Przede wszystkim warto przeczytać dokładnie instrukcje obsługi. Ja tak zawsze robię przy nowo zakupionej puszcze i zawsze coś nowego się nauczę.

Teraz bardziej rozpisując z praktyki co napisałem wyżej.
Przykładowo
W zakładce ustawień AF masz
0. Main focus point priority - aparat przełącza ostrość na najbliższy obiekt na którym znajdzie się punkt AF. Np na meczu śledzisz biegnącego zawodnika i nagle sędzia przebiega przez kadr i aparat od razu powinien wyłapać ostrość na niego.
1. Continuous AF track priority - aparat nie przełącza ostrość na najbliższy obiekt na którym znajdzie się punkt AF tylko cały czas śledzi wybrany na początku obiekt. Np na meczu śledzisz biegnącego zawodnika i nagle sędzia przebiega przez kadr ale aparat olewa go i dalej śledzi zawodników. Czy np śledzisz lecącego ptaka i nagle pojawia się drzewo czy słup, ale aparat i tak trzyma AF na ptaku.
I tu wydawała by sie sprawa prosta, ale nie zawsze tak jest, bo jeszcze możesz sobie dostroić aparat suwakami, takim przykładowo Tracking sensitivity, zwanym potocznie czułością AF. Szczerze nie wiem dlaczego tak sie to nazywa bo ta nazwa wprowadza w błąd. Dlaczego? Bo każdy chciał by mieć jak najczulszy (majdokładniejszy) AF. W praktyce ten suwak odpowiada za to jak często sprawdza czy obiekt jest ostry.
-'0'+
Przykładowo -2 powiedzmy że aparat sprawdza co sekundę (nie liczyłem tego), 0 co pół sekundy, a +2 co 0.1 sekundy czy śledzony obiekt jest wyostrzony.

I teraz np wybierasz sobie w ustawieniach AF 1. Continuous AF track priority bo chcesz żeby aparat utrzymywał AF np. na Twoim biegnącym dzieciaku, ale w zakładce Case na suwaku Tracking sensitivity ustawiłeś sobie +2. Oznaczać to będzie w praktyce, że każde zjechanie punktem AF na ciocie przed wami czy stodołe za dzieciakiem wyostrzy właśnie na ten obiekt, lub AF totalnie sie rozjedzie. Szczególnie jest to zayważalne w przypadku jasnych długich tele.
Dlatego właśnie jedne ustawienia biorą góre nad innymi i mogą powodować że przełączanie niektórych ustawień nic nie daje bo aparat by zgłupiał. 5dIV nie mam ale w instrukcji obsługi Canona w sekcji AF te zawiłości są wyjaśnione.