ostrzejszy to niekoniecznie. mialem 50 STM, teraz mam 1.4... miedzy f/1.8 a f/3.5 na pewno moj 1.4 byl ostrzejszy niz moj 1.8 STM. powyzej to nie wiem, oba maja tak sakramencka ilosc szczegolow, ze dla mnie rozwazania na temat wiekszej badz mniejszej ostrosci nie maja sensu, bo moze na 100Mpix bym zauwazyl
nie powiedzialbym tez, ze 50/1.4 ma problem z aberracjami. moze na f/1.4 i f/1.6 da sie je zauwazyc jak sie chce poszukac...
IMHO, to jest inny bokeh. 50 STM ma slabszy mikrokontrast ponizej f/2.8, natomiast od f/2.8 ma fajny, taki "watowaty" bokeh
50/1.4 jest bardziej starej daty, bardzo fajnie rysuje na dziurkach do f/2.8, przy mocniejszym przymknieciu bokej robi sie bardziej ostry.
nie wiem po co ci to okienko AF. co do bokeh to wyzej pisalem, mnie subiektywnie STM sie troche bardziej podoba na f/4, ale wszystko ponizej f/2.8 u mnie ze zdecydowanym wskazaniem na 50/1.4
absolutnie nie wiem skad biora sie pomysly o mniejszej ostrosci. dla mnie sa porownywalne, tyle co ze 50 STM brakuje mikrokontrastu ponizej f/2.8 (gdzie 50/1.4 juz na f/1.8 ma mikrokontrast jak nalezy)
co do szybkosci AF... nie widze problemu w praktyce. silnik 50/1.4 ssie (USM z niego taki jak ze mnie baletnica) ale ja nie widze drastycznej roznicy w szybkosci dzialania. w Dual Pikselu wersja STM szybciej i plynniej ostrzy, to tak...
nie wiem tez z jakich opowiadan ludowych wziely sie te aberracje.
a na temat wagi to ja nie wiem czy jest sens dyskutowac. raczej balansowania sie z korpusem. z 6D fajniej mi lezy 50/1.4, do trabanta pewnie preferowalbym 50 STM
kup sobie 50 STM, pofoc, ocen jak ci lezy. jak bedzie brakowalo swiatla, to sprzedaz z minimalna strata i kupisz f/1.4
tak ogolnie to IMHO 50/1.4 kupuje sie do robienia ladnych nieostrosci do f/2.8 wlacznie, a STM do ladnych ostrosci od f/2.5 wlacznie.
co do szybkosci i pewnosci ostrzenia ciezko mi sie wypowiedziec. w warunkach slabego oswietlenia to ja robie landszafty, ze statywu i wtedy najczesciej z LV. tutaj do trafnosci i szybkosci AF 50/1.4 nie mam najmniejszych zastrzezen