O! I takie odpowiedzi lubie
ad1 - w Custom Functions mam włączone CF2 na on czyli włączone long exposure noise reduction
ad2 - poniżej 1 sek (tzn. 0,3s oraz 0,8s)- też to występuje ale narazie tylko sprawdzałem fotki z wł. NR - oczywiście widać to tylko na ciemniejszych partiach zdjecia - ale na całości kadru
ad3 - zdjęcie umieszczone przezemnie jest bezpośrednim zrzutem z aparatu w jpg bez jakiejkolwiek obróbki-przeróbki-z pełnym exif-em
W sumie na początku czerwca minie rok od kupna body, używałem go tylko z kitem. Jak mnie zapewniał sprzedawca - daje on gw. 24mies. z czego mam 1/2 realizowaną za jego pośrednictwem w polsce a resztę w niemczech (wiadomo dlaczego). Puki co do iso 800 nie widze tego efektu wiec narazie jeszcze sie wstrzymam z odsyłaniem aparatu do niego ponieważ mam wyjazd do Szkocji - a tam co nie co można pofotkować
Po przyjeździe będę sie zastanawiał... Poprostu - nie chciałbym alby po okresie gwarancji - efekt ten sie nasilił przypadkiem bądź co grosza - spowodował jakieś nieprawidłowości z biegiem czasu w jakości zdjęć przy niższych ISO.
Pozdrawiam
Marek
PS. Jeszcze ewentualnie spróbuję porównać jak wygląda zdjecie z powyższymi parametrami w RAW-ie