Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
Aż o tak małych obiektywach myślisz
niekoniecznie. IMHO wielkosci 24/2.8 IS jest fajna jak na krotka stalke. wiec moze byc wieksze od 35/2 nonIS.

Dla mnie c35is jest akurat bardzo dobrym kompromisem pomiędzy wielkością i jakością.
w pelnej klatce tak. tylko wtedy bokeh zre w oczy:

w cropie... z 750D jest odrobinke za duzy. albo moze tak to ujme: jest fajny do focenia (dobrze sie balansuje), natomiast mniej fajny jakby sie go chcialo tak o dorzucic do plecaka w miasto (bo zajmuje stosunkowo duzo miejsca). czyli w zasadzie przekracza granice kategorii "a wrzuce do plecaka, bo moze cos tym pstrykne", czyli tej kategorii, z ktorej bierze sie mnostwo fot takim 50 STM czy 24 STM

Ma natomiast do niczego mi nie potrzebną stabilizację obrazu przy tej ogniskowej, wiec pewnie jest jeszcze potencjał do zmniejszenia gabarytów, gdyby się owej stabilizacji pozbyć.
IMHO stabilizacja w takim obiektywie (ogniskowa, gabaryt, waga) otwiera zupelnie nowe mozliwosci i to jest zupelnie inny swiat...

1/5 sekundy z lapy. w cropie. wzorowa ostrosc na poziomie piksela, jak ze statywu

Zastanawiam się jednak czy realnie jest sens w dzisiejszych czasach, (...) co niektórych nie akceptowalnie
no wlasnie wydaje mi sie, ze tak Canon jak i Nikon mocno lekcewaza z jednej strony APS-C a z drugiej strony temat malych i umiarkowanie lekkich stalek. moze i maja racje bo to nie jest duzy rynek, ale z drugiej strony przyklad Fuji pokazuje, ze to sie sprzedaje... a do takiego 750D (juz nawet nie mowiac o 200D) az prosi sie, zeby do 24 STM i 50 STM dodac podobne wielkosciowo EFS 18/2.8 i EFS 35/1.8...