Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: 80D jakość zdjęć (ziarno, szum...)

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: 80D jakość zdjęć (ziarno, szum...)

Cytat Zamieszczone przez niki68 Zobacz posta
    Wrzuć RAW. W 80D jest chyba ta sama matryca co w 7D II. Zielenie niestety "szumią" bardziej niż inne kolory. Przy jasnych tonacjach w 7D pozwalam sobie na ISO 1600 przy ciemnych ISO 800 to max.
    A ty chcesz aby Canon bez odpowiedniej obróbki i odszumiania był kryształowy? To niestety musisz kupić FF i też nie szaleć z ISO. Na 5DIV robię na 3200 i jestem zadowolony. Proponuję zdjęć z cropa nie oglądać na 100% i będziesz zdrowszy. Nie robisz wydruków wielkoformatowych.
    Kolega ślubniak powtarza - na papierze szumu nie widać :-)
    W 80D jest zupełnie inna matryca niż w 7D .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    W 80D jest zupełnie inna matryca niż w 7D .
    Skoro mówisz to wiesz ... ale nie sądzę aby szumiała mniej niż ta z 7D Mark II :-)

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Dziękuję za odpowiedzi...

Oczywiście że chciałbym, aby obraz był kryształowy i to bez odszumiania lecz jestem realistą i zdaję sobie sprawę, że tak nie będzie. Dlatego pytam, czy to co uzyskuje to max możliwości tego body czy nie, a ja coś pogarszam. Zacząłem sie nad tym zastanawiać po obejrzeniu zdjęć testowych tym body na optyczne.pl gdzie zdjęcia są bez odszumiania i chyba od razu w jpg-u robione i na nich takiego ziarna nie ma ( http://pliki.optyczne.pl/C80D/sample...107_iso200.JPG )a ja robię w rawach więc przynajmniej tak mi się wydaje powinny być nie gorsze a w zasadzie lepsze...

Poniżej wrzucam zgodnie z prośba czystego rawa ...

Załącznik 1342

i jeszcze jeden z innych tam gdzie RODO mnie o dane osobowe nie zje - bez twarzy zawodnika

Załącznik 1343

Pewnie ten typ tak ma i więcej nie da się z niego wycisnąć technicznie i trzeba bardziej skupić sie na umiejętnościach fotografowania, oświetlenia itd... ale wolałem zapytać i upewnić czy to nie jest jakaś wada mojego body.
    Ostatnio edytowane przez Marcinus ; 15-10-2018 o 08:32

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez Marcinus Zobacz posta
    i chyba od razu w jpg-u robione i na nich takiego ziarna nie ma a ja robię w rawach więc przynajmniej tak mi się wydaje powinny być nie gorsze a w zasadzie lepsze...
    RAW jest plikiem źródłowym. Bez obróbki może wyglądać słabo. JPG prosto z aparatu jest już poddany obróbce (np. odszumianiu) i dlatego może wyglądać lepiej. Zaletą RAW-a jest to, że to Ty decydujesz jak będzie finalnie wyglądało zdjęcie, a nie soft w aparacie.
    Canon EOS RP + 50/1.8 RF

Uprawnienia umieszczania postów