Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4136

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

To się sprawdzi jak drugą ręką trzymam za obiektyw i wtedy prawa nie musi trzymać stabilnie aparatu.
    Gorzej jak mam większy zoom, typu 70-200/2.8 i lewa ręka spoczywa na pierścieniu zooma a prawa musi solidnie trzymać body.
    To podobnie jakbym pracował trzymając aparat w jednym ręku.
    Wiem, że na upartego się da, ale dla mnie to mało ergonomicznie.
    I takie pytanie, czy po ograniczeniu pola wybierania do 1/4 ekranu punkt AF przesuwa się wraz z przesuwaniem palca,
    czy zostaje "przyklejony" do miejsca gdzie nastąpiło pierwsze dotknięcie?
    Jeżeli to pierwsze rozwiązanie, to jestem skłonny zgodzić się, że ma to sens.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    To się sprawdzi jak drugą ręką trzymam za obiektyw i wtedy prawa nie musi trzymać stabilnie aparatu.
    Gorzej jak mam większy zoom, typu 70-200/2.8 i lewa ręka spoczywa na pierścieniu zooma a prawa musi solidnie trzymać body
    Używam głównie dużych i ciężkich obiektywów i nigdy nie miałem z tym problemu i sprawdza się to wyśmienicie. Zestaw od zawsze trzymam głównie lewa ręką a prawa go tylko równoważy i obsługuje. Trzymanie za pierścień zooma w niczym tu nie przeszkadza.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Używam głównie dużych i ciężkich obiektywów i nigdy nie miałem z tym problemu i sprawdza się to wyśmienicie. Zestaw od zawsze trzymam głównie lewa ręką a prawa go tylko równoważy i obsługuje. Trzymanie za pierścień zooma w niczym tu nie przeszkadza.
    Ja dokładnie tak samo

Generalnie jeśli ktoś nie widzi sensu tego używania, to najprawdopodobniej tego nie potrzebuje.
    Zresztą myślę, że pomimo iż wiele osób obsługuje aparat podobnie, to i tak mogą być jakieś różnice Warto wymieniać się doświadczeniami, bo czasami można dostrzec coś innego dla siebie.

Uprawnienia umieszczania postów