Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Szumy przy ISO1600

Coś już napisał Awatar marko-wroclaw
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Szumy przy ISO1600

Tak ostanio zauważyłem dziwną przypadłość (a może była cały czas ale nie zwróciłem uwagi wcześniej) ze przy max ISO w moim 350d mam poziome smugi od szumów... Porównałem z puszką kolegi - i on przy podobnych parametrach ma zdecydowanie łagodniejsze objawy szumienia. Moje pytanie jest następujące, czy uważacie ten poziom szumów za znośny czy jednak zbyt uciążliwy. Upominać sie gwarancyjnie o to czy nie??

Tutaj jest zdjęcie ogólnie pstryknięte na 1 sekundzie. I im ciemniej tym bardziej te smugi widoczne. Tutaj natomiast jest fotka dekielka przy czasie 10 sekund.
    Najlepiej to widać przy cropie oraz przy podjaśnionym monitorze.

PS. U mnie na laptopie to juz wogóle jest dość widoczne szczególnie na dole ekranu. A jak patrzyłem na crt to jednak mniej to widać.. Nie mniej jednak kolegi model aparatu nie ma tak widocznych tych linii.

PS2. Mam nadzieję że to nie zakrawa na pewien syndrom znany z canon-board ;P i nie tylko...
    Ostatnio edytowane przez marko-wroclaw ; 12-05-2006 o 20:50
    Moja galeria: - CLICK !!
    Nie uprzedzony, nie rywalizujący, nie szukający FF/BF. Po prostu cieszący się fotografowaniem. Były zenity, Canony analog i dSLR a teraz Nikon w parze z Canonem (Nikon d90+18-105mm VR oraz Canon a610)

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Nie dziw się szumom przy ISO 1600, to normalne, jednak chyba wyolbrzymiasz opisywany efekt.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac
    Nie dziw się szumom przy ISO 1600
    To ze normalne to wiadomo... Ale wlasnie mi chodzi o to aby w miare mozliwosci inni porównali moje do ich. Gdybym nie widział różnicy to bym postu nie wystawiał. Jestem poprostu ciekaw innych opinii.
    Nie uprzedzony, nie rywalizujący, nie szukający FF/BF. Po prostu cieszący się fotografowaniem. Były zenity, Canony analog i dSLR a teraz Nikon w parze z Canonem (Nikon d90+18-105mm VR oraz Canon a610)

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A ja mam szumy przy ISO 100 Z tego co luknąłem u Ciebie jest OK!

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

nie gadajcie bzdur, te szumy są w ogóle nie w porządku, poziome kreski nie powinny mieć w ogóle miejsca. Mój 20D nigdy nie robi takich kresek, a jak robię dark frame (opisane wyżej zdjęcie "dekielka") to szumy mniejsza o to że mniejsze, ale bez kresek, chyba trafiłeś na zły egzemplarz...
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marko-wroclaw
    czy uważacie ten poziom szumów za znośny czy jednak zbyt uciążliwy. Upominać sie gwarancyjnie o to czy nie??
    jest jak najbardziej ok!! serio, gdybys to reklamowal, mogliby Cie posadzic wlasnie o to co napisalem ponizej

Cytat Zamieszczone przez marko-wroclaw
    Mam nadzieję że to nie zakrawa na pewien syndrom znany z canon-board ;P i nie tylko...

Domyślnie

Moim zdaniem nie jest ok - jest bardzo ok i nie widzę jakiegokolwiek problemu. Nie fotografuj już dekielków, bo z tego co widzę są niefotogeniczne

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

AdrianP - widzę ze narazie tylko ty podzielasz moje odczucia, hmm poczekam na jeszcze jakieś opinie. Powiem tylko ze mija rok jak mam ten aparat. Wczesniej jakoś tak sie złożyło że nie zwróciłem uwagi na to. Choć teraz ja oglądam wcześniejsze foty to też to widać. Boje się tylko, aby ten "objaw" nie narastał, po ewentualnym zakończeniu gwarancji. Dlatego tak się zastanawiam.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem to samo w nowej puszce. Wymieniłem. Teraz tego nie mam. Leć do serwisu. Być może wystarczy przeczyszcić połączenia matrycy z puszką.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Szumy szumami (faktycznie są jakieś poziome), ale czy zauważyliście "twarz ducha" na dachu po prawej:

Eeeeeeee, nie lubią duchów Ale Halloween to by urządzali. Dynie na dynie i w ogóle
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 14-05-2006 o 16:17

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów