Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4136

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Z canonem jestem związany od 2004 roku. Moje zdjęcia to fotki podróżnicze, więc 2 lata temu do 6D dla wygody dokoptowałem X-T10 (plus odpowiednia szklarnia). W 2017 zdradziłem moją firmę i zamieniłem 6D na próbę na A7II + 3 odpowiednie zeissy. Wnioski z tej roszady są takie - fuji mi nie popasowało i już prawie się pozbyłem elementów tego systemu. Sony w porównaniu do 6D przegrywało ergonomią oraz brakiem GPSa, reszta na plus sony. Może niezupełnie, bo generalnie z tych 3 systemów kolor z C najbardziej mi pasuje (zaraz, ktoś powie, że od tego są suwaki i pewnie będzie miał 50% racji). Nie pozbyłem się wyposażenia canona i z wielką ciekawością czekałem na eRkę, ale canon w swoim stylu znowu "zażydził". Pewnie marketingowo to jest świetne posunięcie, ale dla firmy C, a nie dla mnie i pewnie w oczekiwaniu na eR2 będę musiał otulić swój żal za pomocą A7iii. Nie dla 10fps, bo mi niepotrzebne, ale dla stabilizacji, baterii, yojstika, eyeAF i 2 slotów (miesiąc temu w Andaluzji padła mi karta SD i zdjęcia z Rondy przepadły).
    Piszę to dlatego, że sercem jestem za canonem, ale na tę chwilę muszę przyznać, że sony jest lepsze. Nie można krzyczeć na tych, którzy wyrażają takie opinie.
    A do canona i tak kiedyś wrócę.

Ps. Dalej się waham i czekam na testy eRki i zapowiadany upgrade softu.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
    Nie można krzyczeć na tych, którzy wyrażają takie opinie.
    Nikt nie krzyczy, tyle że ile razy można czytać to samo biadolenie szczególnie od kogoś kto już zmienił system - bez sensu.
    BTW: co Ci nie pasowało w fujiku?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

sv
    Guest

ale dla stabilizacji, baterii, yojstika, eyeAF i 2 slotów (miesiąc temu w Andaluzji padła mi karta SD i zdjęcia z Rondy przepadły).
    Stabilizacji nie ma, ale joysticka nie żałuj, bo przesuwanie punktu AF kciukiem na ekranie działa znacznie szybciej niż joy. Pamiętaj że w R-ce jest ponad 5600 punktów AF (więcej niż cała konkurencja łącznie), pokrywają 100% kadru w pionie i 88% w poziomie. Poruszanie się po tym joystickiem byłoby wolniejsze niż przesuwanie kciukiem po ekranie LCD. Wystarczy zawęzić obszar wyboru do prawej, górnej ćwiartki lcd i bez problemu jesteś w stanie ostrzyć trzymając aparat przy oku. Co do 2 slotów zgoda, ale jest możliwość transferu plików przez wifi np. na kartę w telefonie (na bieżąco w trakcie zdjęć). Działa bezproblemowo. Nie wiem, czy można w ten sposób transferować pliki na dysk z wifi. Jeżeli okaże się, że jest taka możliwość, to będzie to nawet lepsze rozwiązanie niż drugi slot. eyeAF jest i działa. Szybkość AF jest niesamowita, ale jeszcze większe wrażenie robi możliwość ostrzenia do -6 EV. AF ostrzy nawet tam, gdzie gołym okiem nie byłem w stanie rozróżnić szczegółów. Kolejną zaletą AF jest możliwość ostrzenia ze szkłami do F11; można do 100-400 założyć telekonwerter x2 i AF będzie działał. Wszystkim narzekającym na R-kę proponuję wypożyczyć to body, skonfigurować pod siebie (wymaga czasu, bo możliwości konfiguracji są bardzo duże). Ja po kilkudniowym kontakcie z R-ką, zasiliłem szeregi tych "nienormalnych" i zamówiłem R-kę, a 5d mk IV sprzedałem. R-ka to super przemyślany system. Jeżeli aktualny model nie spełnia Twoich oczekiwań, to poczekaj bo na wiosnę będzie kolejne body. Sony już miało swoje 5 minut, ale one właśnie się skończyły. Za pół roku wszystko wróci do normy, czyli Canon 50% rynku, potem Nikon, a na końcu Sony ze swoim bagnetem APSC. Jeszcze tylko Panas będzie mógł trochę namieszać, bo oni umieją zrobić dobre body. Poczekamy, zobaczymy.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 11-11-2018 o 01:03

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    joysticka nie żałuj, bo przesuwanie punktu AF na ekranie działa znacznie szybciej niż joy. Pamiętaj że w R-ce jest ponad 5600 punktów AF (więcej niż cała konkurencja łącznie), pokrywają 100% kadru w pionie i 88% w poziomie. Poruszanie się po tym joystickiem byłoby wolniejsze niż przesuwanie kciukiem po ekranie LCD. Wystarczy zawęzić obszar wyboru do prawej, górnej ćwiartki lcd i bez problemu jesteś w stanie ostrzyć trzymając aparat przy oku.
    Możliwe, że w canonie działa to lepiej. W sony też można sterować punktem AF poprzez ekran jako touchpad i też można zawęzić obszar sterowania do połowy, albo wręcz do ćwiartki, ale mi dużo precyzyjniej ustawia się ten punkt jednak joystickiem. Pewnie gdybym nie miał wyboru to bym się przyzwyczaił do touchpada.
    Canon EOS RP + 50/1.8 RF

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nikt nie krzyczy, tyle że ile razy można czytać to samo biadolenie szczególnie od kogoś kto już zmienił system - bez sensu.
    BTW: co Ci nie pasowało w fujiku?
    Bez urazy, ale tacy koledzy jak Candar, jak Jan Pawlak zaczynali z canonem kilkanaście lat temu i w tym systemie parę lat trwali i już to daje im prawo do zabierania głosu na tym forum. Może ich opinie są skrajne, ale takie też są potrzebne. Jest to forum sprzętowe i dla człowieka, który stoi na rozdrożu, takie głosy też są potrzebne. Przyrównam to do sędziowania w skokach narciarskich - skrajne noty są odrzucane.

W fuji bardzo mi się podoba wyciągnięcie elementów sterowania na wierzch, decyduje tu mój sentyment do czasów puszek analogowych. X-T10 jest małym zgrabnym aparatem w sam raz dla mojej żony (pozbyłem się szklarni, x-t10 + 18-55 na razie zostaje). Nie pasuje mi kolorystyka, a szczególnie zielenie w fuji. Oprofilowałem colorcheckerem tę puszkę, ale jak umieszczałem fotki z niej w jednym folderze ze zdjęciami z canona to różnice były widoczne. Szczególnie w scenach ze słabszym światłem. Praca z suwakami doprowadzała do kompromisu, ale była to dodatkowa praca. Wniosek praca w dwóch systemach jest nieracjonalna. Najbardziej pasowała by mi opcja C (R+M)

.... Pamiętaj że w R-ce jest ponad 5600 punktów AF (więcej niż cała konkurencja łącznie), pokrywają 100% kadru w pionie i 88% w poziomie. ...... oku. Co do 2 slotów zgoda, ale jest możliwość transferu plików przez wifi np. na kartę w telefonie (na bieżąco w trakcie zdjęć). Działa bezproblemowo. Nie wiem, czy można w ten sposób transferować pliki na dysk z wifi. Jeżeli okaże się, że jest taka możliwość, to będzie to nawet lepsze rozwiązanie niż drugi slot. eyeAF jest i działa. Szybkość AF jest niesamowita, ale jeszcze większe wrażenie robi możliwość ostrzenia do -6 EV. AF ostrzy nawet tam, gdzie gołym okiem nie byłem w stanie rozróżnić szczegółów. Kolejną zaletą AF jest możliwość ostrzenia ze szkłami do F11; można do 100-400 założyć telekonwerter x2 i AF będzie działał. Wszystkim narzekającym na R-kę proponuję wypożyczyć to body, skonfigurować pod siebie (wymaga czasu, bo możliwości konfiguracji są bardzo duże). Ja po kilkudniowym kontakcie z R-ką, zasiliłem szeregi tych "nienormalnych" i zamówiłem R-kę, a 5d mk IV sprzedałem. R-ka to super przemyślany system. Jeżeli aktualny model nie spełnia Twoich oczekiwań, to poczekaj bo na wiosnę będzie kolejne body. ........
    Nie jestem pewien, czy w praktyce da się odróżnić 5600 punktów AF od 800. Ostrzenie do -6EV to szkieł o świetle 1,2, a ja takich pewnie nie będę miał. Podczas moich wypadów robię około 300 zdjęć, oraz kilka mim filmu dziennie. Aby to wykonać A7II potrzebuje 3 akumulatorów, kłopot nie polega na ilości, ale w trudnościach z ich ładowaniem. 3 akumulatorki to niedużo miejsca w bagażu w przeciwieństwie do klamotów do ładowania, czasami jedyną deską ratunku jest powerbank. Dziękuję za twoją opinię, bardzo poważnie biorę ją pod uwagę, jak zaznaczyłem jeszcze się waham.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Bez urazy, ale tacy koledzy jak Candar, jak Jan Pawlak zaczynali z canonem kilkanaście lat temu i w tym systemie parę lat trwali i już to daje im prawo do zabierania głosu na tym forum. Może ich opinie są skrajne, ale takie też są potrzebne. Jest to forum sprzętowe i dla człowieka, który stoi na rozdrożu, takie głosy też są potrzebne. Przyrównam to do sędziowania w skokach narciarskich - skrajne noty są odrzucane.
    No niestety w niektórych miejscach liczy się wyłącznie kultowość sprzętu. Wszelkie skrajne negatywne opinie są wypierane. Tzw. Freudowskie wyparcie i ignorowanie rzeczywistości.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Ja po kilkudniowym kontakcie z R-ką, zasiliłem szeregi tych "nienormalnych" i zamówiłem R-kę, a 5d mk IV sprzedałem.
    Przyznam, że najbardziej, póki co, interesują mnie właśnie recenzje porównawcze do 5DIV. To podstawowy dylemat amatora kupującego FF Canona w tym momencie.
    Kompletnie mnie nie interesuje globalne porównywanie wszystkiego ze wszystkim.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uprawnienia umieszczania postów