Że na startupie nie ma jeszcze zbiórki na poduszkę powietrzną dla obiektywu i aparatu![]()
Że na startupie nie ma jeszcze zbiórki na poduszkę powietrzną dla obiektywu i aparatu![]()
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Sorry ale nie rozumiem co jest śmiesznego w tym ze ktoś chce ochronić zabawkę za 15k? i nie szukać przy tym 2 żyrantówMoże dla Ciebie to mała kasa, może Tobie nie przeszkadzają rysy na soczewkach , może … (dobra nie będę się kopał z koniem jeszcze bana dostanę)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
To taki żarcik był, jej. To wcale nie oznacza, że jestem przeciwnikiem chronienia obiektywów filtrami UV bądź ochronnymi. Wręcz przeciwnie, polecam taką ochronę, mam filtry takie na prawie wszystkich używanych obiektywach (a jest ich kilkanaście). Prawie, bo nie mam na 200/2 (Nikkor) - chyba nie produkuje sie filtrów o takim gigantycznym rozmiarze, a ponadto producent umieścił właśnie płaską szybę jako pierwszy element toru optycznego, po to by była tania wymiana tego elementu, zamiast kosmicznie drogich soczewek.
No i nakładam osłony zawsze. Bardzo często widzę, że fotografowie mają tulipany nałożone "do transportu", odwrotnie. Nie rozumiem, nie jest to wygodnie, utrudnia dostęp do pierścienia zooma albo ogniskowania, mogą wpadać bliki (nawet w studiu - od lampy w kontrze) i właśnie pozbawia tego ubezpieczenia w razie upadku sprzętu.
Aha i nie miej obaw, widzę, że ciągle pokutuje taki stereotyp - obawa przed rozmową z administracją. To nieaktualne. (o nie znaczy, że nie niemozliwe, ale tylko gdy ktoś coś przeskrobie, a nie że się nie zgadza ze mną w kwestii sprzętu, czy oceny zdjęcia, dajmy na to)
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-12-2021 o 01:40
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...