Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4136

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Właśnie w tym jest problem, polecam wybrać się dni otwarte z EOS R i samemu wyrobić sobie zdanie na temat tego aparatu. Ja miałem okazję trochę się pobawić w tą sobotę na festiwalu optycznym i moge powiedzieć co mi się podobało:
    - ergonomia - bardzo wygodny grip, głęboki, najmniejszy palec nie ucieka pod body (tj. w A7III), z zapiętym gripem to kawał sprzętu jak ktoś preferuje wielkość lustrzanek to będzie w sam raz
    - ogólna jakość wykonania
    - EVF - bardzo ładny krystaliczny obraz, wysokie odświeżanie (przepaść w stosunku do A7III)
    - LCD - jw. (większy niż w 6D2 oraz A7III)
    - AF zdjęcia - z zapiętym RF 50/1.2 + włączone śledzenie twarzy/oka
    - AF wideo - z zapiętym RF 24-105/4 + włączone śledzenie twarzy działa bardzo płynnie, precyzyjnie i szybko (krótkie testy robiłem o godz. 18:00 na zew.), nie słychać na filmie jak obiektyw ostrzy
    - adapter - z zapiętym EF 85/1.8 nie było żadnego szukania, działo to jak natywne szkiełko

Co mi sie nie podobało:
    - odczuwałem wolniejszy zapis na kartę SD (RAW+JPG) w porównaniu do A7III po zrobieniu serii
    - po zrobieniu zdjęcia podgląd pojawiał się po chwili, troche za długo to trwało wg mnie - zapewne da się to wyłączyć
    - ręczne wybieranie punktów AF za pomocą przycisków, trochę za wolno zmienia się pozycje, nie wiem czy da się to przyśpieszyć w ustawieniach

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez mefi Zobacz posta
    - ręczne wybieranie punktów AF za pomocą przycisków, trochę za wolno zmienia się pozycje, nie wiem czy da się to przyśpieszyć w ustawieniach
    Wybór kciukiem na ekranie dotykowym jest dla mnie idealny - szybki i precyzyjny. Mówię na podstawie M50 - w R może być tylko lepiej. Przyciski są bez sensu.
    Wadą jest z kolei łatwość przestawienia punktu przy przypadkowym dotknięciu, gdy ekran jest jeszcze aktywny np. gdy odkładam aparat. No ale przywrócenie do puntu środkowego to jedno klikniecie.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 08-10-2018 o 20:47
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uprawnienia umieszczania postów