa w pracy wrzuciłem gtx1060. PremierePro z Quadro K1200 zawieszał się codziennie a renderowanie podglądu na CPU to było nieporozumienie.

    Na upgrade proca i płyty boss nie wyraził zgody

    Btw, z zasilaczem też były jazdy a właściwie z dedykowaną wtyczka na płycie (Dell), ale przejściówka za 5 funtów z ebaya załatwiła sprawę.

  6. #26
    Bywalec Awatar mssk
    Dołączył
    Mar 2007
    Miasto
    Bielsko-Biała
    Wiek
    47
    Posty
    242

    Domyślnie Odp: nowy komputer jaki win jaki procesor

    Właśnie sam stałe przed podobny dylematem na co zamienić mojego poczciwego Core Quad'a 6600 z 8GB ramu Rozważałem jakąś stację roboczą na Xeonach, albo starsze i7 i więcej ramu (32 albo nawet 64). Ale czytając te wszystkie opinie, że i7 sprzed kilku lat jest słabsze od obecnych i3, albo nawet pentium, to nie wiem, czy chcę wydawać na starocia pieniądze.
    Faktycznie ceny procków Intela w tym momencie zwariowały i ostatnio jak dostałem wycenę na i5-8600 / 32GB / 2x SSD 240GB / GTX1050Ti ponad 6 tyś, to się zdziwiłem.
    Znalazłem ofertę na DELL'a z i7-8700 / 32GB / 1x SSD Pci 240GB / 1x HDD 2TB / GTX1050Ti za 4900,- w cenie z Win 10 Home.
    Wczoraj przyszedł, dziś biorę się za instalację. Ciekaw jestem różnicy pomiędzy staruszkiem a tym nowym.
    Regulamin pkt 8.

  7. #27
    Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Dołączył
    Jan 2008
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    39
    Posty
    7 690

    Domyślnie Odp: nowy komputer jaki win jaki procesor

    Cytat Zamieszczone przez mssk Zobacz posta
    Ciekaw jestem różnicy pomiędzy staruszkiem a tym nowym.
    Nawet nie ma co porównywać. Ten Q6600 jest słabszy nawet od mojego "pracowego" i3-2100 ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

  8. #28
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Feb 2005
    Wiek
    50
    Posty
    1 887

    Domyślnie Odp: nowy komputer jaki win jaki procesor

    Slabszy nie slabszy ale warto wiedziec czy wydane tysiace PLN zaowocowaly zauwazalnym wzrostem wydajnosci pracy adekwatnym do poniesionych kosztow.

  9. #29
    Bywalec Awatar fancik
    Dołączył
    Aug 2010
    Miasto
    warszawa
    Posty
    214

    Domyślnie Odp: nowy komputer jaki win jaki procesor

    Tu nie chodzi o teoretyczne parametry procesora tylko o to czy kwota wydana na niestety drogi procesor jest adekwatna do jego przydatności przy obróbce zdjęć. Obecnie te najnowsze procesory oceniane są pod kątem gier a tu chodzi o coś innego. Może wystarczy coś z wcześniejszej generacji i dlatego pytania....

    Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

  10. #30
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Nov 2006
    Miasto
    Warszawa
    Posty
    1 285

    Domyślnie Odp: nowy komputer jaki win jaki procesor

    Ja mam starszą stację na xeonach, 24GB RAM, SSD 500GB, 2xHDD2TB, Win 10, 2x display port - dyski i system nowe reszta używana, za całość dałem nieco ponad 2k, sam dołożyłem też usb 3.0. Wygoda używania ogromna, LR, PS śmigają bez problemu, wadą jest naprawdę duży rozmiar no i do gier się nie nadaje. Za te 5k czy 7k to jeśli chce się grać, jak nie to moim zdaniem bez sensu.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •