Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta

1.
    Na ogół jednak komponuje się kadr i dociska spust patrząc w wizjer/monitorek, a tam są wszystkie potrzebne informacje
    2.
    W technologii ML (LV) EVF tej informacji potrzebnej jest znacznie więcej, choćby histogram, przepalenia, zakres ostrości, ....
    Mam ustawiony w wizjerze :
    - "na stałe" histogram oraz zebrę/przepalenia (100% na RAW)
    - "na przycisk" wyświetlanie zarysu/ostrości (GO) oraz powiększenie (jak na monitorze kompa 1:1 oraz 2:1)
    Nie chcę tego. Na szczęście w lustrzance mam czas i ISO pod matówką, a nie na obrazie.
    Na górnym LCD tez mam prawie tylko podstawowe informacje - czas i przysłonę. To ma być czytelne, nie chcę żadnych histogramów itd. Jak będę chciał to go sobie odpalę na LCD tylnym, PO zrobieniu zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    .. Nienawidzę tego śmietniska w kadrze. Mam uchwycić moment, chwilę, ogólnie mówiąc kadr, a nie koncentrować się na jakichś wykresach czy cyferkach.
    Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Większość osób lubiących fotografię nie oczekuje zamieszczania w wizjerze nadmiaru informacji, bo ten w swej istocie nie temu służy, a kadrowaniu.
    Dokładnie. Już myślałem, że jestem jedyny.
    Ja jestem dość "techniczny" i jeśli mam informacje to zwracam na nie uwagę. Za dużą. Ja nie chcę mieć nadmiaru informacji, by się nie dekoncentrować.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Dokładnie. Już myślałem, że jestem jedyny.
    Ja jestem dość "techniczny" i jeśli mam informacje to zwracam na nie uwagę. Za dużą. Ja nie chcę mieć nadmiaru informacji, by się nie dekoncentrować.
    Z tym, że Cię nie pocieszę. Fotografia w wydaniu ML to nie jest po prostu fotografia dla starych ludzi Tylko takie dinozaury nie chcą dyskoteki w wizjerze.

Uprawnienia umieszczania postów