Miłego dniamoja www
Miłego dniamoja www
Jest jasno (w porównaniu do innych M-ek), rozmiar filtra zgodny z 22mm, to na plus. Ogniskowa trochę "nie moja" ale na pewno postaram się nabyć, lub chociaż potestować. Mam nadzieje, że to zapowiedź czegoś więcej, a nie tylko jednorazowa akcja pokazowa, z drugiej strony widząc R, mam spore obawy o przyszłość M.
EOS M50EF-M 11-22mm + EF-M 22mm + EF-S 55-250mm
Ja bym nie przesadzał z tym martwieniem się. Po pierwsze nawet gdyby wygasili tę linię to te aparaty nie przestaną z dnia na dzień robić zdjęć. Po drugie póki co nic na to wskazuje czego nowe szkło jest najlepszym dowodem.
Małe poręczne aparaty mają swoje zalety i nie zastąpi ich FF (choćby ze względu na optykę) więc póki co myślę że można w przyszłość patrzeć spokojnie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Sprzęt EF-M - zarówno body jak i dedykowane szkła - jest na prawdę kompaktowy i robi wrażenie bardziej poręcznego niż EF-S. Cena M50 na poziomie 800D nie jest zaporowa, ciemne zoomy tworzą ładny, kompaktowy ciąg od 11 do 200 mm a stałki 22, 28 i 32 przyciągną amatorów. Następnym krokiem, potwierdzającym linie M powinien być lepszy sensor w następcy M5.
Ostatnio edytowane przez marfot ; 08-09-2018 o 06:45
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Ale co porownujemy? Jasny standard do mocowania z bardzo krotkim flangem do szerokiego kata na bagnet z grubym flangem????
Gdzie, nawiasem mowiac, jak obetniesz 35/1.4 do srednicy kola APSC, to ten 32/1.4 nagle wyglada jak, nie przymierzajac, nikonowski sloik 16-35/4 przy canonowskim 16-35/4. Tyle ze EFM przynajmniej tani![]()
To takie porównanie-eksperyment na zasadzie: jeśli już masz najlepszą 35-kę na rynku, to warto się z nią męczyć przez adapter na M-ce czy może jednak lepiej dokupić dedykowane szkiełko?