Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4136

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Canon EOS R

@sven kilaka pytań...
    1) Jeśli masz porównanie do Sony a7III napisz coś proszę o AF-ie w trybach one-shot, servo, eye-af
    2) Po przejściu etapu "zabawy w menu" i ogólnego zapoznania z aparatem ile realnie zdjęć na 1 baterii można zrobić, bez kręcenia filmów?
    3) Jakich szkieł używasz z R-ką? Jak Ci się spisują?

dzięki!
    Miłego dnia
    moja www

sv
    Guest

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    @sven kilaka pytań...
    1) Jeśli masz porównanie do Sony a7III napisz coś proszę o AF-ie w trybach one-shot, servo, eye-af
    2) Po przejściu etapu "zabawy w menu" i ogólnego zapoznania z aparatem ile realnie zdjęć na 1 baterii można zrobić, bez kręcenia filmów?
    3) Jakich szkieł używasz z R-ką? Jak Ci się spisują?

dzięki!
    ad 1. Za mało znam A7 III żeby coś rzetelnego napisać> Mogę jedynie opisać swoje doświadczenia z AF z R-ki. One-shot działa bezbłędnie (ostrzy nawet tam gdzie nie widzę na co ostrzę), servo; za mało przećwiczyłem, ale wydaje się również bardzo OK. Eye-af działa tylko na stosunkowo bliską odległość.
    Body miałem tylko pięć dni. Moje dostanę w środę, czwartek i po kilku dniach napiszę więcej odnośnie AF.
    ad 2. Ja po pierwszym kontakcie przyzwyczaiłem się wyłączać body kiedy robiłem przerwę w fotografowaniu, czego w lustrzankach nie robiłem. Zauważyłem, że w R-ce nie mam potrzeby przeglądania zdjęć na LCD (co z pewnością oszczędza baterię), bo widzę ekspozycję w wizjerze przed naciśnięciem migawki. Reasumując myślę, że wydajność baterii w porównaniu do 5d jest maksymalnie 20% niższa, ale to też jeszcze sprawdzę i dam znać. Zawsze jest tak, że jak używasz nowego body, to więcej grzebiesz w menu co też zabiera trochę energii.
    ad 3. Używałem wszystkich natywnych szkieł R; 50/1,2 (mega szkło), 24-105/4 IS (tu chyba podobnie do aktualnego modelu EF, czyli poprawnie, ale bez wodotrysków), 28-70/2 (kolejne mega szkło - ostre od pełnej dziury na wszystkich ogniskowych), 35/1,8 IS Macro ; bardzo fajna 35. To będzie pierwsze szkło które kupię (raz ze względu na cenę, dwa; bardzo lubię 35 mm). Ze szkłami EF sprawdzałem szybkość AF (bez różnicy w stosunku do natywnych szkieł R), ale oczywiście wolałem bawić się nową 50/1,2 :-) dlatego przetestuję wszystko w przyszłym tygodniu. Docelowo zostaję ze swoją szklarnią EF, a jeżeli w przyszłości kupię jakieś szkła R, to sprzedam odpowiednik EF.

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Przynajmniej dobrze, że, sądząc z wypowiedzi, nie nabrali się na manewr marketingowy w postaci "zalet wielkiej dziury" i nie zamierzają robić kolejnego bagnetu. Myślę, że nawet Sony, potrafi zrozumieć że na rynku na szkła o świetle 0,95 nikt realnej kasy nie zrobi.
    Tu nie chodzi tylko o magię 0,95, ale raczej o możliwość łatwiejszego projektowania jasnych szkieł o lepszych parametrach optycznych (np ostrość w rogach, dystorsja itd). Oczywiście na zmianę bagnetu za późno, choć gdzieś czytałem, że Sony opatentowało "szersze" mocowanie.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 11-11-2018 o 20:39

Uprawnienia umieszczania postów