Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Szumy przy ISO1600

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Szumofoby!

Źle!

S Z U M O F I L E !!!

EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Twoje szumy są jak na moje oko zdecydowanie za wysokie.
    Pierwsze pytanie, to czy włączyłeś NR w CF?
    Drugie, czy to występuje również przy czasach rzędu mniej niż 1 sek?
    Trzecie, to czy rozjaśniałeś zdjęcie?

Pozytywne odpowiedzi na p. 1 i 3 dają nadzieję na poprawienie sprawy.
    Pozytywna odpowiedź na 2 moim zdaniem wystarcza do skontaktowania się z serwisem.

BTW: pokazane przez ciebie zjawisko do słynny banding, znany w Canonie z upierdliwości w wyższych czułościach (a w D200 od ISO 100 ). Problemem dla ciebie może być fakt, że jest u ciebie naprawdę mocny (zależnie od odpowiedzi na p.1 i 3) i przede wszystkim nie jest równomierny - wyraźnie widać w obu przypadkach mocniejszy efekt na dole kadru.

Pamiętaj, że efekt ten może zależeć od stosowania wbudowanej lampy i konkretnych obiektywów z silnikami USM (częściowo niwelowane przez update firmware'u)
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał Awatar marko-wroclaw
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

O! I takie odpowiedzi lubie
    ad1 - w Custom Functions mam włączone CF2 na on czyli włączone long exposure noise reduction
    ad2 - poniżej 1 sek (tzn. 0,3s oraz 0,8s)- też to występuje ale narazie tylko sprawdzałem fotki z wł. NR - oczywiście widać to tylko na ciemniejszych partiach zdjecia - ale na całości kadru
    ad3 - zdjęcie umieszczone przezemnie jest bezpośrednim zrzutem z aparatu w jpg bez jakiejkolwiek obróbki-przeróbki-z pełnym exif-em

W sumie na początku czerwca minie rok od kupna body, używałem go tylko z kitem. Jak mnie zapewniał sprzedawca - daje on gw. 24mies. z czego mam 1/2 realizowaną za jego pośrednictwem w polsce a resztę w niemczech (wiadomo dlaczego). Puki co do iso 800 nie widze tego efektu wiec narazie jeszcze sie wstrzymam z odsyłaniem aparatu do niego ponieważ mam wyjazd do Szkocji - a tam co nie co można pofotkować
    Po przyjeździe będę sie zastanawiał... Poprostu - nie chciałbym alby po okresie gwarancji - efekt ten sie nasilił przypadkiem bądź co grosza - spowodował jakieś nieprawidłowości z biegiem czasu w jakości zdjęć przy niższych ISO.
    Pozdrawiam
    Marek

PS. Jeszcze ewentualnie spróbuję porównać jak wygląda zdjecie z powyższymi parametrami w RAW-ie
    Ostatnio edytowane przez marko-wroclaw ; 14-05-2006 o 22:01
    Moja galeria: - CLICK !!
    Nie uprzedzony, nie rywalizujący, nie szukający FF/BF. Po prostu cieszący się fotografowaniem. Były zenity, Canony analog i dSLR a teraz Nikon w parze z Canonem (Nikon d90+18-105mm VR oraz Canon a610)

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja miałem taki efekt właśnie od ISO800 w górę. To nie jest normalne i nie olej krzykaczy wołających, że jesteś szumofonem

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo
    szumofonem

Coś już napisał Awatar marko-wroclaw
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    heh - niezłe

A jeszcze jedno... Ktoś sie orientuje jak taką wade sie naprawia?? Czy to jest kwestia jak pisał wyżej Kubaman? Czy np. wiąże się to z wymianą np. matrycy lub jakiegoś elementu??
    Moja galeria: - CLICK !!
    Nie uprzedzony, nie rywalizujący, nie szukający FF/BF. Po prostu cieszący się fotografowaniem. Były zenity, Canony analog i dSLR a teraz Nikon w parze z Canonem (Nikon d90+18-105mm VR oraz Canon a610)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Obserwacja wskazuje na nierównomierne grzanie się matrycy w jej dolnej części. Mogą spróbować wyeliminować ten efekt poprawiając jakieś sprawy związane z przewodami, izolacją, zamocowaniem, itp. Gdyby chcieli wymieniać wadliwą matrycę, to nie wiem, czy nie dostaniesz nowej puszki, bo w 350D matryca to chyba więcej niż połowa kosztu sprzętu.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeśli trafi na Żytnią, to wymienią matrycę. Już to przerabiałem u siebie.
    Canon 350D + kit + EF 50/1.8 II + Tamron 28-75/2,8 + UV Marumi WPC + Kilka M42 & 2xDandelion +BG-E3 + Velbon DF-50 + Kilka CF + Digimate III Plus + Dobre chęci

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Pokusiłem się...czas 10'' dekielek autopoziomy w ps'ie czy jest coś nie tak czy mi się wydaje ??

Wyłączyłem redukcję szumów

Przy redukcji szumów

Ostatnio edytowane przez mattnick ; 15-05-2006 o 12:31
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem skad ta cala panika Moim zdaniem te szumy sa w granicach normy.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów