Strona 354 z 414 PierwszyPierwszy ... 254304344352353354355356364404 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 531 do 3 540 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

jagular jakiej firmy masz przejsciówkę? bo ten opisany przez ciebie problem flar wynikał z zamieników.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    jagular jakiej firmy masz przejsciówkę? bo ten opisany przez ciebie problem flar wynikał z zamieników.
    Ja zrozumiałem że problem dotyczy wizjera, nie obrazu na matrycy.
    Nie ma szczelności na styku twarzy z muszlą wizjera i dostaje się światło. Muszla jest zbyt twarda.
    Jeśli ma się okulary to nic się nie zrobi - to oczywiste.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Ja zrozumiałem że problem dotyczy wizjera, nie obrazu na matrycy.
    Nie ma szczelności na styku twarzy z muszlą wizjera i dostaje się światło. Muszla jest zbyt twarda.
    Jeśli ma się okulary to nic się nie zrobi - to oczywiste.
    Źle zrozumiałem drugą część.

Początki nałogu

https://imgur.com/a/hhkmKAa
    To najbardziej ekstremalny przypadek. Wydaje się, że największy potencjał na pojawienie się problemu mają zdjęcia z dużą powierzchnią praktycznie czarną i bardzo jasnym obszarem na górze kadru.
    Flara wydaje się mieć kształt zbliżony do konturów tego jasnego obszaru oraz być odwrócona do góry nogami.

Typowe zdjęcia nie powodują problemu.

A, same foty są chyba ok - na zewnętrznym LCD nie mają żadnych artefaktów. Sprawdzić dokładnie będę mógł dopiero za jakiś tydzień, jak wrócę z wyjazdu.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Mam pytania do użytkowników eRki:
    - czy przy założonym dekielku i obserwacji przez wizjer widzicie lekkie odbicie graficznych/numerycznych elementów intefejsu na soczewkach (?) wizjera? Taka fioletowa, rozmyta flara. Coś podobnego do odbić na np. szybach wystawowych.
    - czy w przypadku zdjęć zawierających jednocześnie duży obszar ciemny oraz jakiś element o dużej jasności - czy widzicie fioletową flarę od tego jasnego elementu?

Jestem w tej chwili w wilgotnym, gorącym kraju i podczas robienia zdjęć wieczornych zauważyłem że widzę flary w wizjerze - pojawiają się bliżej oka, niż jest umiejscowiony wyświetlacz OLED. Zastanawiam się, czy to "ficzer" eRki, którego wcześniej nie zauważyłem, czy też może mam np. zaparowaną od wewnątrz "komorę" (no, musi tam być kilka soczewek przed ekranem OLED, nie? wizjera.
    Ponad 2 lata używam R-kę i do przeczytania Twojego postu nie miałem tego typu problemu, dziś zajrzałem i się pojawił

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

to skoro foty są ok to o czym my rozmawiamy?
    swego czasu byla dyskusja o kiepskim plastyku w 5D ale o dziwo wpływu to na zdjęcia nie miało żadnego
    zupełnie jak w tym przypadku
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    to skoro foty są ok to o czym my rozmawiamy?
    swego czasu byla dyskusja o kiepskim plastyku w 5D ale o dziwo wpływu to na zdjęcia nie miało żadnego
    zupełnie jak w tym przypadku
    Dokładnie, ale trzeba mieć na uwadze, ze dla niektórych takie niuanse są ważne skoro pytają.

Początki nałogu

Wybaczcie, ale to nie jest "kiepski plastik w 5D"

W w/w sytuacjach flara na wewnętrznej stronie soczewki wizjera (tak myślę) jest na tyle mocna, że nie widać detalu w cieniu, jest ciężko ocenić, czy widziana flara "wizjerowa" nie zakrywa flary wprowadzonej przez szkła obiektywu, itp, itd.

Nie, nie twierdzę że R przestaje robić zdjęcia, ale ma po prostu wadę utrudniającą robienie fot.
    Ciekawostka (?): R6 ma wizjer, w którym nie widzę nawet cienia ( :E ) problemu.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

To raczej nie wada, a taki urok. pamiętajmy, że R to jednak, swego rodzaju protoplasta.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Wybaczcie, ale to nie jest "kiepski plastik w 5D"

W w/w sytuacjach flara na wewnętrznej stronie soczewki wizjera (tak myślę) jest na tyle mocna, że nie widać detalu w cieniu, jest ciężko ocenić, czy widziana flara "wizjerowa" nie zakrywa flary wprowadzonej przez szkła obiektywu, itp, itd.

Nie, nie twierdzę że R przestaje robić zdjęcia, ale ma po prostu wadę utrudniającą robienie fot.
    Ciekawostka (?): R6 ma wizjer, w którym nie widzę nawet cienia ( :E ) problemu.
    Stary. Serwis i tyle.

Strona 354 z 414 PierwszyPierwszy ... 254304344352353354355356364404 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów