Cytat Zamieszczone przez Filla Kris Zobacz posta
Dzięki za tego linka ale nie wiem czy do końca go rozumiem. W moim rozumieniu tryb eco to jasność ekraniku do minimum. minimalny czas wyswietlania zdjęcia po jego zrobieniu może coś tam jeszcze. Ale ja byłem ciekaw kiedy np odwrócimy ekranik i kożystamy tylko z wizjera bez otwierania ekraniku tak jak kiedys robilo sie na filmach. Ja mam eos M z dwoma bateryjkami i tam bardzo szybko bateria się opróżnia. Byłem kiedys w miejscu na 7 dni bez prądu. Miałem lustrzankę i eos'a M (ten pierwszy) po 5 dniach w lustrzance miałem niski poziom w drugiej baterii a e tej eMce 2 baterie kompletnie wyczerpane. Dlatego pomyślałem o tym M50 w przyszłym roku i w takich miejscach korzystać tylko z wizjera bez patrzenia czy zdjęcie wyszło. Choć wiem że bedzie kusić
Brak ekranika poważnie upośledza focenie bo znika możliwość dotykowego wyboru punktu AF w wizjerze a ta funkcja działa dość dobrze.
Jeżeli wybudzamy aparat z okiem przy wizjerze to nie zapala się ekranik a ekran dotykowy działa. Po zrobieniu zdjęcia i odsunięciu oka od wizjera zapala się ekranik, przygasa i po kilku sekundach gaśnie.

Bez trybu eco zrobiłem 1650 zdjęć na 4 bateriach. Stąd podałem ten link do Canona jako wiarygodny.
Poniżej dyskusja, gdzie padają liczby i 600 i 3000 fotek na baterii:
https://www.dpreview.com/forums/post/51979690